Rețele de socializare

Moldova

Crima de la Durlești // Avocatul bărbatului condamnat apoi achitat este cercetat penal de PA

Avocatul care l-a reprezentat pe Andrei Crăciun – bărbatul condamnat, apoi achitat pentru un omor pe care nu l-a săvârșit în 2007 la Durlești, a încasat remunerarea de la clientul său fără a achita un bănuț în bugetul de stat. Sute de mii de lei din milionul și jumătate pe care statul i l-a transferat lui Crăciun sub formă de despăgubiri morale, ar fi fost cheltuite de avocatul Filip Digor fără a fi trecute în declarația de venit și fără a fi impzitate conform legii.

Publicat

Persoane apropiate lui Andrei Crăciun ne-au spus că acesta i-a achitat lui Digor circa 350 de mii de lei pentru serviciile juridice prestate. Apărătorul a cheltuit banii după cum l-a dus capul, dar la FISC și în declarația de venit nu a pomenit nimic de acești bani. Aceleași surse ne-au mai spus că Andrei Crăciun ar fi fost audiat în calitate de martor într-o cauză penală aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Sunată pentru o confirmare, ofițerul de presă al PA, Anastasia Măhălceanu ne-a declarat: „Avocatul are statut de bănuit într-o cauză penală pornită la 11.06.18 de către PA în temeiul unei banuieli rezonabile ca au fost savârșite acțiunile prevazute la art.244-1(prim) si art.352-1(prim), adică evaziunea fiscală a persoanei fizice și falsul în declarații”.

Am cerut detalii despre sumele care figurează în dosar dar răspunsul primit n-a abundat în detalii: „Deocamdată, ceea ce v-am comunicat mai sus este tot ce vă putem spune. Cu detalii vom reveni la finalizarea urmării penale”.


L-am sunat și pe Filip Digor pentru a ne comenta informațiile dar, telefonul acestuia era deconectat.

Potrivit legislației în vigoare, avocații din Birourile asociate au statut de persoană fizică și trebuie să achite cota de 18% din venitul anual impozabil. Prin urmare, un simplu calcul matematic ne demonstrează că Filip Digor trebuia să achite mai bine de 60 de mii de lei sub formă de impozit în bugetul de stat.

Amintim că, în anul 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor, în aproprierea orașului Durleşti, al unei alte persoane, a fost reținut cetăţeanul Andrei Crăciun care ulterior a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în anul 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de 5 ani, acesta a fost achitat la insistenţa Procuraturii Generale şi pus în libertate, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către acesta.


Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut pentru aflare ilegală în detenţie o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă care a fost încasată din bugetul de stat.

La demersul ulterior al Prorurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat respectivul procuror din funcţie. La momentul comiterii infracţiunii acesta activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie municipiul Chişinău.

Acum, procurorul și polițistul riscă până la șapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.


deschide.md

Moldova

Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante.

Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante. Obiectul mitei – peste 40 000 de dolari.

Publicat

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, șeful Biroului Vamal Centru și brokerul, împreună cu alte persoane, identitatea cărora la moment nu poate fi dezvăluită, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40 000 de dolari, bani care erau destinați pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație.

În urma acțiunilor efectuate, au fost depistate obiecte și documente relevante pentru cauză penală, inclusiv mijloace financiare în diversă valută ale căror proveniență urmează a fi investigată.

Acțiunile de urmărire penală continuă, sub conducerea procurorilor. Vom reveni cu informații suplimentare despre numărul total de persoane reținute și mijloacele financiare depistate la domiciliile și birourile de serviciu.



Citește mai departe

Moldova

A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l

Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Publicat

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.


Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.


Citește mai departe

Moldova

Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci

O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Publicat

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.

Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.


Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.

Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii