Rețele de socializare

Moldova

Atenție, șoferi! Ce trebuie să faceți în cazul în care ați primit o scrisoare în privința unei încălcări rutiere

Majoritatea șoferilor au primit o dată, cel puțin, o scrisoare acasă din partea Inspectoratului Național de Patrulare, în privința încălcărilor Regulamentului circulației rutiere. Însă, ce trebuie să facem când avem o asemenea înștiințare din partea poliției fie că a fost trimisă cu aviz de recomandare, fie printr-o scrisoare simplă? Ce riscăm în cazul în care ignorăm scrisorile de la poliție?

Publicat

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Național de Patrulare, scrisorile la domiciliul șoferilor se trimit în cazul în care au fost surprinși încălcând Regulamentul circulației rutiere de către camerele video, de către automobilele capcană ale poliției și în baza sesizărilor altor cetățeni etc.

Astfel, în cazul în care un șofer primește o asemenea scrisoare acasă, acesta este obligat să se prezinte la Centrul Unic de Monitorizare a Traficului, atunci când încălcarea a fost surprinsă de camerele video sau la oricare subdiviziune a poliției din raza domiciliului său. Prezentându-se la poliție, șoferului i se întocmește un proces-verbal cu privire la contravenție. Dacă este vorba de o încălcare surprinsă de camerele video se face proces-verbal electronic, iar dacă contravenția a fost documentată în baza materialelor (mașini capcană, sesizări etc.), se întocmește un proces-verbal în scris.

La fel, reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare au precizat că scrisorile în privința contravențiilor se expediază în adresa proprietarului autovehiculului. Totuși, sunt cazuri când la volan, în momentul comiterii contravenției, nu s-a aflat proprietarul, ci o altă persoană căreia i-a fost încredințat autovehicului. În acest caz, proprietarul trebuie să se prezinte la poliție și să ofere datele persoanei care a condus autovehiculul. În această situație se întocmește o nouă înștiințare care este trimisă în adresa persoanei care se afla la volan în momentul comiterii încălcării.


Important este faptul că, în cazul în care proprietarul autovehiculului oferă date eronate, acesta riscă o sancțiune în baza art. 234 din Codul contravențional. Acesta spune că necomunicarea de către proprietarul sau mandatarul (utilizatorul) vehiculului, la solicitarea poliţiei, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat conducerea sau comunicarea cu bună ştiinţă de date eronate privind identitatea acestei persoane, se sancţionează cu amendă de la 1.350 la 1.500 de lei aplicată persoanei fizice sau de la 2.250 de lei la 3.000 de lei aplicată persoanei juridice.

În cazul în care șoferul, care a primit o înștiințare în privința unei contravenții, decide să o ignore și să nu se prezinte la poliție trebuie să știe că riscă o nouă sancțiune. Mai exact, în cazul scrisorilor trimise cu aviz de recomandare, pe care șoferii le ignoră, se generează un nou proces-verbal. La fel, dacă șoferul se eschivează să se prezinte la poliție, acesta poate fi ”prins” atunci când agenții de patrulare instalează filtre în trafic. În baza numărului de înmatriculare, poliția vede ce încălcări au fost comise și întocmesc procese-verbale pe loc.

În cazul în care șoferul primește o scrisoare simplă, adică fără aviz de recomandare, și nu se prezintă la poliție, se întocmește nouă înștiințare care este trimisă și în adresa subdiviziunii de poliție care se află în raza domiciliului șoferului, care întreprinde măsuri pentru a identifica conducătorul.


Este important să cunoașteți că, deși anterior șoferilor nu li se permitea ieșirea din țară în cazul în care aveau asemenea scrisori trimise și nu se prezentau la poliție, în prezent acest lucru nu se mai întâmplă. Se interzice traversarea frontierei în cazul în care șoferul nu și-a achitat amenzile și există o decizie a unui executor judecătoresc în acest sens.

Amintim că, contravențiile rutiere se prescriu în 12 luni de la data comiterii contravenției. Anterior, acest termen era de trei luni.

bizlaw.md


Moldova

Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante.

Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante. Obiectul mitei – peste 40 000 de dolari.

Publicat

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, șeful Biroului Vamal Centru și brokerul, împreună cu alte persoane, identitatea cărora la moment nu poate fi dezvăluită, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40 000 de dolari, bani care erau destinați pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație.

În urma acțiunilor efectuate, au fost depistate obiecte și documente relevante pentru cauză penală, inclusiv mijloace financiare în diversă valută ale căror proveniență urmează a fi investigată.

Acțiunile de urmărire penală continuă, sub conducerea procurorilor. Vom reveni cu informații suplimentare despre numărul total de persoane reținute și mijloacele financiare depistate la domiciliile și birourile de serviciu.



Citește mai departe

Moldova

A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l

Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Publicat

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.


Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.


Citește mai departe

Moldova

Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci

O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Publicat

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.

Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.


Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.

Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii