Rețele de socializare

Moldova

Cazul „BORMAN”: PCCOCS a cerut prelungirea mandatului de arest, însă judecătorii l-au plasat sub control judiciar

Magistrații de la Judecăptoria Chișinău, sediul Buiucani, au decis astăzi ca autoritatea criminală Oleg Pruteanu, alias Borman, să fie scos din penitenciar și plasat sub control judiciar. Informația a fost confirmată petnru Deschide.MD de către Ion Caracuian, șeful interimar al PCCOCS.

Publicat

Potrivit lui Caracuian procurorii au cerut să fie prelungit mandatul de arest pe numele lui Oleg Pruteanu, însă judecătorii au respins demersul procurorilor și au decis ca acesta să fie plasat sub control judiciar, transmite deschide.md

Totodată, avocata lui Pruteanu, Ala Raevscaia, care este și soacra acestuia, scrie că deși există o decizie a judecății în privința clientului său, încă nimeni nu se grăbește să-l elibereze și că s-ar pregăti un nou arest.

Amintim că anterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a făcut publice detalii relevante despre formarea și evoluția organizației criminale, cunoscute publicului larg ca fiind Borman. Detaliile scot la iveală inclusiv, faptul că avocata Ala Raevschi este soacra liderului organizației Borman, Oleg Pruteanu, dar și că aceasta figurează în investigațiile CNA.


Potrivit PCCOCS, membrii organizației criminale Borman au avut activitate infracțională în Portugalia, unde unii din ei au și fost condamnați la închisoare, în perioada anilor 2000-2010.

Astfel, instanțele de judecată din Portugalia au stabilit următoarele prin sentințele pronunțate:

În anul 2000, Pruteanu Oleg alias „Borman”, Ghenadie Flocea (fratele său), și alți membri ai organizației criminale, aflându-se în Portugalia, i-au răpit pe Ion Carga și Mihail Musteață, care lucrau în acel moment în Portugalia. Membrii Organizației Criminale cereau – prin amenințarea cu moartea și răfuială fizică –de la Ion Carga 50000 dolari SUA și de la Musteață 5000 dolari SUA. În anul 2000, pe acest caz poliția judiciară Portugheză a reținut 24 membri ai organizației Criminale „Borman”, unde în cadrul documentării au indentificat și alte cazuri de șantaj, răfuieli și amenințări cu moartea.


În anul 2004, membrii Organizației Criminale „Borman” și-au aflat sentințele pronunțate de instanțele din Portugalia – Pruteanu Oleg a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare, fratele său Flocea Ghenadie a fost condamnat la 18 ani de închisoare, „adjuncții” săi „Sanea” (Unisciuc Alexandru) și „Roma” (Slutu Roman) – la câte 15 ani de închisoare. La ani grei de închisoare au fost condamnați și ceilalți membri ai organizației criminale.

După ispășirea pedepselor, numiții au continuat activitatea infracțională, direcționându-se spre obținerea profiturilor din contrabandă și comercializarea drogurilor. Sub egida liderului organizației criminale, membrii acestei organizații procurau droguri din Spania și le transportau în Federația Rusă, unde le și comercializau.

Documentarea acestei organizații internaționale a fost efectuată de către organele de drept ale Republicii Moldova, în conlucrare cu organele de drept din următoarele state: Federația Rusă, Regatul Spaniei, Ucraina, România, Italia și Portugalia.


Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată în luna iunie 2018, șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale.

Doi din membrii organizației criminale deja au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova.


Potrivit informațiilor parvenite de la organele de drept din Federația Rusă, actualmente, de către instanțele de judecată din Federația Rusă, Belarus și alte state din Uniunea Europeană au fost deja condamnați peste 50 de membri ai organizației criminale Borman pentru fapte comise în perioada 2003-2017.

Un număr de 21 de persoane au fost anunțate în căutare internațională. Investigațiile în privința faptelor comise de către liderul și membrii organizației Borman continuă și în prezent în toate țările sus indicate, în cadrul operațiunii internaționale ”Pirineischii Izlom”.

Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, împreună cu Constantin Țuțu și alte persoane au fost implicați în omorul cetățeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Cauza acestora, la această etapă, este examinată de către Curtea Supremă de Justiție.

Unii membri ai organizației criminale duceau o viață de lux – automobile scumpe, case, conturi bancare și alte proprietăți. Cu suportul Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale din cadrul CNA au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale în valoare de peste 8 milioane lei, a căror beneficiari efectivi sunt membrii acestei asociații criminale. La aceasta se adaugă și 6 automobile, 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții nelocative.

Totodată, investigațiile financiar-paralele efectuate de către Centrul Național Anticorupție în privința învinuiților din cadrul organizației criminale Borman și a membrilor familiei acestora au constatat discrepanțe majore între veniturile și cheltuielile avute și de către soacra învinutului Oleg Pruteanu, alias Borman, avocatul Ala Raevschi.

La această etapă, Pruteanu Oleg, alias Borman, este arestat într-o altă cauză penală parvenită de la organele de drept din Federația Rusă, în care Procuratura Generală a Republicii Moldova a preluat urmărirea penală.

Totuși, după cum se menționează în comunicat, faptele incriminate lui Pruteanu Oleg în cauza penală parvenită din Federația Rusă sunt altele decât cele incriminate numitului de către procuratura Republicii Moldova în cauzele penale avute în gestiune și expediate în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Moldova

Ar fi luat mită? Un internaut a filmat momentul în care un șofer ar fi oferit bani unor agenți ai poliției

Imagini ce provoacă multe semne de întrebare au fost surprinse pe strada Ismail din centrul capitalei.

Publicat

Un internaut a filmat de la geam cum un șofer ar fi oferit mită unor agenți ai poliției. În imaginile, care au devenit virale pe rețelele sociale, se poate observa cum șoferul iese din mașină cu niște acte, dar și niște hârtii asemănătoare bancnotelor, pe care le oferă oamenilor legii. Cu toate acestea, unul dintre polițiști continuă să întocmească niște acte, le oferă șoferului pentru a le semna, după care fiecare își vede de treaba lui.

După apariția acestor secvențe video, serviciul protecție internă și anticorupție a venit cu o reacție, anunțând că s-a autosesizat pe acest caz, în legătură cu acțiunile angajaților Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, urmează a fi identificat și șoferul automobilului pentru a stabili toate circumstanțele celor întâmplate și a lua o decizie conform legii în vigoare. În context, SPIA îndeamnă cetățenii, dacă sunt martori sau chiar implicați în unele acțiuni din partea angajaților MAI care li se par ilegale, să anunțe neîntârziat autoritățile.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Accident de coșmar, la Hîncești: O șoferiță de 19 ani scoasă decedată dintre fiarele contorsionate ale mașinii

Publicat

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a produs aseară între localitățile Pereni și Pașcani.

Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac de pe marginea drumului.
În urma impactului, șoferița a decedat pe loc.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Un nou incendiu a izbucnit la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău: Un elev ar fi dat foc unui caiet

Un nou incendiu a izbucnit la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală. Asta la mai puțin de o lună, după ce instituția a fost afectată pentru prima dată de flăcări.

Publicat

De această dată, focul a izbucnit la etajul la etajul doi, într-o încăpere auxiliară. Pompierii au fost alertați de către personalul instituției, care între timp a reușit să evacueze toți elevii și profesorii din clădire.

La fața locului au venit două echipe de salvatori și pompieri, care au stabilit că focul a afectat mai multe bunuri materiale păstrate în încăperea auxiliară. Din fericire, angajații liceului au reușit să stingă flăcările înainte de intervenția salvatorilor, cu ajutorul unui stingător.

Deși pompierii nu oferă detalii privind cauza incendiului, Direcția Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, a venit cu un comunicat în care este specificat că  după lecția a 3-a, aproximativ orele 11:30, un elev ar fi dat foc la un caiet cu învelitoare pe holul etajului 3. După aproximativ 30 de minute de la stingerea incendiului, elevii au revenit la ore, care s-au desfășurat în continuare conform orarului.


De menționat că timp de câteva săptămâni, elevii acestui liceu au studiat online după ce  în data 5 aprilie un alt incendiu a izbucnit la demisolul instituției. În acea zi, în școală se aflau circa 1900 de persoane, care au fost evacuate la timp din clădire fără ca cineva să aibă de suferit.

Potrivit specialiștilor IGSU, incendiul din data de 5 aprilie ar fi izbucnit în urma unor lucrări de sudură, efectuate de câțiva muncitori la demisolul instituției. Aceștia ar fi încălcat regulile de apărare împotriva incendiilor la efectuarea unor astfel de lucrări.

Totodată, autoritățile publice locale au anunțat că pentru reparația daunelor provocate de incendiu ar fi necesar circa un milion de lei. Elevii și profesorii au revenit abia luni, 22 aprilie, la orele de curs.


Citește mai departe

topul săptămânii