Rețele de socializare

Moldova

În lipsa controalelor de stat, în 2018 au avut loc peste 400 de accidente la locul de muncă

De la începutul anului în R. Moldova au fost înregistrate 91 de accidente la locul de muncă, dintre care 16 au fost mortale. Pe parcursul anului trecut au avut loc 423 de accidente la locul de muncă, dintre care 63 au fost fatale, fiind înregistrate 68 de decese.

Publicat

Din cele zece autorități competente în domeniul controlului siguranței ocupaționale, opt dispun de regulamente de organizare și funcționare în care sunt prevăzute atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale. Cu toate acestea, pe parcursul anului 2018, activități de control în domeniul securității și sănătății în muncă nu s-au efectuat – potrivit raportului anual al Inspectoratului de Stat al Muncii.

Conform informației publicate de Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, în anul 2017 în R. Moldova au fost înregistrate 369 accidente la locul de muncă, dintre care 57 mortale. Pe parcursul anului trecut s-au documentat 423 accidente la locul de muncă (cu 54 mai multe decât în 2017), dintre care 63 mortale ( soldate cu decesul a 68 persoane) şi 19 grave (au suferit 21 persoane).

De la începutul anului 2019, în perioada 01 ianuarie-15 martie au fost documentate 91 accidente înregistrate la locul de muncă, dintre care 16 letale și 10 grave. În 65 de cazuri, angajații s-au ales cu incapacitate temporară de muncă.


În R. Moldova, controlul de stat al respectării de către angajatori a legislației privind securitatea şi sănătatea în muncă este exercitat de următoarele autorităţi competente în domeniul siguranţei ocupaţionale:

  • Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniile sanitar-veterinar, fitosanitar, siguranța alimentelor, producerea și circulația vinului și a produselor alcoolice;
  • Agenţia pentru Protecția Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniile comerţului cu produse nealimentare și prestări servicii, inclusiv turistice;
  • Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul ocrotirii sănătății şi sănătăţii publice;
  • Inspectoratul pentru Protecția Mediului – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul protecției mediului și resurselor naturale;
  • Agenția Națională Transport Auto (ANTA) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul transportului rutier;
  • Autoritatea Aeronautică Civilă – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul aviației civile;
  • Agenția Navală – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul transportului naval;
  • Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din sectorul electroenergetic;
  • Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul comunicațiilor electronice;
  • Agenţia pentru Supraveghere Tehnică – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii din toate celelalte domenii de activitate, care nu sînt prevăzute la lit. a)–i), inclusiv pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu excepţia Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Administrației Naționale a Penitenciarelor şi Centrului Naţional Anticorupţie, care îşi organizează activităţi de inspecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă prin serviciile lor de specialitate, care au competenţă numai pentru structurile din subordine.

Coordonarea la nivel naţional și monitorizarea controlului de stat al respectării legislaţiei cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă efectuat de către inspectorii de muncă din cadrul autorităţilor competente în domeniul controlului siguranţei ocupaţionale sunt exercitate de Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM), aflat în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Potrivit datelor ISM, din cele 10 autorități competente în domeniul controlului siguranței ocupaționale, opt autorități dispun de regulamente de organizare și funcționare în care sunt prevăzute atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale.


În 2018, Inspectoratului de Stat al Muncii i-au fost prezentate formularele inspectorilor de muncă, abilitați cu atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale din partea: ANSA – pentru 9 funcționari; Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației – pentru 3 funcționari; Agenția pentru supravegherea tehnică – 7 funcționari; Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței – 3 funcționari. Din cauza că în structura organizatorică a celorlalte autorităților nu există subdiviziuni și personal responsabil de efectuarea controlului de stat în domeniul siguranței ocupaționale, activitatea în domeniul dat nu se desfășoară – se arată în raportul anual al ISM pentru anul trecut.

Pe parcursul anului 2018, Inspectoratului de Stat al Muncii nu i-au fost prezentate rapoarte privind activitatea inspectorilor cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul autorităților competente în domeniul siguranței ocupaționale, deoarece nu s-au efectuat activități de control, se arată în raportul anual al instituției.

În temeiul Legii nr.79 din 24 mai 2018 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, începând cu 15 iunie 2018 atribuțiile de cercetare a accidentelor de muncă grave și mortale sunt exercitate de către Inspectoratul de Stat al Muncii.


Astfel, de la începutul anului 2019, ISM informează că i-au fost comunicate 74 de cazuri de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 74 persoane, inclusiv 12 accidente mortale. Comisiile întreprinderilor au cercetat 54 de cazuri de accidentare cu incapacitate temporară de muncă. În proces de cercetare se află 17 cazuri de accidentare, din care 12 accidente cu caracter mortal, în care și-au pierdut viața 12 persoane și 5 accidente grave cu traumarea gravă a 5 persoane.

zdg.md


Moldova

Poliția face apel către femei, în contextul fetei dispărute la Orhei! Dacă au avut vreun contact cu acest bărbat să apeleze imediat la 112

Publicat

Contextual dispariției tinerei de 19 ani, de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, Poliția face apel către cetățeni, în special #femei, să ne sesizeze de urgență dacă au avut tangențe dubioase sau cu tentă infracțională cu acest bărbat. 

Este vorba despre șoferul în mașina căruia a urcat fata în acea seară. În cadrul perchezițiilor efectuate de polițiști la domiciliul și în automobilul acestuia au fost găsite mai multe lucruri pentru femei. 

