Rețele de socializare

Moldova

Crima de la Durlești // Avocatul bărbatului condamnat apoi achitat este cercetat penal de PA

Avocatul care l-a reprezentat pe Andrei Crăciun – bărbatul condamnat, apoi achitat pentru un omor pe care nu l-a săvârșit în 2007 la Durlești, a încasat remunerarea de la clientul său fără a achita un bănuț în bugetul de stat. Sute de mii de lei din milionul și jumătate pe care statul i l-a transferat lui Crăciun sub formă de despăgubiri morale, ar fi fost cheltuite de avocatul Filip Digor fără a fi trecute în declarația de venit și fără a fi impzitate conform legii.

Publicat

Persoane apropiate lui Andrei Crăciun ne-au spus că acesta i-a achitat lui Digor circa 350 de mii de lei pentru serviciile juridice prestate. Apărătorul a cheltuit banii după cum l-a dus capul, dar la FISC și în declarația de venit nu a pomenit nimic de acești bani. Aceleași surse ne-au mai spus că Andrei Crăciun ar fi fost audiat în calitate de martor într-o cauză penală aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Sunată pentru o confirmare, ofițerul de presă al PA, Anastasia Măhălceanu ne-a declarat: „Avocatul are statut de bănuit într-o cauză penală pornită la 11.06.18 de către PA în temeiul unei banuieli rezonabile ca au fost savârșite acțiunile prevazute la art.244-1(prim) si art.352-1(prim), adică evaziunea fiscală a persoanei fizice și falsul în declarații”.

Am cerut detalii despre sumele care figurează în dosar dar răspunsul primit n-a abundat în detalii: „Deocamdată, ceea ce v-am comunicat mai sus este tot ce vă putem spune. Cu detalii vom reveni la finalizarea urmării penale”.


L-am sunat și pe Filip Digor pentru a ne comenta informațiile dar, telefonul acestuia era deconectat.

Potrivit legislației în vigoare, avocații din Birourile asociate au statut de persoană fizică și trebuie să achite cota de 18% din venitul anual impozabil. Prin urmare, un simplu calcul matematic ne demonstrează că Filip Digor trebuia să achite mai bine de 60 de mii de lei sub formă de impozit în bugetul de stat.

Amintim că, în anul 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor, în aproprierea orașului Durleşti, al unei alte persoane, a fost reținut cetăţeanul Andrei Crăciun care ulterior a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în anul 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de 5 ani, acesta a fost achitat la insistenţa Procuraturii Generale şi pus în libertate, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către acesta.


Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut pentru aflare ilegală în detenţie o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă care a fost încasată din bugetul de stat.

La demersul ulterior al Prorurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat respectivul procuror din funcţie. La momentul comiterii infracţiunii acesta activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie municipiul Chişinău.

Acum, procurorul și polițistul riscă până la șapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.


deschide.md

Moldova

/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.

O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Publicat

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii