Rețele de socializare

Frontiera

Patru moldoveni au trecut peste Prut țigări de aproape 5 MILIOANE de lei.

Patru persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Galaţi, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată.

Conform procurorilor, cele patru persoane, începând cu luna octombrie 2018, au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Galaţi şi a municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse din tutun, provenite din Republica Moldova.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că doi inculpaţ , ajutaţi de un alt suspect, preluau, de pe teritoriul Republicii Moldova, mijloacele de transport în care se aflau disimulate cantităţi de ţigări. Ulterior, aceştia se ocupau de trecerea acestora prin Punctul de Trece a Frontierei Cahul – Oancea, asigurau traseele de deplasare şi luau măsuri de contrafilaj şi protecţie până la predarea mijloacelor de transport unui alt suspect. Autovehiculele încărcate cu importante cantităţi de ţigări de contrabandă erau conduse de alți doi bărbați, care ajutau şi la descărcarea şi depozitarea acestora.

Numere false, schimbate după trecerea frontierei

Conform anchetatorilor, inculpaţii au utilizat cel puţin trei mijloace de transport care aveau confecţionate locuri speciale pentru disimularea cantităţilor de ţigarete pe întreaga suprafaţă a podelei. „O altă măsură de protecţie a membrilor grupului infracţional a fost aceea a utilizării pe durata deplasărilor pe teritoriul Republicii Moldova a unor numere false de înmatriculare provenite de la mijloace de transport de aceeaşi marcă, culoare şi model, precum şi a unor documente false referitoare la aceste autovehicule. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la centrele de dezmembrări de pe teritoriul Republicii Moldova de unde au procurat documentele şi plăcuţele de înmatriculare ale unor autovehicule identice cu cele utilizate pentru transportul ţigărilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT Galaţi.
După ce treceau frontiera de stat dintre România şi Republica Moldova, inculpaţii care conduceau maşinile înlocuiau plăcuţele de înmatriculare şi documentele aferente autovehiculului.
„Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a îngreuna eventuala depistare a membrilor structurii infracţionale de către organele de anchetă prin faptul că eventualele verificări efectuate la punctele de frontieră ar fi indicat cu totul alte autovehicule decât cele în care se aflau încărcate în mod disimulat cantităţile de ţigări”, mai arată procurorii.
Anchetatorii susţin că inculpaţii  asigurau protecţia transporturilor de ţigări prin adoptarea unor trasee sinuoase, marcate de întoarceri şi repetări ale traseelor tocmai cu scopul de a se asigura că faţă de ei nu sunt luate măsuri de supraveghere operativă.
După ce introduceau ţigările în România, o parte dintre membrii grupului însoţeau mijloacele de transport până la intrarea în municipiul Bucureşti, după care îl anunţau pe inculpatul T. M., comunicându-i locul de unde putea prelua mijloacele de transport şi a le conduce spre spaţiile de depozitare.

Sechestru pentru recuperarea prejudiciului

Un astfel de transport nu a mai ajuns la destinaţie, fiind oprit în trafic duminică dimineaţă. „Prin P.T.F. Oancea au pătruns în România, dinspre Republica Moldova, două autovehicule despre care existau indicii cu privire la comiterea unui nou act material de contrabandă cu ţigări, ocazie cu care s-a procedat la constituirea dispozitivului operativ în vederea prinderii în flagrant a membrilor structurii infracţionale. În urma verificărilor efectuate, în caroseria unei autoutilitare a fost identificată cantitatea totală de 34.930 pachete de ţigări”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada februarie 2019 – mai 2019, membrii grupului au introdus în mod ilegal, din Republica Moldova, prin sustragerea de la controlul vamal, 116.360 pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de Republica Moldova, în valoare de peste 1.163.600 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ale inculpaţilor.
Cei patru inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul S.I.A.S., Brigada Autostrăzi, BCCO şi I.J.J. Galaţi, I.J.J. Ialomiţa şi I.G.P.F.

viata-libera.ro

Frontiera

Cetățean moldovean cu document românesc fals, depistat în Punctul de Frontieră Borș

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere al Frontierei Borș au depistat un cetățean din R. Moldova, care s-a legitimat la controlul de frontieră cu o carte de identitate falsă românească.

În data de 24.06.2019, în jurul orei 15.00, la Punctul de Trecere al Frontierei Borș, județul Bihor, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare în țară, ca pasager al unui microbuz, o persoană de sex masculin, care s-a legitimat cu o carte de identitate românească.

Efectuând verificările specifice, polițiștii de frontieră au constatat că documentul nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, motiv pentru care persoana a fost dusă la sediul instituției pentru cercetări.

Astfel, s-a constatat că acesta este cetățean din R. Moldova, P.D., în vârstă de 34 de ani. Bărbatul a declarat că a obținut documentul în cauză de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaște, în schimbul sumei de 300 euro și că a recurs la această metodă deoarece depășise termenul de ședere în Spațiul Schengen.

În cauză, au fost întocmite acte de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals privind identitatea, fals și uz de fals și tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Citește mai departe

Frontiera

Două valize ticsite cu țigări, depistate la Aeroport. O pasageră a cursei Chișinău – Londra, reținută de vameși.

Două valize pline cu 30 de mii de țigarete nedeclarate. Asta au depistat, aseară, vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău, ajutați de scaner și câinele de serviciu.

Valizele erau înregistrate pe numele unei pasagere a cursei Chișinău – Londra. Conform procedurii, țigaretele au fost reținute, iar femeia – amendată cu 4.000 de lei.

Amintim că, acesta este deja al patrulea caz de depistare a produselor din tutun nedeclarate, în ultimele trei zile. Alte trei tentative au fost prevenite de vameșii de la punctele vamale ”Leușeni” și ”Aeroportul Internațional Chișinău”, fiind reținute, în total, 37.200 de țigarete nedeclarate.

Citește mai departe

Frontiera

Permis de conducere neveridic, motiv de a-și întrerupe călătoria

Un locuitor al orașului Basarabeasca, documentat de către polițiștii de frontieră din punctul de trecere Otaci pentru prezentarea permisului falsificat. Bărbatul a făcut cale întoarsă de la frontieră și riscă amendă penală conform art. 361 al. (1) Cod Penal al Republicii Moldova.

În dimineața zilei de astăzi, 25 iunie curent, pe direcția ieșire din țară s-a apropiat un mijloc de transport de model Mercedes Benz S500 cu plăcuțele de înmatriculare din Federația Rusă. La solicitarea angajatului PF, conducătorul auto a oferit actele necesare autorizării traversării hotarului.

Potrivit unei informații operative, s-a recurs la efectuarea controlului suplimentar în urma căruia s-a stabilit că permisul de conducere care ar fi eliberat de autoritățile naționale competente este neveridic. Din verificările preliminare s-a constatat că seria actului aparține unei alte persoane, iar numărul hologramei este diferit.

Permisul de conducere respectiv a fost ridicat cu remiterea ulterioară în adresa experților pentru efectuarea constatării tehnico-științifice și stabilirii autenticității acestuia. Bărbatul în vârstă de 44 de ani i s-a refuzat părăsirea teritoriului țării din motiv că acesta nu poate participa în traficul rutier international fără permis de conducere.

Citește mai departe

topul săptămânii