Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Corupția din agricultură: șase reținuți și circa €29 mii confiscate. Precizările CNA și Procuraturii Anticorupție

Publicat

Șase persoane au fost reținute, șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pentru abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. Acestea sunt rezultatele preliminare anunțate de reprezentanții Procuraturii Anticorupție și CNA, în urma celor 68 de percheziții efectuate pe 24 ianuarie în mai multe localități din țară.

„Au avut loc percheziții pentru a clarifica fapte pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuzul de putere sau abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, care au fost documentate de ofițerii CNA și PCCOCS. Activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează. Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite, contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace sub formă ascunsă în conturile angajaților AIPA și prin intermediul persoanelor interpuse. Aceste sume ajungeau până la 150.000 de lei per contract de subvenționare. Un alt episod important cu un prejudiciu deja stabilit de 3,5 milioane lei a fost depistat într-un alt oficiul teritorial al AIPA, au fost oferite subvenții eludând prevederile legale”, a declarat directorul CNA, Iulian Rusu.

Într-un alt oficiu teritorial din sudul țării au fost documentate episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de 100.000 de lei, care reprezintă 10 la sută dintr-un contract de subvenționare.


„În cadrul măsurilor speciale de investigație au fost depistați actori care au fost implicați în această schemă: funcționari AIPA și diverși reprezentanți ai societăților comerciale și reprezentanți ai Asociațiilor Obștești. Printre beneficiari se numără și primari care acționează în calitate de beneficiari efectivi ai respectivelor întreprinderi, deși întreprinderile sunt înregistrate pe numele unor persoane interpuse”, a adăugat Iulian Rusu.

Localitățile unde au avut loc descinderile sunt Glodeni, Bălți, Sîngerei, Comrat, Choșinău, Rîșcani, Fălești și Drochia.

„Au fost efectuate 68 de percheziții, în care au fost vizați angajați ai AIPA din Bălți și Comrat, administratori de SRL, administratori SA, primari și terțe persoane. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală, au fost reținute șase persoane, iar alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate. Totodată 24 de persoane urmează a fi recunoscute și audiate în caliatate de bănuiți”, a precizat șefa PA, Veronica Dragalin.


În urma perchezițiilor, care sunt încă în desfășurare, au fost ridicați peste 350 de mii de lei, 10.000 de euro, 2.000 de dolari, precum și 13 telefoane, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme care erau deținute ilegal.

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au inițiat percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dar și la autorități publice locale, precum și agenți economici. Sunt vizate localități din toată țara. Informația a fost confirmată pentru NM de către Angela Starinschi, ofițer de presă al CNA.

Potrivit CNA, este vorba despre suspiciuni de acordare ilegală a subvențiilor în agricultură.


Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a confirmat perchezițiile desfășurate de ofițerii CNA, pe 24 ianuarie, la domiciliile și birourile de serviciu a unor angajații ai instituției. Agenția a publicat o declarație în care precuzează că persoanele vizate sunt „suspectate de depășirea atribuțiilor de serviciu”.


Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Ar fi comandat asasinarea fostului soț. O femeie din Cahul oferea 20.000 de euro ca bărbatul cărui îi jurase cândva iubire „să nu mai fie”

Ar fi comandat asasinarea fostului soț. O femeie de 50 de ani din Cahul riscă ani grei de pușcărie pentru că a încercat să organizeze un omor.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, la început de aprilie, suspecta  a început să caute prin diverse metode un executor al planului ei, oferind în schimb 20.000 de euro.

La începutul acestei săptămâni, ea ar fi găsit un asasin, însă, femeia nu știa că de fapt, a dat peste un agent sub acoperire. Conform planului, fostul soț urma să fie otrăvit, iar în acest scop femeia  a transmis executorului un recipient cu substanță toxică.

Totodată, ea l-a informat pe agent privind ora, numărul de înmatriculare al mașinii și itinerarul cu șanse maxime de asasinare a fostului soț.


Pentru ca femeia să nu-și dea seama că este „ajutată” de fapt de un polițist sub acoperire, a fost înscenată moartea fostului soț, iar femeia a fost reținută în flagrant în momentul când transmitea banii executorului.

Bănuita este reținută pe un termen de 72 de ani, iar la ea acasă au fost efectuate percheziții, de unde au fost ridicate înscrisuri de ciornă, bani folosiți la pregătirea omorului, precum și telefoane mobile cu probe ale comiterii infracțiunii. Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS au cerut judecătoriei Ciocana arestul preventiv al bănuitei.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii