Ediție TV
/VIDEO/ EXCLUSIV: Înregistrări audio de la grădinița 177. EDUCATOAREA: „Copiii aceștia sunt turbați. Eu nu vreau să fac nimic cu ei”.
Scandal la grădiniţa numărul 177 din sectorul Ciocana al Capitalei. Părinții copiilor care frecventează grupa cu predare în limba rusă se plâng că modul în care sunt tratați copiii lor, este unul inacceptabil.
Mai mulți părinți s-au adresat redacției noastre și ne-au relatat că problemele în acea grupă ar fi început după ce mai mulți părinți ar fi refuzat să achite bani pentru fundația grupei,dar și pentru reparații. În septembrie 2018, această problemă a fost discutată în cadrul unei adunări părintești.
ANA STARȚEVA, PĂRINTE:
Și a fost ridicată așa o întrebare. De ce? Dumnevoastră aveți doi copii, dar ce, nu aveți bani? De ce toți ceilalți sunt obligați să plătească, dar dumnevoastră nu? Când noi am venit la director pentru a înregistra copilul la grădiniță, am fost anunțați că locul în grădiniță costă 600 de lei.
AINURA CAZACIUC, PĂRINTE:
Pentru că eu nu am plătit bani în grupă, în grădinița noastră, copilul meu a fost lovit cu capul de masă. Copilul s-a ales cu buza ruptă.
Pentru a afla ce se întâmplă, de fapt, în acea grupă, unul dintre părinți a atașat un microfon de haina copilului său și timp de două luni de zile a înregistrat totul. Ceea ce au auzit pe înregistrările audio i-a șocat pe părinți. Într-una dintre zile, un copil ar fi răsturnat din greșeală farfuria cu terci, iar pentru asta, ar fi fost obligat de educatoare să strângă totul de pe jos, ceea ce i-a idignat pe părinți.
ÎNREGISTRARE AUDIO:
– Cine a făcut asta? Chiril, ridică-te, ia farfuria, du-te încolo și du-te și ia o cârpă și șterge. Nu, unde te duci? Unde este cârpa? Du-te, ia cârpa și du-te și șterge podeaua!
Într-o altă înregistrare se aude cum educatoarele poartă o discuție, care pare să fie despre copiii din grupă, dar și despre părinții acestora.
ÎNREGISTRARE AUDIO:
– Ei sunt turbați, eu nu-ți pot reda. Eu nu vreau să fac nimic cu ei. Când îmi amintesc de părinții lor, aceste fețe, toate aceste mizerii.
– Oricum, trebuie de lucrat undeva. 5000 de lei pentru jumătate de zi nimeni nu-ți dă pur și simplu. Aici, practic, nu faci nimic, să stai în genunchi sau în picioare, aici e, totuși, numai jumătate de zi și…nu le atrage atenția.
Un alt caz, s-a întâmplat înregistrat a fost în timp ce copiii se jucau afară. Tatăl unui copil afirmă că băiețelul său ar fi fost împins de un alt copil și s-ar fi lovit cu capul de o piatră.
ÎNREGISTRARE AUDIO:
– Vera Vladimerovna! – Ce s-a întâmplat? – Uitați-vă. – Cine a făcut asta? –Cine te-a împins? – Dar de ce alergai?
– Ai văzut, lui David, de aici, îi curgea sânge. – Da?
SINCRON: ROMAN CUCU, PĂRINTE:
Eu am venit seara, iar băiatul meu avea o lovitură, o lovitură mare, iar căciula era murdară de sânge. Acasă, copilul a început să se simtă rău, noi am chemat ambulanța, pe el l-au internat în spitalul NR.3. Acolo l-au diagnosticat cu comoție cerebrală și contuzie cerebrală.
După acest incident, părinții copilului s-au adresat la Direcția de Educație din sectorul Ciocana, iar educatoarea ar fi fost mustrată. În urma acestor evenimente, ambele educătoare au demisionat, iar în dimineața de 1 aprilie, adminsitrația grădiniței a decis să sisteze temporar activitea grupei cu predare în limba rusă. Potrivit părinților, directoarea grădiniței le-ar fi propus să facă un grafic, iar părinții să-și supravegheze, pe rând, copii dacă vor ca grupa să activeze.
ANA STARȚEVA, PĂRINTE:
Respectiv, noi am sunat la Ministerul Educației, unde ni s-a spus că părinții nu au dreptul să vină și să înlocuiască educatorul, pentru că părintele nu are studii pedagogice, nu are instruire sanitară. Prin urmare, noi nu avem dreptul să venim și să luăm răspunderea asupra noastră pentru 25 de copii.
Pe de altă parte, directorul grădiniței 177, Lucia Cazacu, neagă toate acuzațiile aduse de părinții respectivei la adresa cadrelor didactice. Potrivit ei, educatorii sunt specialiști buni, cu 15 ani de experiență în spate, și că de fapt, părinții sunt cei care ar fi provocat criza din grădiniță. Cât privește colectările de bani, Lucia Cazacu a infirmat că instituția ar cere bani pentru accesul copiilor în grădiniță.
Directorul grădiniței a mai declarat că pe acest caz a fost pornită o anchetă de serviciu, iar toate autoritățile abilitate au fost sesizate pe acest caz.
Singură grupă cu predare în limba rusă din cadrul grădinișei nr 177 din sectorul Ciocana este frecventată de 31 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani.
Ediție TV
Accident la locul de muncă. Un angajat al unei întreprinderi de producere a bastonașelor din porumb a rămas cu mâna blocată întru-un utilaj electric | VIDEO
Accident la locul de muncă. Un angajat al unei întreprinderi de producere a bastonașelor din porumb a rămas cu mâna blocată întru-un utilaj electric de prelucrare a cerealelor.
Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 17 septembrie, la o fabrică de pe strada Uzinelor din sectorul Ciocana al capitalei. La fața locului au intervenit două echipe de salvatori și pompieri. Aceștia au stabilit că un bărbat în vârstă de 33 de ani a rămas cu o mână blocat într-un aparat de prelucrare a crupelor.
Salvatorii au reușit în scurt timp să deblocheze mâna bărbatului, după care el a fost preluat de către medicii de pe ambulanță și dus la spital.
Despre caz au fost alertați și polițiștii, dar și specialiști din cadrul Inspectoratului Muncii, pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs incidentul și dacă au fost respectate toate normele securității.
Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 39 situații de risc.
Ediție TV
Ciclonul „Boris” a făcut ravagii în țară: Diguri rupte și stare de urgență la Leova, străzi inundate și mașini înecate în Chișinău
Stare re urgență a fost declarată în satele Covurlui și Romanovca din raionul Leova după ce, din cauza ploilor abundente digurile a două bazine de acumulare au cedat. Deși până la precipitații, lacurile erau practic secate, cantitatea de apă care s-a adunat în weekend au umplut bazinele acvatice, iar digurile de protecție au cedat.
Tot în raionul Leova a cedat și un baraj din localitatea Sărata Nouă, autoritățile locale dau însă asigurări că acesta a fost restabilit. Acestea nu sunt nici pe departe singurele consecințe ale intemperiilor. Peste 30 de drumuri publice din țară și circa 20 de trasee naționale au fost inundate, pe unele porțiuni, asfaltul fiind spălat la propriu, iar mașinile aruncate de pe șosea în șanțuri.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că și la această oră autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru și Prut. Iar pe parcursul nopții, pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații salvatorii au fost solicitați în 33 de cazuri. Pe lângă pompieri, a fost nevoie și de intervenția angajaților de la distribuția energiei electrice, în zeci de localități rămase în beznă. Către dimineața de 16 septembrie, toate localitățile erau deja reconectate la lumină.
Nici în Chișinău situația nu a fost una mai bună. Aici drumurile s-au transformat în râuri, iar trecătorii au fost nevoiți să meargă prin apa care le ajungea până la genunchi. În unele cazuri, oamenii erau luați, la propriu, de puhoaie.
Nici persoanele ce se deplasau cu automobilele nu au fost mai norocoși. Pe unele străzi, cum ar fi Albișoara ori Calea Ieșilor mașinile practic pluteau, fiind luate de ape. Prin urmare, circulația pe străzile cu pericol a fost blocată, iar traficul rutier a fost paralizat în totalitate. Iar un șofer ce se deplasa pe strada Meșterul Manole a trăit o sperietură soră cu moartea, după ce asfaltul de sub mașina lui s-a surpat, el nimerind într-un crater uriaș. Din fericire, bărbatul a scăpat nevătămat, reușind, cu ajutorul trecătorilor să iasă singur din vehicul.
Un alt crater s-a format și la intersecția străzilor Uzinelor și Podul Înalt, circulația în zonă, de asemenea fiind restricționată.
Și instituțiile de învățământ din Chișinău au fost grav afectate de ploi, anunță Primăria capitalei. 56 de școli și grădinițe din sectoarele Botanica, Buiucani, Centru și Râșcani. Totuși autoritățile dau asigurări că situația va fi remediată în cel mai scurt timp.
Inundat a fost și teatrul de Operă și Balet Maria Bieșu, sub presiunea apei de pe acoperiș, au cedat două țevi.
Inundate au fost și trecerile subterane de pietoni, dar și parcările amenajate în subsolurile blocurilor locative.
La lichidarea consecințelor intemperiilor sunt antrenați aproape două mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, dar și toate serviciile specializate de nivel local, raional și național.
Menționăm că meteorologii prognozează vreme instabilă și pentru următoarele zile.
Ediție TV
Copilul de 2 ani care a căzut în golul liftului, se află la IMC, la terapie intensivă în stare extrem de gravă. Toate ascensoarele din Ungheni au fost oprite
Copilul de doi anișori, care a căzut de la etajul 6 în tunelul liftului a fost transferat la Institutul Mamei și Copilului în stare extrem de gravă.
În a doua parte a zilei de 11 septembrie, după ce a fost stabilizat, acesta a fost transportat de la Ungheni spre Chișinău cu o echipă de la Aviasan. Potrivit datelor oferite de către purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Maxim Cazacu, micuțul a fost internat în secția terapie intensivă, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral, leziuni ale oaselor bazinului și alte traume grave. Deocamdată, medicii sunt rezervații în a face careva prognosticuri privind evoluția stării micuțului.
Amintim că totul s-a întâmplat în dimineața de 11 septembrie, într-un bloc locativ din orașul Ungheni. Mama împreună cu ai săi trei copii ar fi ieșit din apartament pentru a-i duce la grădiniță. Cei mai mari copii, de 4 și, respectiv 6 anișori ar fi coborât pe scări, iar mama și cel de-al treilea micuț, de 2 ani, urmau să meargă cu ascensorul. La ușile deschise ale liftului, mama a reușit să împingă doar partea din fața a căruciorului în care se afla micuțul, și s-a întors pentru a lua o pungă, moment în care ușile s-au închis! Copilul a căzut în gol, în tunelul liftului, iar cabina ascensorului a urcat la nivelele superioare, blocându-se între etajele 8 și 9. Ușile liftului au fost deblocate la primul etaj de către pompieri, iar în golul ascensorului a fost depistat micuțul.
După acest incident de coșmar, la Primăria Ungheni a fost convocată o ședință de urgență în cadrul căreia s-a decis ca toate ascensoarele din oraș să fie oprite. Acestea vor fi repornite numai dacă, în urma verificărilor, se va constata că ar standardelor de securitate.
-
Moldova2 zile în urmă
IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital
-
Moldova2 zile în urmă
Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului
-
În căutare2 zile în urmă
O minoră de 16 ani din raionul Florești, dispărută de circa două săptămâni! Poliția cere ajutorul cetățenilor