Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Răfuială ca-n anii ’90 la Pelinei. Motivul: acces la apă pentru irigare

Circa 30 de persoane înarmate cu bâte au dat năvală pe 16 mai, în jurul orei 19:00, pe terenul unui agricultor din com. Pelinei, raionul Cahul și au distrus tot ce au putut.

Publicat

Au defectat stația de pompare a apei, au scos țeava și filtrul din lacul de acumulare, dar și au atacat unul dintre proprietarii terenului, care ne-a și sesizat probleme, transmite Ziuadeazi.MD.

„Aseară mergeam la depozit în Pelinei, pe drum văd la pompe cum veneau niște bărbați și stricau. Am mers încolo. Când mă apropii de baraj, văd ca nu e băiatul meu (paznicul n.r), dar sunt alții. „Vă omor”, „vă omor” strigau și când au început să asă mai mulți… eu m-am speriat” ne-a spus Ion, unul dintre proprietarii terenului.

Ne-a mai povestit că a recunoscut în mulțimea ceea 2 consilieri din sat și pe primarul comunei Tudor Luca, care ar participa activ la vandalizarea stației sale de pompare.


„Erau 2 consilieri, Loghin Viorel, Cercel Ion și primarul, și cetățeni din sat, vreo 30, asta cit am dovedit să văd, că nu am stat sa-mi dea în cap cu bâta ceea. Dacă ma dădeam jos din mașină era praf din mine, aveau niște bastoane mari, înarmați ca la război…” ne-a mai spus Ion.

I-au distrus geamul de la portieră, iar pe portiera mașinii, din partea șoferului se văd urme de lovituri. Mâna stângă, cu care s-a acoperit e vânătă de la lovitura primită. Am chemat poliția, am fost la urgență, am înregistrat… până când s-a liniștit treaba” ne-a spus Ion.

Nu poate să spună care a fost prejudiciul cauzat. A fost atenționat să nu meargă la teren ca unii dintre agresori i-ar aștepta încă acolo. Ne-a spus că orientativ pagubele s-ar ridica la 50 mii lei, iar în caz că pompa de apă a fost defectată, pagubele trec peste 230 mii lei.


Ion ne-a mai spus că în aceiași zi, a fost bătut crunt o altă persoană: „Au întâlnit un băiat din Ursoaia (comuna Lebedenco, sat vecin), s-au dat la dânsul. La om nu intră așa ceva în cap ca ziua în amiaza mare să vina și să-ți dea cu bâta în cap”.

Nu suntem de la Pelinei și apa din iazul de la Pelinei au dreptul numai cetățenii din Pelinei să scoată
Acesta nu e primul caz de conflict care ajunge la agresiuni fizice în acea zonă. Terenul lui Ion este amplasat în nemijlocita apropiere a unui iaz din com. Pelinei. El este unicul care a construit sistemul de irigare și utilizează apa din iaz la irigarea plantațiilor sale de vie.

Situație i-ar nemulțumi pe ceilalți agricultori din sat, mai ales că Ion este originar din Ursoaia, sat apropiat cu Pelinei.


„Acolo sunt interese. Fiecare din consilierii care au fost acolo vor câte ceva. Nu trebuie să facem irigare, al doilea vrea iaz acolo, unu vrea depozitul care l-am construit. Lozinca lor este să lepădăm tot și să plecăm din sat” ne-a mai declarat Ion.

Am fost și la fața locului. Am descoperit transformatorul distrus dar și punctul de control al pompei de apă afectat de la lovituri cu ceva tare. Pe pompa de apă nu a rămas nimic întreg: tot ce se putea de distrus a fost distrus. Țeava care aduce apa din iaz, de circa 10 metri a fost scoasă din pământ și aruncată pe iarbă. Filtrul care se afla în apă, l-am găsit aruncat pe malul iazului.


Tudor Luca, primar de Pelinei: Apa e o rezervă a statului și pentru asta trebuie de plătit
Pentru a comenta acuzațiile ala adresa sa, l-am telefonat pe Tudor Luca, primarul comunei Pelinei. Acesta a infirmat că a participat la devastarea bunurilor.

„Am fost pe scurt timp, dar nu am văzut să agreseze pe cineva. Acolo în fiecare zi sun evenimente din astea din păcate. Se adună câte 20, 30 de oameni. Acolo se pompează ilegal, fără autorizații de folosință a apei, sunt instalate diferite cabine, diferite pompe și nimeni nu vrea să ne ajute să luăm măsuri” ne-a declarat Tudor Luca.

Domnul Primar ne-a declarat că agenții economici din acel punct utilizează apa pentru irigare fără a avea careva permisiuni, total ilegal.

„Sunt agenți economici care au ales să meargă pe cale legală, să facă trasee, să obțină autorizații de construcții pentru trasee. Sunt persoane care au hotărât că dă să construim, nu mai întrebăm pe nimeni și să pompăm ilegal. Apa e o rezervă a statului și pentru asta trebuie de plătit. Din cauza asta apar probleme” a mai menționat domnul Primar.

Cu toate că ne-a vorbit despre lipsa de acte permisive, domnul primar a mai declarat că au fost decizii permisive ale consiliului local, unele au fost deja abrogate.

„Sunt și decizii de a permite, sunt decizii de anulare a permisiunii. Cu seceta asta, sunt multe persoane care vor să facă irigarea, dar orice lucrare trebuie de făcut legal, cu autorizații” a punctat Tudor Luca.

Solicitată telefonic, Cristina Ciobanu, ofițer de presă al IP Cahul ne-a comunicat că Poliția are înregistrat un caz similar, iar cu mai multe detalii va reveni o dată ce va fi acumulat probatoriul.

Moldova

Contrabandă cu peste 180.000 de dolari, la frontiera moldo-ucraineană: Patru bărbați – reținuți

Serviciul Vamal, sub conducerea PCCOCS, anunță reținerea la postul vamal Vulcănești, la intrarea în țară din Ucraina a patru bărbați care au selectat culoarul verde – „nimic de declarat.”

Publicat

Totuși, funcționarii vamali din post au dispus efectuarea controlului fizic detaliat al mașinii și bunurilor transportate. Astfel, au fost depistate tăinuite de către bănuiți, în buzunarele din scurtă și pantaloni, precum și sub centura de la brâu, bani în sumă totală de 181.000 dolari americani (a câte 81.000 dolari, 60.000 dolari și 40.000 dolari).

La fața locului au intervenit ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal care, sub conducerea PCCOCS, au reținut mijloacele financiare și cinci telefoane ce aparțineau persoanelor. De asemenea, au fost reținuți cei patru bărbați – șoferul, un conațional în vârstă de 29 de ani, cât și pasagerii, trei conaționali cu vârstele de 22, 28 și 31 de ani.

Ulterior, ofițerii vamali au desfășurat cinci percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale bănuiților (unii dintre aceștia fiind anterior cercetați și pentru organizarea migrației ilegale, furt, accidente).


Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Concomitent, procurorii PCCOCS urmează să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, inclusiv în vederea investigării destinației celor peste 180.000 dolari.


Citește mai departe

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

topul săptămânii