Rețele de socializare

Sociale

Virusul rabic a fost depistat la 23 de animale în primele șase luni ale anului curent. Teritoriile afectate

Logo Realitatea.md
cuvant cheie

actualitate alegeri politica societate economie in lume life auto tech sport toate stirile

Virusul rabic a fost depistat la 23 de animale în primele șase luni ale anului curent. Teritoriile afectate
11 Iulie 2019, 13:41 // Societate 9 0 Odnoklassniki0 Vkontakte0
În primele șase luni ale anului 2019 se atestă o tendinţă ușoară de diminuare a circulaţiei virusului rabic în populaţia de animale sălbatice şi domestice. Conform datelor Centrului republican de diagnostic veterinar, rabia a fost depistată la 23 de animale în 13 teritorii administrative, iar în perioada similară a anului 2018 – la 35 animale în 20 de teritorii.

Rabia a fost diagnosticată la șapte animale sălbatice, cinci vulpi, un bursuc şi o nevăstuică. De asemenea, la 16 animale domestice – șapte câini, șase bovine, două pisici şi o capră.

Cele mai multe cazuri de rabie la animale, șase, au fost înregistrate pe teritoriul raionului Ştefan Vodă, trei animale bolnave au fost identificate în raionul Glodeni, câte două cazuri în teritoriile raioanelor Străşeni, Sîngerei şi respectiv, Camenca. În opt teritorii virusul rabic a fost determinat la câte un animal.


Potenţialul, deşi diminuat, al surselor de infecţie rabică prezintă un pericol real de agravare a situaţiei epidemiologice, deoarece cu fiecare animal bolnav pot contacta, iar ulterior se pot îmbolnăvi mai multe persoane, boala având un final destul de tragic.

Populaţia trebuie să se abţină de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale de infecţie rabică. Se vor depune eforturi pentru stoparea accesului acestor animale în locurile de întreţinere a bovinelor, ovinelor şi altor animale domestice.


Deţinătorii animalelor de companie trebuie să asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să le consulte la medicul veterinar. În cazul unor eventuale muşcături de orice categorie de animale este necesară prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare, prelucrarea cu tinctură de iod – acţiuni ce asigură înlăturarea a 50-70%  cantitate de virus din rană.

O condiţie obligatorie ce se cere a fi respectată şi care asigură păstrarea vieţii omeneşti, o constituie adresarea operativă a persoanelor agresate de animale după asistenţă medicală. Medicul specialist decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice.


Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul fiind administrat la timp este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.

realitatea.md


Sociale

/FOTO/ O mașină a luat foc în centrul orașului Taraclia. Automobilul a ars în totalitate.

O mașină a luat foc în centrul orașului Taraclia. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Totul s-a întâmplat în data de 12 iulie, în a doua parte a zilei. Potrivit tuk.md, șoferul ar fi încercat, mai întâi, să stingă singur flăcările. Când a văzut că nu-i reușește, acesta a chemat pompierii.

La fața locului a venit o echipă de salvatori, care, la scurt timp, a reușit să stingă focul. Totuși, incendiul a distrus automobilul în totalitate. Acesta nu mai poate fi restabilit.


Preliminar, focul ar fi pornit de la secțiunea motorului din cauza unui scurt circuit.

Din fericire, victime nu s-au înregistrat.

echipa.md


 


Citește mai departe

Sociale

/VIDEO/ Momentul în care HOȚII sparg o mașină și fură din ea un portmoneu plin cu bani

La Comrat, un grup de necunoscuți sparg automobilele și fură tot ce găsesc.

O cameră de supraveghere, montată în curtea unui bloc de locuit a surprins unul dintre furturi, iar imaginile au fost expediate la adresa redacției unui portal local de știri. 

Din imagini se vede cum suspecții încearcă să deschidă, pe rând, mașinile. Unul dintre autoturisme s-a dovedit a fi descuiat. Hoții au furat din el o geantă cu instrumente și un portmoneu cu o sumă mare de bani.


Proprietarul autoturismului a anunțat poliția. Oamenii legii investighează cazul, însă, până la moment nu există suspecți.

echipa.md


Citește mai departe

Sociale

Suspect reținut: Cum ar fi fost omorât ex-primarul Tiraspolului

Oamenii legii au reţinut la Odesa un bărbat suspectat de asasinarea fostului primar al administraţiei oraşului Tiraspol, Andrei Bezbabcenko.

Suspectul împreună cu doi complici (originari din Transnistria) ştiau că fostul funcţionar a cumpărat o casă în satul Novaia Dofinpvka, transmite Știri.md.

Ei au închiriat o locuinţă în apropiere şi au început să studieze obiceiurile şi programul victimei.


Pe 21 mai 2019, cei trei au pătruns în casa lui Bezbabcenko, au început să-l bată şi să-i ceară bani.

Când victima a refuzat să le dea banii, ei i-au legat mâinile şi l-au pus în portbagajul maşinii sale.


Ajungând la o clădire abandonată din satul Vapnearka, ei au continuat să-l bată, cerându-i bani şi obiecte de valoare.

În urma rănilor suferite, victima a decedat pe loc.


Bezbabcenko a fost primarul oraşului Tiraspol în perioada 2012-2016, când preşedinte al Transnistriei era Evghenii Şevciuk.

El a părăsit regiunea imediat după schimbarea puterii.


Citește mai departe

topul săptămânii