Rețele de socializare

Moldova

Un cap al contrabandiștilor de țigări provenind din Republica Moldova, reținut la 3 zile după ce a primit mandat de arestare

Publicat

Cosmin Mladin, liderul contrabandiştilor de ţigări din Arad, a fost prins de către poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, urmând ca acesta să fie închis într-un centru de reţinere, a anunţat joi DIICOT.

El a fost dat în urmărire naţională, luni, după ce a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti, scrie Agerpres.RO

Imediat după ce Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Mladin, dar şi a unui asociat al acestuia – Daniel Copil, poliţiştii arădeni i-au căutat pe cei doi la domiciliu şi în alte locuri, însă l-au găsit doar pe Daniel Copil.


Cosmin Mladin este considerat liderul afacerilor ilegale cu ţigări de contrabandă în judeţul Arad.

Arestarea lui Mladin are legătură cu o anchetă care s-a soldat cu 157 de percheziţii desfăşurate, în 13 iulie, de Poliţia Română şi DIICOT. Percheziţiile au avut loc în municipiul Arad şi în alte opt judeţe, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, format din circa 100 de persoane, specializat în contrabandă cu ţigarete şi spălare de bani.

„În cursul anului 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracţional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferenţa semnificativă a preţului de piaţă a ţigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, faţă de preţul celor din spaţiul Uniunii Europene, ar fi achiziţionat cantităţi importante de ţigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal şi comercializarea lor în România şi alte ţări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului şi obţinând sume impresionante de bani”, informa un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române transmis în 13 iulie.


Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport, controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare, unde erau descărcate de către membrii grupării.

„O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, autorităţile engleze reuşind să captureze, până în prezent, ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline”, mai arăta sursa citată.

După percheziţii, 23 de persoane au fost reţinute, iar anchetatorii au instituit sechestre pe 622 de autoturisme, capete de tractor şi semiremorci, 357 de suprafeţe de teren intravilane şi extravilane, 50 de imobile (apartamente şi case de locuit), dar şi asupra acţiunilor sau părţilor sociale deţinute la 18 societăţi comerciale. Au fost ridicate 27.200 de ţigarete, trei arme de vânătoare, precum şi sumele de 301.950 de lei, 101.015 euro şi 35.880 de dolari.


Moldova

Viețile pasagerilor – în pericol! Un șofer de autobuz urban prins băut la volanul vehiculului de rută

Strigător la cer. Un șofer de autobuz urban a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Publicat

S-a întâmplat în data de 23 aprilie, în jurul orei 13.00, pe una din străzile capitalei. Un echipaj de poliție care monitoriza traficul rutier în zonă ar fi observat manevrele periculoase efectuate de șofer în trafic, așa că au oprit autocarul.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, iar în autobuz erau și mai mulți pasageri. Simțind miros de alcool, polițiștii au decis să-l supună pe conducător etilotestului, iar rezultatele au fost de 0.47 mg/l alcool în aerul expirat.

La fața locului a fost chemat în scurt timp un alt șofer, care a transportat pasagerii în siguranță la destinație, iar conducătorul băut s-a ales cu dosar penal. Cazul este documentat de IP Ciocana.



Citește mai departe

Moldova

Psihotrope din Franța ajungeau în pușcăriile din Moldova: Schemă prin care sute de pastile „Subutex” urmau să ajungă în penitenciar

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au demascat o schemă de introducere ilegală a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, documentată timp de trei luni.

Publicat

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că drogurile erau introduse în țară prin intermediul autocarelor de pe ruta Paris-Chișinău, fiind camuflate în coletele transportate din Franța spre Republica Moldova.

Miercuri, 24 aprilie curent, ofițerii de investigație în comun cu agenții de patrulare ai INSP, pe traseul Otaci-Dondușeni, au reținut în flagrant un bărbat de 31 de ani, în timp ce se deplasa cu o Skoda Octavia.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat și ridicat o cantitate mare de pastile de tip „Subutex” în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei.


În cadrul documentării s-a stabilit că drogurile urmau a fi introduse ilegal în Penitenciarul nr. 9 „Pruncul” din mun. Chișinău.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanelor implicate în activitatea ilicită.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi violat o tânără, care în cele din urmă și-a pus capăt zilelor: Suspectul, pe banca acuzaților pentru viol și determinare la suicid

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Botanica a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința unui bărbat de 27 de ani, originar din mun.Chișinău, învinuit de viol și determinare la sinucidere.

Publicat

Potrivit materialelor cauzei, în seara lui 31 ianuarie 2024, victima, în vârstă de 23 de ani, împreună cu prietenul ei, se plimbau prin sectorul Botanica al capitalei. În timpul plimbării, au făcut cunoștință cu învinuitul, care le-a propus să îi servească într-un local cu băuturi alcoolice, căci astfel vrea să marcheze despărțirea cu partenera sa. Cei doi au acceptat. După ce au consumat băuturi în local, au fost invitați la domiciliul învinuitului pentru a servi mai departe și a juca jocuri video. Toți trei s-au deplasat în apartamentul său. După ce prietenul victimei a adormit, în jurul orei 04:00, învinuitul a violat tânăra.

Aceasta a stopat acțiunile de viol lovindu-l puternic peste față și urmare a acestui fapt, învinuitul a amenințat-o că o va duce la prietenii lui, care își vor bate joc de ea. Fata s-a speriat și i-a spus că se va sinucide, iar făptașul, după cele auzite, a început să o calmeze și a adormit.

Victimei i-au fost cauzate suferințe fizice şi morale în urma raportului sexual forțat, acțiuni care în ansamblu au determinat-o la sinucidere.


Astfel, la data de 03 februarie 2024, aproximativ la ora 05 dimineața, tânăra, aflându-se la domiciliul său, s-a aruncat în gol de la balconul apartamentului aflat de la etajul 4.

Fiind audiat, prietenul victimei a declarat că, în timp ce se îndreptau spre poliție pentru a raporta cazul de viol, victima se afla într-o stare depresivă, anxioasă, comunicând că se simțea umilită și „murdară”.

Învinuitul a refuzat să facă declarații pe caz.


Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 12 ani de închisoare.

Citește mai departe

topul săptămânii