Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Ofițerul MAI, omorât în acest weekend, petrecut pe ultimul drum cu onoruri militare

În noaptea de sâmbătă, 28 noiembrie, în jurul orei 22:10, un trecător a găsit în spatele Palatului Național ,,Nicolae Sulac” zăcând pe asfalt, într-o baltă de sânge, cadavrul unui bărbat. Trecătporul imediat a sesizat poliția. Victima era un angajat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, originar din Ialovani, în vârstă de 47 de ani, care murise în condiții suspecte.

Publicat

După ce cadavrul a fost examinat de către medicii-legiști, s-a stabilit că acesta totuși a fost ucis, iar în cadrul măsurilor speciale de investigații oamenii legii au stabilit că vinovat de moartea angajatului MAI se face un tânăr de 20 de ani, transmite deschide.md

Victima, un plutonier major al serviciului intern din cadrul Inspectoratului General pentru Situații Urgente al MAI, Sergiu Gîndea, se afla în exercițiul funcției în cadrul Direcției asigurarea securității antiincendiare la obiectivele de importanță strategică.

În noaptea de sâmbătă, după ce a fost găsit cadavrul, medicii-legiști, vizual nu au observat careva semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului, deși ofițerul avea nasul fracturat, iar pe asfalt erau mai multe urme de sânge. Versiunea preliminară, luată în calcul atunci, era că acesta ar fi suferit un stop cardiac, s-a prăbușit jos și probabil și-a fracturat nasul.


Ieri, a treia zi de la descoperirea macabră, s-a stabilit totuși că nu este vorba despre o moarte subită, ci că în spate se ascunde o crimă. Ofițerul a fost ucis de către un tânăr de 20 de ani.

În urma expertizei medico-legală mai amănunțită s-a stabilit că decesul a survenit în urma hemoragiei intracerebrală, ca urmare a traumei craniu-cerebrală închisă.

Ofițerii de investigații au identificat imediat două persoane suspecte, un tânăr de 20 de ani și un minor. Tânărul a fost reținut și escortat la Direcția de Poliției a municipiului Chișinău, iar la scurt timp a fost reținut și minorul.
Surse apropiate anchetei, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că angajatul MAI a fost bătut de către tânărul de 20 de ani, iar minorul a fost doar martor. Ultimul, în cadrul audierilor, a confirmat că bărbatul a fost bătut de către amicul său, după ce între ei s-a iscat un conflict.


Totul ar fi pornit după ce angajatul MAI, care era la acea oră se afla în exercițiul funcției, le-a făcut observație pentru faptul că consumau bere pe scările Palatului Național „Nicolae Sulac” și le-a cerut să plece, iar acest fapt l-a deranjat pe tânărul de 20 de ani care și l-a luat la pumni. După ce victima a căzut jos, tânărul de 20 de ani și amicul său de pahar au dat bir cu fugiții.

La fel ca și victima, Sergiu B. tânărul reținut, s-a dovedit a fi originar din raionul Ialoveni. Oamenii din localitatea de baștină a suspectului, susțin că de mai mult timp acesta nu locuiește în sat.


„El este băiat din flori, deși tot satul știe cine îi este tatăl. Este un bărbat de la noi din sat care se ocupă cu nucile. El nu este scris după familia tatălui, ci după a mamei. Au locuit o perioadă în casa străbunicii, iar după ce mama sa a plecat la muncă peste hotare, aproximativ când era prin clasa a doua, el a fost luat de către bunica sa la Chișinău. În sectorul Botanica locuiesc, dacă nu greșesc”, ne-a spus o femeie din localitatea de baștină a tânărului, dar care ne-a solicitat să nu-i divulgăm numele.

Femeia ne-a mai spus că tânărul ar fi sportiv și s-ar fi ocupat cu lupta.


Mai mult, alte voci din aceeași localitate, susțin că de fapt, mama tânărului, deși e plecată la muncă peste hotare, nici chiar rudele nu mai știu care îi mai este viața. A dispărut de ceva timp și nu mai dă niciun semn de viață.

Solicitat telefonic, Sergiu Zeamă, procurorul de caz din cadrul Procuraturii sectorului Buiucani, nu ne-a putut confirma dacă suspectul avea pregătire fizică și se ocupa cu luptele, însă a confirmat faptul că minorul care era cu el a făcut declarații și figurează ca martor în dosar.

„Nu vă pot comunica multe detalii despre acest caz pentru a nu periclita mersul anchetei. Suspectul a evitat să facă declarații că își recunoaște vina sau nu. La ora actuală cunoaștem că au fost două lovituri, una cu pumnul și alta cu piciorul, fapt confirmat și de martor. Pe numele său a fost pornită o cauză penală în conform art. 145 Cod penal „Omor”, iar dacă îi vom demonstra vinovăția sa în cadrul instanței de judecată, în conformitate cu legislația în vigoare, acesta riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detențiune pe viaţă. Acum el este reținut pentru 72 de ore, iar mâine urmează să cerem mandat de arest pentru 30 de zile”, susține Zeamă.

