Rețele de socializare

Moldova

Atenție. șoferi! Amenzile pentru depășirea limitei de viteză ajung până la 500 de euro. Șoferii riscă și suspendarea dreptului de conducere

Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Guvernului, a decis să modifice şi articolul 236 din Codul Contravenţional, cel care prevede sancţiuni pentru depăşirea limitei de viteză legale pe un sector de drum. Dacă până acum avea doar trei alineate, în noua redacţie va avea şapte!

Publicat

Rămân neschimbate alineatele 1 şi 2 care prevăd: amenzi de 500-900 lei şi 3 puncte de penalizare pentru depăşirea limitei cu 10-20 km/h; amenzi de 900-1.200 lei şi 4 p.p. pentru depăşirea limitei cu 20-40 km/h, scrie Autoblog.md.

Al treilea alineat nu va mai exista în forma „Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 40 km/oră se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 1.800 lei şi cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.”

În noua redacție va avea următorul cuprins: „Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră se sancționează cu amendă de la 1.500-1.800 lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare și (mai nou) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 45 de zile.”


  • Alineatul 4: Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 2.250 la 2.500 lei, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 60 la 75 de zile.
  • Alineatul 5: Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 3.750 la 5.000 lei, cu aplicarea a 7 puncte de penalizare şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 105 zile.
  • Alineatul 6: Depășirea repetată a vitezei de circulație stabilită la alin. (3), în cursul aceluiaşi an calendaristic, se sancționează cu amendă de la 5.000 la 7.500 lei, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 120 de zile.
  • Alineatul 7: Depășirea repetată a vitezei de circulație stabilită la alin. (4) și (5), în cursul aceluiaşi an calendaristic, se sancționează cu amendă de la 7.500 la 10.000 de lei, cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 150 la 180 de zile.

Motivele intervenției în legislaţie:

Potrivit datelor statistice acumulate de INSP, principala „cauză a producerii accidentelor rutiere” care au prevalat pe parcursul anilor 2019 –2021 este viteza neadecvată vizibilității. Conform datelor din Sistemul informațional automatizat „Registrul accidentelor rutiere”, pe perioada anilor 2019 – 2021 au fost înregistrați următorii indici:


În redacția actuală a art. 236 din Codul contravențional nr.218/2008 (depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum), prevede doar 3 alineate, cea mai aspră sancțiune fiind pentru depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 40 km/oră și atrage sancțiunea contravențională sub formă de amendă și puncte de penalizare.

În contextul studierii practicii altor state, cum ar fi România, Anglia, Germania se atestă că răspunderea pentru depășirea limitei de viteză este graduală, iar pentru depășirea limitei de viteză de la 40-50 km/oră pe segmentul de drum, se aplică suplimentar și suspendarea dreptului de a conduce mijlocul de transport de la o lună și mai mult.

În acest sens, amendarea art.236 din Codul contravențional prevede sancționarea graduală a contravenientului, în dependență de limitele de viteze depășite. De asemenea, justificarea propunerii de amendare se întemeiază pe faptul că potrivit practicii de activitate a Poliției s-au constatat cazuri când conducătorul auto a fost depistat conducând cu depășirea limitei de viteză mai mult de 50 km peste limita admisă.


Prezenta lege intră în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, însă după ce va fi aprobată şi de Parlament.

Important! Suspendarea dreptului de conducere este aplicată de poliţie, iar privarea dreptului de conducere este aplicată de instanţa de judecată!Moldova

Incident de groază, la Ștefan Vodă: O fetiță de numai un anișor a fost ucisă de o vacă

Publicat

O copilă de doar un an a decedat în această seară după ce a fost lovită de o vacă. Cazul a avut loc într-o localitate din raionul Ștefan Vodă, scrie Deschide.MD.

Potrivit datelor preliminare, imediat ce a fost lovită de animal, rudele fetiței au apelat la Serviciul 112. Cu regret, copilul a decedat în drum spre spital.

Cazul este investigat de polițiști în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii incidentului.


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ „Laborator de droguri”, depistat într-un apartament din Bender: Proprietarul riscă pușcărie

Un bărbat de 43 de ani cu antecedente penale și-ar fi transformat apartamentul din Bender în speluncă de droguri.

Publicat

Potrivit milițienilor din regiune, bărbatul primea la el acasă „musafiri” care preparau și consumau substanțe interzise. Acesta a fost reținut după ce vecinii s-ar fi plâns că din apartamentul său se emană un miros insuportabil.

Veniți la fața locului în amiaza de 27 iunie, milițienii din regiune i-au găsit în locuință pe proprietar și pe încă doi bărbați, vizual sub influența drogurilor, care preparau substanțe narcotice. În bucătărie au fost depistate și utilaje pentru preparare, dar și o seringă cu o dos de opium.

Investigațiile continuă, iar proprietarul apartamentului riscă până la 3 ani de pușcărie.


echipa.md

 


Citește mai departe

Moldova

Un tânăr a ucis o bătrână, iar cadavrul l-a ascuns într-o movilă cu bălegar, la Telenești

Un tânăr a fost reținut în această după-amiază fiind suspectat că a ucis cu sânge rece o femeie. Crima a avut loc în weekend, în localitatea Tîrșiței din raionul Telenești.

Publicat

Potrivit datelor preliminare, ar fi un tânăr de 20 de ani care a fost încătușat de oamenii legii fiind suspectat că a ucis o femeie în vârstă de 76 de ani, scrie Deschide.MD.

Cadavrul victimei a fost găsit ieri în adiacentul curții sale într-o grămadă de bălegar.

Medicii-legiști au stabilit că pe suprafața cadavrulu i sunt prezente mai multe smene de moarte violentă, printre care o plagă penetrantă a mandibulei,în regiunea maxilarului inferior.


Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care a fost comisă crima, iar tânărul, dacă vinovăția sa va fi demonstrată, riscă să se aleagă cu ani grei de pușcărie.


Citește mai departe

topul săptămânii