Rețele de socializare

Moldova

Statistică îngrijorătoare în R.Moldova. Cine și de ce și-a pus capăt zilelor în 2020

În ultimele zile, doi tineri de 20 de ani, au fost găsiți strangulați cu prelungitorul. Primul caz a avut loc marți seara, într-un cămin al IGC și este vorba despre un carabinier, iar cel de-al doilea caz a fost înregistrat în această dimineață, într-un apartament din Bălți.

Publicat

Potrivit datelor statistice ale IGP în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Cele mai multe cazuri, 47 la număr, au fost înregistrate în luna septembrie, transmite deschide.md.

Conform acelorași date statistice, în 2020, 329 de persoane s-au sinucis prin strangulare, 31 – s-au aruncat de la înălțime, 9 – s-au împușcat, 12 – s-au automutilat, 4 – s-au otrăvit, 7 – s-au înecat, 3 – s-au autoincendiat, unul s-a aruncat sub automobil, iar altele două s-au electrocutat.

Dintre aceștia, 328 au fost bărbați și 70 de femei. În 2019, din numărul total de cazuri de suicid, 321 au fost bărbați, iar 55 au fost femei.


Din numărul total de cazuri de suicid, 7 au fost minori, dintre care 5 s-au strangulat, iar doi s-au aruncat de la înălțime. Este de menționat că, numărul cazurilor de suicid în 2020 s-au redus, față de 2019, când au fost înregistrate 14 cazuri, dintre care 7 strangulați, 3 aruncați de la înălțime, 2 s-au otrăvit, iar alții doi s-au împușcat.

Totodată, potrivit datelor poliției, anul trecut, în 220 de cazuri de suicid au vizat persoane de peste 45 de ani, 118 cazuri au fost persoane cu vârste cuprinse între 31-45 de ani, în 53 de cazuri au fost persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, iar altele 7 cazuri au vizat persoanele sub 18 ani.

Anul trecut, din cele 398 de cazuri de suicid, 185 au fost comise de persoane singure, 20 de cazuri de persoane singure care aveau copii la întreținere, 46 aveau familie completă cu copii și 105 fără copii, iar alte 35 de persoane se aflau în îngrijire.


Totodată, în cazul copiilor, 5 erau din familii complete, iar 2 erau crescuți doar de un singur părinte.

Aici este de menționat că din cele 398 de cazuri de suicid, 318 persoane erau fără ocupație, 67 erau angajați în câmpul muncii, 6 – studenți, 3 – antreprenori, 4 – funcționari.

În majoritatea cazurilor, 244 persoane și-au pus capăt zilelor fără a fi sub influența alcoolului sau alte substanțe, iar altele 154 se aflau în stare de ebrietate.


Motivele pentru care cele 398 de cazuri și-au rămas bun de la viață sunt diverse, în 227 de cazuri ne fiind posibil de stabilit motivul care i-a făcut să recurgă la acest gest disperat. Astfel, 58 de persoane s-au sinucis din cauza problemelor în familie, 22 din cauza situației financiare, 18 din dragoste sau gelozie, 69 din cauza unor boli incurabile, iar patru au fost determinați la suicid.

Advertisement

Moldova

Ar fi dat foc autobuzului școlar: Doi elevi, reținuți pe urme fierbinți de poliția din Hîncești

Ar fi dat foc autobuzului școlar. Poliția din Hîncești a reținut pe urme fierbinți doi elevi, bănuiți că ar incendiat intenționat vehiculul ce aparține gimnaziului din satul Cioara, unde-și făceau studiile.

Publicat

Incendiul ar fi fost provocat în dimineața de 19 aprilie, chiar pe teritoriul instituției de învățământ. La fața locului au intervenit pompierii, dar și un echipaj al poliției. Deși s-a intervenit în forță, autobuzul școlar a ars în totalitate.

Potrivit datelor oferite de Cristina Vicol, ofițerul superior de presă de la IP Hîncești, oamenii legii au inițiat imediat căutările, și, la scurt timp, i-au prins pe cei doi elevi pe urme fierbinți.

Aceștia au fost duși la poliție unde vor fi audiați în prezența părinților,  pentru a stabili dacă sunt implicați în această infracțiune, iar dacă da, atunci ce i-ar fi făcut să dea foc autobuzului școlar.



Citește mai departe

Moldova

Incendiu într-un local din Chișinău: Bucătăria a fost grav afectată, iar o persoană a ajuns la spital

Momente de panică pentru angajații și oaspeții unui local din Chișinău. Încăperea a fost învăluită de un fum dens și un miros insuportabil după ce bucătăria a luat foc.

Publicat

Totul s-a întâmplat în prima parte a zilei de 19 aprilie, puțin după ora 11.00, într-un local de pe strada Gheorghe Asachi în cartierul Telecentru. La fața locului au intervenit de urgență două echipaje de pompieri, iar la fața locului au constatat că flăcările au izbucnit după ce uleiul din friteuză s-a supraîncălzit și a luat foc.

Focul a fost stins la scurt timp cu mijlocele de primă intervenție, însă, până la sosirea pompierilor, se pare că unul dintre angajați ar fi încercat să domolească singur flăcările, iar în rezultat a suferit arsuri la braț, fiind dus la spital.

Flăcările au fost stinse în mai puțin de 20 de minute, însă, cu toate acestea au reușit să distrugă mai multe bunuri materiale din interiorul bucătăriei, cu o suprafață de 12 m2.


Cauza și circumstanțele exacte ale producerii incendiului urmează să fie stabilite în urma unei investigații.


Citește mai departe

Moldova

Iresponsabilitatea costă: Nouă persoane au fost sancționate pentru că au dat foc vegetației uscate

Iresponsabilitatea i-a bătut la buzunare. Nouă persoane au fost sancționate, timp de o săptămână, pentru că au dat foc intenționat vegetației uscate.

Publicat

Mai exact, spun oamenii legii, este vorba de 5 oameni din raionul Fălești, trei din Rîșcani și unul din Bălți. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 19.000 de lei.

Mai mult, cinci dintre aceste persoane, pe lângă faptul că vor scoate bani din buzunar, vor trebui să facă și ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Oamenii legii totuși menționează că față de săptămâna precedentă, numărul încălcărilor a scăzut, atunci fiind amendate 23 de persoane. Potrivit IGSU, de la începutul anului aproape 1.200 de incendii de vegetație care au distrus peste 2.500 de hectare de teren.

În context, IGSU atenționează încă o dată cetățenii că focul în vegetația uscată poate fi extrem de periculos! Este important să se evite aprinderea focurilor în grădini, arderea gunoiului sau a crengilor și utilizarea focului deschis pentru curățenie.


Aruncarea țigărilor sau a chibriturilor aprinse pe iarbă uscată sau în zonele forestiere și agricole trebuie evitată cu strictețe. De asemenea, este crucial să fie monitorizați copiii și să li se interzică jocul cu focul sau alte surse de ardere.

În caz de situații de risc, oamenii trebuie să ceară ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii