Rețele de socializare

Moldova

A început vânătoarea de BRACONIERI. Inspectorii ecologici și polițiștii de frontieră au depistat sute de metri de plasă de pescuit.

Inspectorii piscicoli continuă să lupte cu braconajul. În dimineața de 14 mai, inspectorii Inspecției pentru Protecția Mediului Hîncești împreună cu polițiștii de Frontieră ”Leușeni au fost într-o inspecție pe canalul de revarsare a apelor în râul Prut.

Astfel, în rezultatul verificarilor, aceștia au ridicat cinci plase de pescuit, cu lungimea de peste 250m, instalate ilegal. Deocamdată nu au fost indentificate persoanele care au instalat plasele.

Inspectorii piscioli atenționeză că în perioda de prohibiție  începând cu 15 aprilie până la 15 iunie pescuitul în lacurile naturale este interzis.

echipa.md


Moldova

/VIDEO/ Casă prădată de hoț: Individul a furat aur, un televizor și haine de 18.000 de lei

Ofițerii de investigație a Inspectoratului de Poliție Buiucani din cadrul Direcție de Poliție a mun. Chișinău, în urma măsurilor de investigație au reținut un bărbat în vârstă de 30 ani, locuitor a r. Ialoveni, fiind bănuit de comiterea unui furt din locuință.

Polițiștii au fost alertați la data de 24 mai, de către proprietarul locuinței de pe str. Sucevița, comunicând că din locuință i-au fost sustrase mai multe bunuri materiale. La locul faptei imediat s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. În urma cercetării la fața locului polițiștii au stabilit că făptașul a pătruns în locuință prin forțarea geamului de unde a sustras bijuterii din aur, televizor și articole vestimentare. Prejudiciul cauzat proprietarului a fost estimat la 18 000 lei.

Acțiunile individului au fost surprinse de camerele de supraveghere .

În acest context pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală iar ofițerii de investigație au dispus un șir de măsuri de investigație pentru depistarea individului. Astfel în urma măsurilor făptașul a fost reținut fiind escortat la inspectorat pentru audieri. În cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vinovăția


Este de menționat că bărbatul nu este la prima abatere fiind judecat pentru infracțiuni analogice iar în luna ianuarie 2020, a fost eliberat din locurile de detenție.

Actualmente acesta este cercetat penal pentru furt, care conform legislație în vigoare se pedepsește cu amendă în mărime de la 32 500 lei la 67 500 lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani.

În acest context Poliţia Capitalei vine cu un apel către locuitori, cu următoarele recomandări:


-Dacă plecaţi de acasă până la vecin sau lipsiţi pentru puţin timp – nu lăsaţi uşa neîncuiată

-Educaţi-vă copiii să reacţioneze prompt în situaţii când cineva necunoscut încearcă să-i convingă despre faptul că sunt prieteni sau colegi de serviciu cu dumneavoastră si au venit după cheile locuinţei sau după bunurile din casă

-Nu credeţi persoanele care încearcă să vă vândă bunuri (veselă, detergenţi, bijuterii, etc). Aceştia vă pot distrage atenţia cu scopul de a fura


Citește mai departe

Moldova

Cei trei adolescenți care au îmbătat și violat colega de clasă, trimiși pe banca acuzaților

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și i-a trimis pe banca acuzaților pe trei adolescenți acuzați că, în noaptea de 15 spre 16 martie 2020, ar fi abuzat sexual o fostă colegă de clasă.

Victima ar fi fost ademenită de către inculpați, iar după ce au consumat băuturi alcoolice împreună, au profitat de imposibilitatea fetei de a se apăra și de a-și exprima voința, și au comis faptele care le sunt incriminate.

Reamintim că acest dosar a fost inițial investigat de Inspectoratul de Poliție Taraclia și Procuratura raionului Taraclia, iar ulterior, la 25 martie curent, dosarul a fost retras din procedură și transmis în gestiunea Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Concomitent, pe dosar a fost format un grup de urmărire penală, care inlude și angajați ai organelor de drept din Taraclia. În condițiile celor stabilite și în vederea asigurării efectuării urmăririi penale fără impedimente, s-a decis reținerea și ulterior arestarea persoanelor implicate în comiterea faptei, măsură care a rămas în vigoare până la moment.

În rezultatul obținerii și analizei tuturor probelor pe dosar, inclusiv a expertizelor medico-legale, informatice, biologice și psihologice, precum și a depozițiilor unui cerc larg de persoane, dar și prin coroborarea lor, a devenit posibilă punerea făptașilor sub învinuire pe două capete de acuzare: viol și satisfacerea poftei sexuale în forme perverse.


Prin urmare, în cazul în care vinovăția acestora va fi demonstrată în instanța de judecată, făptașii riscă de la 5 la 12 ani închisoare.

Conform normelor de procedură, competența de examinare a faptelor îi revine Judecătoriei Cahul, sediul Taraclia, unde a și fost expediat dosarul. Menționăm că orice persoană se prezumă nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată.

Victima a beneficiat de îngrijiri medicale și asistență psihologică, astfel încât a fost redus la maxim riscul revictimizării acesteia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ O femeie și un bărbat sunt cercetați penal pentru trafic de copii

Administratorul unui hotel din Chișinău, de 40 de ani, și o femeie de 21 de ani din Rîșcani, sunt cercetați penal, fiind suspectați de trafic de copii în scop de exploatare sexuală comercială.

În rezultatul investigațiilor efectuate de ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI al Inspectoratului General al Poliției, în comun cu procurorii Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate şi cauze speciale, s-a stabilit că la finele anului 2019 o minoră de 17 ani, originară dintr-o localitate din sudul țării și care face parte dintr-o familie monoparentală a fost recrutată de suspectă prin intermediul rețelelor de socializare.

Astfel, femeia folosindu-se de situația precară și lipsa unui loc de trai stabil a convins minora să vină în Chișinău și i-a propus să locuiască cu ea în apartament, fără nici o obligație, având scopul de a o determina să presteze servicii sexuale contra plată clienților identificați prin intermediul site-urilor de anunțuri.

Pentru un act sexual, organizatoarea speluncii primea de la clienți de la 500 la 800 de lei, minora deservind de la 3 la 7 clienți zilnic.


La data de 4 martie curent, traficanta a fost reținută de către angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI, ulterior fiind plasată sub control judiciar. În urma cooperării cu autoritățile de aplicare a legii a fost stabilit și un complice al acesteia. Este vorba despre administratorul unui hotel din Chișinău, anterior condamnat. Acesta le aproviziona cu droguri, iar în schimbul acestora el și prietenii săi beneficiau de servicii sexuale oferite de minoră.

În urma percheziției efectuate în hotelul în care locuiește bărbatul au fost depistate și ridicate: un pistol cu gaz, fără permis; un cartuș de vânătoare, inscripții de ciornă care reflectă activitatea economică practicată în perioada pandemiei, 1150 EURO, 500 dolari SUA, 500 de lire sterline și 15 300 lei MD nereflectați în evidența contabilă, telefonul mobil și notebook-ul suspectului.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 206 al.3, lit. b (1) din Codul Penal al Republicii Moldova „Trafic de copii”. Persoanele culpabile de comiterea unei asemenea infracțiuni riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani. Oamenii legii continuă cercetările, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în acest caz, precum și identificarea altor tinere recrutate de către suspecți.


Citește mai departe

topul săptămânii