Moldova
Un administrator de întreprindere de stat, un antreprenor și contabila sa, deferiți justiției pentru delapidare
Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a dosarului în privința unui fost administrator al Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău”, a unui agent economic și a unui contabil, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit raportul Curții de Conturi, auditorii căreia au depus declarații utile punerii sub învinuire a figuranților.
Astfel, în perioada anilor 2010-2012, a fost acordat un grant de către Ministerul Mediului, în scopul realizării proiectelor de reparare a digurilor de protecţie din s. Ustia, raionul Dubăsari și s. Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, iar ÎS „STI Chişinău” a primit în administrare mijloace financiare în sumă totală de 32 601 521 lei, care ulterior i-au fost transferate în mai multe tranşe, în calitate de beneficiar.
În continuare, administratorul ÎS „STI Chişinău”, având drept scop însuşirea ilegală a unei părţi din mijloacele financiare primite în gestiune, a intrat în cârdăşie cu un antreprenor din Criuleni şi contabila acestuia şi prin înţelegere prealabilă, cu folosirea situaţiei de serviciu, au întocmit o schemă frauduloasă, cu împărţirea rolurilor între ei.
Astfel, administratorul ÎS „STI Chişinău”, fără organizarea unei licitații, a încheiat cu agentul economic două contracte prin care, ultimul se obliga să transmită în arendă ÎS „STI Chişinău” 65 de mecanisme (tractoare, autocamioane, autocisterne, buldozere etc.) necesare efectuării lucrărilor de reparaţie a digurilor menţionate, cu stabilirea tarifelor pentru orele executate, transferând pe contul societății comerciale 11 296 389 lei. În realitate, mecanismele menţionate n-au fost transmise pentru efectuarea propriu-zisă a lucrărilor asumate, cu excepţia a şapte din ele (4 autocamioane, 2 buldozere şi un excavator).
În final, contabila, implicată în schemă, urma să retragă banii din cont în vederea restituirii unui pretins împrumut şi cheltuielilor suportate de societatea comercială.
Prin acţiunile intenţionate ale acestora, cei trei figuranți au însuşit ilegal suma de 10 680 000 lei, care aparţineau Ministerului Mediului. Aceștia nu și-au recunoscut vinovăția, refuzând să depună declarații. Iar în cazul în care instanța îi va găsi vinovați de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporţii deosebit de mari, inculpații riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, și repararea prejudiciului cauzat statului.
Moldova
Escrocherie de peste un milion de lei: cinci persoane reținute la Sîngerei
O femeie de 65 de ani a fost prejudiciată cu peste un milion de lei, după ce a fost înșelată de un grup de escroci care s-au dat drept experți în investiții online.

Suspecții au convins victima să instaleze aplicații de control la distanță și să transfere sume mari de bani, promițând câștiguri rapide din investiții fictive în petrol și bunuri de valoare.
Polițiștii și procurorii din Sîngerei au intervenit la timp și au reținut cinci persoane chiar în momentul în care încercau să obțină încă 230 000 de lei de la victimă. În urma perchezițiilor, au fost ridicate arme deținute ilegal, valută străină, peste 40 000 de lei în numerar și un automobil BMW X5.
Suspecții sunt cercetați penal și riscă între 7 și 10 ani de închisoare. Ancheta continuă pentru identificarea tuturor complicilor și recuperarea prejudiciului.
Moldova
Vindeau droguri ca „la piață”. Două femei au fost reținute și sunt cercetate pentru trafic de droguri.
Două femei din Orhei au ajuns din propriile gospodării direct în arest preventiv, după ce oamenii legii le-au deconspirat activitatea care le aducea profit. Cele două sunt suspectate de implicare într-o rețea de distribuție a drogurilor atât pe teritoriul municipiului Orhei, cât și în alte localități din țară.

Totul a ieșit la iveală în luna ianuarie, când polițiștii au obținut informații despre faptul că un grup de persoane ar fi pus pe roate o adevărată rețea de comercializare a substanțelor narcotice și psihotrope. Femeile suspectate ar fi avut rolul lor în schemă: acestea ar fi ambalat și vândut marijuana și hașiș în cartierul Slobozia Doamnei din Orhei. Prețul ar fi fost de 400 de lei pentru un pachețel.
După o perioadă de documentare a cazului, mascații le-au făcut o vizită inopinată. În timpul descinderilor, în gospodăriile suspectelor a fost depistat hașiș, un cântar electronic de înaltǎ precizie și peste 18.000 de lei, bani care ar fi provenit din activitatea infracțională.
Cele două femeie de 37 și 43 de ani au fost reținute. Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pentru 30 de zile. Dacă vinovăția acestora va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la 7 la 15 ani.
Moldova
/VIDEO/ Business cu iz de tutun: O linie clandestină de producere a țigaretelor a fost destructurată.
Descinderi de amploare desfășurate de ofițerii serviciului vamal. O linie clandestină de producere a țigaretelor a fost destructurată. Cinci mandate de percheziție în municipiul Chișinău și în afara acestuia au fost puse în aplicare în cadrul unei cauze penale pornite pe contrabanda cu mărfuri accizate. Potrivit informațiilor oferite de structirile competente, un grup de persoane ar fi organizat o linie clandestină de fabricare a țigaretelor într-un spațiu arendat în apropierea municipiului Chișinău.

Conform probelor, fiecare membru al grupului deținea un rol prestabilit în desfășurarea activității ilegale, care presupunea producerea și distribuirea produselor accizate, fără a deține licențele, autorizațiile sau avizele necesare. Materia primă utilizată era de proveniență nesigură, iar țigaretele erau fabricate cu scopul comercializării.
Astfel, ca urmare a perchezițiilor desfășurate sub conducerea procurorilor, au fost depistate și ridicate echipamentele utilizate pentru producerea țigaretelor, cantități importante de tutun prelucrat ambalat în 92 de cutii a câte 10 kg fiecare, peste 208.000 de țigarete fără filtru, aproximativ 360.000 de timbre false, 95.000 lei, tehnică de calcul, precum și diverse înscrisuri de ciornă, inclusiv schema de funcționare a utilajului folosit în procesul de producție. Totodată, într-unul dintre depozitele arendate de bănuiți, au fost descoperiți circa 11.000 de litri de alcool etilic, depozitați în recipiente de diferite tipuri, fără acte justificative. În prezent, trei persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, sunt cercetate penal, unele fiind deja audiate în calitate de bănuiți. Acestea beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei și identificarea celorlalte persoane implicate în schemă.
-
Moldova5 zile în urmă
Accident mortal, în Chișinău: O femeie a fost tamponată în plin de o mașină, pe Viaduct
-
Moldova4 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova4 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
Moldova5 zile în urmă
Tragedii în lanț, la Florești: Un tată ar fi murit de mâna propriei fiice, iar un alt bărbat s-ar fi strangulat.
-
În căutare4 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova24 de ore în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Tânărul care amenința că sare în gol de la etajul 3, păstra în locuință un kilogram de droguri „PVP”.
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Doi moldoveni, judecați în Germania: Aceștia ar fi aruncat în aer 10 bancomate din care au furat 250 de mii de euro.