În timp, bărbatul s-a schimbat  fizic foarte mult și a condus mașini de mai multe mărci și modele. S-ar fi putut să-l cunoașteți în una dintre aceste perioade. Poza marcată cu o săgeată este cea mai recentă a acestuia, iar mașina marcată este cea condusă în ultima perioadă, inclusiv cea în care a urcat fata. 


❗️Dacă ați cunoscut persoana în circumstanțele relatate, contactați-ne 📞 060033442.

Poliția garantează confidențialitatea informației și protejarea surselor.


Citește mai departe

Moldova

Primarul de Boldurești, care ar fi tamponat mortal un copil și a fugit, rămâne după gratii. PCCOCS: Urmează să fie prezentate rezultatele expertizelor

Primarul satului Boldurești din Nisporeni, Nicanor Ciochină, care în seara de 19 februarie a tamponat mortal un adolescent de 14 ani, rămâne în arest preventiv, pentru alte 30 de zile. Procurorii Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au solicitat prelungirea măsurii în fața magistraților de la Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana), care le-a acceptat demersul.

Publicat

„Măsura aplicată este necesară în vederea finalizării investigațiilor. Acum, urmează ca procurorilor PCCOCS să le fie prezentate rezultatele expertizelor dispuse, în vederea trimiterii dosarului în judecată”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS, transmite Realitatea.MD.

Între timp, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Accidentul tragic a avut loc luni seara, 19 februarie, în localitatea Boldurești, raionul Nisporeni. Șoferul, care ulterior s-a constatat că era primarul localității, a tamponat mortal un minor de 14 ani și a fugit de la fața locului. La scurt timp s-a stabilit că primarul localității se afla la volanul mașinii de serviciu și a încercat să ascundă urmele impactului. Miercuri, 21 februarie, acesta a fost reținut.


A fost identificat și un complice al primarului satului Boldurești, un medic stomatolog. Oamenii legii spun că „acesta l-a ajutat (n.r pe primar) cu găsirea unei mașini identice cu cea implicată în accident”.

După ce în spațiul public au apărut informații precum că primarul de Boldurești și ex-șef IP Nisporeni, Nicanor Ciochină, ar fi fost ajutat de către un factor de decizie din cadrul Procuraturii raionale Nisporeni ca să ducă în eroare ancheta în cazul copilului de 14 ani lovit mortal pe o stradă din satul Boldurești, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că s-a autosesizat pe acest caz.

Joi, 22 februarie, Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința acestuia. În aceeași zi, Nicanor Ciochină a fost plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 zile. Arestul preventiv este executat în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.


Avocatul primarului, Dumitru Buliga, declara că clientul său „se află într-o stare de sănătate foarte precară și nu este în stare să discute detalii despre cele întâmplate”. Totodată, avocatul a subliniat faptul că probele publicate de către poliție nu le consideră mijloace de probă.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a emis miercuri, 27 martie, un comunicat de presă în care anunță că în urma accidentului rutier din 19 februarie curent din localitatea Boldurești, raionul Nisporeni, în care a fost tamponat un copil, iar șoferul, care ulterior s-a aflat că este primarul localității a părăsit locul accidentului, a fost demarată o anchetă de serviciu.

În prezent, primarul satului Boldurești din Nisporeni, Nicanor Ciochină, se află în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.


Citește mai departe

Moldova

Șoferul în a cărui mașină a urcat tânăra dispărută de o săptămână, plasat în arest pentru 30 de zile! Așa și nu colaborează cu ancheta

Șoferul mașinii în care a urcat tânăra de 19 ani, dispărută fără urmă de o săptămână a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Publicat

Decizia aparține magistraților de la Orhei și a fost pronunțată în seara zilei de 19 aprilie. Bărbatul a compărut în fața judecătorilor fiind însoțit de mai mulți polițiști.

Tânăra însărcinată în șase luni, a dispărut în seara de 12 aprilie, după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Aceasta se afla într-o stație de așteptare din orașul Orhei în momentul în care un automobil a staționat și fata a urcat.

Timp de patru zile, oamenii legii au verificat zeci de camere de supraveghere și au stopat toate mașinile asemănătoare celei în care a urcat fata, iar în cele din urmă poliția l-a găsit și reținut pe șoferul de 45 de ani. Acesta este originar dintr-o localitate din raionul Telenești și este fost angajat în sistemul penitenciar.


Deși inițial, șoferul a refuzatsă colaboreze cu ancheta, ulterior acesta le-a spus polițiștilor că tânără a coborât din automobilul său după doar 300 de metri, fiindcă și-ar fi dat seama că se află într-o mașină străină. În același timp, pe internet au apărut imagini video în care se vede momentul când tânăra urcă în vehiculul cu pricina.

Între timp, poliția,voluntari, localnici, dar și apropiați ai tinerei continuă căutările în raioanele Orhei și Telenești. Aceștia caută tânăra în toate fâșiile forestiere, bazine acvatice, clădiri părăsite și locuri nepopulate, stațiile de vulcanizare, spălătorii auto, stâne și alte locații în speranța de a da de urmele ei. Mai mult, căutările se desfășoară cu ajutorul bărcilor, dronelor, dar și a ATV-urilor.

Amintim că fata se numește Ana-Maria Guja, este originară din localitatea Susleni, învață la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei și este însărcinată în luna a șasea.


După sărbătorile pascale, urma să se căsătorească cu iubitul ei. Fata are înălțimea de 1.65m, părul șaten și ochii căprui. În momentul dispariției, ea purta pantaloni negri, tricou de culoare albă și o bluză neagră. Persoanele dețin orice detaliu despre tânără sunt rugate să anunțe imediat la unul dintre numerele de telefon 112 sau 078 325 001. Orice informație poate fi utilă.


Citește mai departe

topul săptămânii