Poliția Capitalei a publicat astăzi o înregistrare video de la audierile suspectului, în care acesta le povestește polițiștilor, pe o notă calmă cum l-a ucis pe bărbat. Acesta susține că angajatul MAI l-ar fi lovit cu o țeavă, însă sursele noastre, apropiate anchetei susțin că această declarație a tânărului este departe de a fi adevărată și ar fi fost făcută mai mult cu scopul de a prezenta acțiunile sale drept „legitimă apărare”.

Unul din paznicii Palatului Național „Nicolae Sulac”, care l-au cunoscut pe Sergiu Gîndea, a declarat reporterului Deschide.MD că nu crede că Gîndea ar fi fost în stare să lovească pe cineva și că este imposibil o asemenea acțiune din partea sa, căci nu era o persoană violentă și mereu îi atenționa verbal pe cheflii. Acesta mai spune că de mai mult timp se confruntă cu problema tinerilor care consumă băuturi alcoolice pe scările Palatului Național, în special vara, însă această problemă așa și nu a mai fost rezolvată.

Generalul Mihail Harabagiu, șeful IGSU, ne-a spus într-o discuție telefonică că astăzi ofițerul a fost petrecut pe ultimul drum cu fanfară și onoruri militare, iar la funeralii au fost prezenți rudele, prietenii, colegii de arme, dar și secretarii de stat de la MAI.

Harabagiu a avut doar cuvinte de laudă despre Sergiu Gîndea, atât ca om cât și ca ofițer, dar și a menționat că acesta activat în cadrul MAI de mai bine de 20 de ani, iar anul acesta ar fi intenționat să se penzioneze.

Sergiu Gîndea era căsătorit și a lăsat în urma sa o fiică de 20 de ani și o soție îndurerată.

Moldova

Minorele care acum 7 luni au ucis cu bestialitate o bătrână din Telenești, condamnate. Motivul pentru care au săvârșit crima

Cele două minore care în septembrie 2023 au ucis cu deosebită cruzime o bătrână din satul Ghermănești, raionul Telenești, au fost condamnate la 10 ani de închisoare.

Publicat

Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Orhei, scrie Deschide.MD.

De menționat că tragedia s-a produs în seara zilei de 21 septembrie, când tinerele de 14 și 15 ani, fiind în stare de ebrietate, au pătruns în gospodăria unei femei de 67 de ani, pe care au înjunghiat-o cu cuțitul în burtă. Când femeia a început să strige, minorele au luat un ștergar și au sufocat-o. Ulterior, văzând că victima respiră, inculpatele au luat cuțitul și i-au aplicat multiple lovituri peste diferite părți ale corpului.

Fiind audiate, inculpatele au declarat că au venit în sat la băieți cu care au făcut cunoștință în Chișinău. Peste un timp, acestea au cerut să rămână undeva pe noapte. Astfel, cunoscuții lor au apelat la un consătean, fiul victimei, care i-a dus în casă mamei sale.


Seara, una dintre inculpate a întrebat „cum mor oamenii”, la care cea de-a doua i-a răspuns: „hai să facem și vei vedea”, după care au luat cuțitul și au atacat găzdașa. După ce bătrâna a murit, minorele au învelit-o cu plapuma.

După ce au săvârșit crima, inculpatele au plecat în centrul satului, unde era sărbătorit hramul localității. A doua zi, fetele au fost duse la Telenești, unde au mers în vizită la un alt băiat, unde și au fost reținute de polițiști.

Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.


 


Citește mai departe

Moldova

Ar fi luat mită? Un internaut a filmat momentul în care un șofer ar fi oferit bani unor agenți ai poliției

Imagini ce provoacă multe semne de întrebare au fost surprinse pe strada Ismail din centrul capitalei.

Publicat

Un internaut a filmat de la geam cum un șofer ar fi oferit mită unor agenți ai poliției. În imaginile, care au devenit virale pe rețelele sociale, se poate observa cum șoferul iese din mașină cu niște acte, dar și niște hârtii asemănătoare bancnotelor, pe care le oferă oamenilor legii. Cu toate acestea, unul dintre polițiști continuă să întocmească niște acte, le oferă șoferului pentru a le semna, după care fiecare își vede de treaba lui.

După apariția acestor secvențe video, serviciul protecție internă și anticorupție a venit cu o reacție, anunțând că s-a autosesizat pe acest caz, în legătură cu acțiunile angajaților Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, urmează a fi identificat și șoferul automobilului pentru a stabili toate circumstanțele celor întâmplate și a lua o decizie conform legii în vigoare. În context, SPIA îndeamnă cetățenii, dacă sunt martori sau chiar implicați în unele acțiuni din partea angajaților MAI care li se par ilegale, să anunțe neîntârziat autoritățile.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Accident de coșmar, la Hîncești: O șoferiță de 19 ani scoasă decedată dintre fiarele contorsionate ale mașinii

Publicat

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a produs aseară între localitățile Pereni și Pașcani.

Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac de pe marginea drumului.
În urma impactului, șoferița a decedat pe loc.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii