Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Înăsprirea legii nu-i sperie: Inspectorii de Mediu au amendat zeci de persoane care prindeau ilegal pește

Înăsprirea legii nu-i sperie: Inspectorii de Mediu au amendat zeci de persoane, prinse la pescuit ilegal. Asta în condițiile în care recent a fost modificată legislația, astfel cuantumul despăgubirilor pentru un exemplar din fauna acvatică, indiferent de dimensiune și greutate, a fost majorat considerabil de la 10 unități convenționale (500 de lei) până la 300 de unități convenționale – ( 15 000 lei).

Publicat

Inspectorii de mediu IPM Rîșcani, au efectuat un razii de contracarare a braconajului piscicol pe malurile râului Prut și râului Ciugur în preajma localităților Dumeni, Duruitoarea Nouă și Văratic.

În rezultatul raziilor efectuate au fost depistate și ridicate 3 plase din monofilament fără stăpâni.

Un alt caz a fost depistat de inspectori, doi pescari care intenționau de a pescui ilicit în perioada de prohibiție, cu ajutorul minciogurilor confecționate artizanal.


Au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în baza elementelor constitutive ale contravenției prevăzute de art.114 alin. (2) Cod Contravențional, cu aplicarea sancțiunilor contravenționale sub formă de amendă în mărime totală de 950 lei.

Grupul operativ al Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), au efectuat razii în vederea contracarării braconajului piscicol în raioanele: Criuleni, Dubăsari, Orhei și Ștefan Vodă.


Urmare a intensificării controalelor efectuate în perioada de reproducere a ihtiofaunei, inspectorii de mediu au întocmit sumar 22 procese-verbale contravenționale cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de – 13 200,0 lei, prejudiciile cauzate mediului de către persoanele delincvente, calculate și înaintate pentru recuperare de agenții constatatori ai IPM constituie suma de – 19 850,0 lei, concomitent, au fost ridicate în calitate de corpuri delicte: o barcă și unelte interzise pentru pescuit, cum ar fi: 13 plase și 4 fatci.

În plină perioadă de prohibiție au fost identificate, documentate și sancționate șapte persoane care braconau cu scule interzise, și respectiv 15 persoane care practicau pescuitul ilicit, cu undița, în râurile Nistru și Răut. Pe numele acestor persoane au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în temeiul art. 114 alin. (1), Cod Contravențional, fiind sancționate cu amenzi a câte 12 u.c. (600,0 lei), fiecare.

Un caz relevant a avut în extravilanul satului Molovata, raionul Dubăsari, au fost depistați în flagrant doi consăteni, care au capturat într-o plasă din rîul Nistru 8 exemplare de pești de specia caras argintiu, în cantitate de 6,0 kg, cauzînd prin acțiunile sale resurselor biologice acvatice prejudicii estimate la – 12 300, lei, fapt pentru care au fost supuși sancțuinilor sub formă de amendă maximă prevăzută de art. 114 alin. (1) în mărime de 12 u. c. – (600,0 lei), fiecare, fiindu-le ridicate și sculele de pescuit.


Utilizând transportul naval din dotare a fost supus inspectării și lacul de acumulare Dubăsari, din apele căruia au fost ridicate opt plase braconierești instalate de persoane neidentificate, din pânzele cărora au fost eliberați în mediul natural acvatic în stare vie pești de diferite specii, în cantitate de 9,0 kg.

Pe malul acestui obiectiv acvatic, în sectorul intravilan al satului Vășcăuți, raionul Orhei, două persoane rămase neidentificate au abandonat o barcă confecționată artizanal în care se găseau două plase, care au fost ridicate de către inspectori.


Inspectorii de mediul din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Orhei, au întreprins razii de contracarare a cazurilor de pescuit illegal în perioada de prohibiție pe râurile Nistru sectorul satului Vîșcăuți-Lopatna și Răut sectorul satului Mașcăuți-Furceni.
Au fost întocmite 7 procese – verbale cu privire la contravenție conform art. 114 alin.(1), Cod Contravențional , două procese-verbale au fost întocmite pentru pscuit illegal pe râul Nistru, cu aplicarea amenzilor în sumă de 1200 lei, prejudicial cauzat mediului în sumă de 3000 lei, cinci procese – verbale cu privire la contravenție pentru pscuit illegal pe râul Răut, cu aplicarea amenzilor în sumă de 3000 lei. Au fost ridicate 10 scule de pescuit (undițe).
Pentru depozitarea deșeurilor de grajd pe teren public a fost întocmit un process – verbal, cu privire la contravenție conform art. 154 alin.(1), cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în sumă de 600 lei.

Moldova

Accident grav, la Durlești: O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital

Accident violent în orașul Durlești din municipiul Chișinău. O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Svetlana Scripnic, în dimineața de 28 martie, la ora 08:06 a parvenit informația pe faptul că pe strada păcii 29 s-a produs accident rutier  soldat cu deteriorarea vehiculelor și o persoană traumatizată.

Potrivit informațiilor primare obținute de la fața locului s-a stabilit că conducătorul automobilului de model Tesla, o femeie în vârsta 37 ani, deplasându-se pe drumul secundar nu a cedat trecerea vehiculului care se deplasa pe drumul cu prioritate și ca rezultat s-a ciocnit cu automobilul de model Renault, condus de un bărbat în vârstă de 34 ani. În urma impactului, Tesla a fost proiectată în automobilul de model Volvo care era parcat la marginea drumului.

În rezultatul accidentului, vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar șoferița de Tesla a fost preluată de serviciul medical de urgență.


Cercetările continuă.


Citește mai departe

Moldova

Urmărire cu implicarea a 5 echipaje de poliție: Șoferul încerca să scape pentru că e condamnat la 15 ani de închisoare

Urmărire cu implicarea a 5 echipaje de poliție. Șoferul se eschiva de oamenii legii, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

Publicat

Astăzi, în timpul monitorizării de către polițiști a circulației rutiere, pe str. A. Mateevici din capitală a fost observat un șofer care conducea neuniform un Renault.

La somarea de a stopa mașina, bărbatul de la volan a accelerat și a creat nenumărate situații de accident în trafic, continuându-și cu viteză excesivă deplasarea și efectuând manevre periculoase, ceea ce a creat și mai multe bănuieli polițiștilor.

Pentru stoparea acestuia au fost implicate 5 echipaje de poliție.


După jumătate de oră de urmărire bărbatul a fost reținut. Acesta are 43 de ani și este originar din Bubuieci.

Bărbatul se eschiva de organele de drept, după ce a fost condamnat pe teritoriul Republicii Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și fals în acte.

Acesta a fost condamnat și pe teritoriul României pentru contrabandă.


 


Citește mai departe

Moldova

Examen eșuat: O mașină pentru examinarea viitorilor șoferi a tamponat lateral un automobil ce aparține unei școli auto

Examen eșuat. Într-o intersecție din orașul Cahul, o mașină pentru examinarea viitorilor șoferi a tamponat lateral un automobil ce aparține unei școli auto.

Publicat

Totul s-a întâmplat în data de 26 martie, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu. Imaginile de la locul impactului au devenit virale, internauții făcând haz de necaz. Mulți dintre ei au scris în comentarii că cel mai probabil examenul auto a fost picat.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Cahul, Cristina Ciobanu, în urma impactului nimeni nu a fost rănit. Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele coliziunii și cine se face vinovat.


Citește mai departe

topul săptămânii