Rețele de socializare

Grave

Noapte de Coșmar pentru o tânără din Șoldănești: A fost bătută și Violată în propria casă.

O tânără din Șoldănești a fost violată în propria casă. Fata a reușit să fugă și să ceară ajutor de la vecini.

imagine simbol

Ofițerul de presă de la IP Șoldănești, Irina Burdujan, a declarat pentru Echipa 902 că pe 20 martie,  la ora 15:10, angajații Inspectoratului de Poliție Șoldănești au înregistrat un apel telefonic  de la o tânără de 24 ani, locuitoare a or. Șoldănești, care a comunicat că la data de 19-20 martie, aproximativ orele 02:00,  a întreținut un raport sexual contra voinței sale cu un bărbat de 29 ani.

Imediat la fața locului s-au deplasat polițiștii, care au stabilit că femeia, la 19 martie, aproximativ pe la ora 23:30 aflîndu-se în gospodăria din vecinătate, la un bărbat de 41 ani, la un moment lumina în locuință a fost stinsă de la contorul principal și prin forțarea ușei de la intrare a intrat un bărbat de 29 ani împreună cu prietenul său de 21 ani, ambii locuitori ai or. Șoldănești, care vizual fiind în stare de ebrietate i-au aplicat cîteva lovituri stăpânului casei, lăsîndu-l la pămînt și au luat-o forțat pe tânăra de 24 ani, aplicîndu-i și ei cîteva lovituri peste diferite părți ale corpului, unde ulterior  au plecat la gospodăria femeii. Bărbatul de 29 ani a luat-o într-o odaie a casei și a intreținut un raport sexual forțat, iar tânărul de 21 ani, aflîndu-se în altă odaie aștepta rîndul.

Când primul bărbat a finisat raportul sexual s-a întors în odaia unde se afla prietenul său, și între timp tânăra a sărit peste geam și a fugit la un vecin povestindu-i cele întîmplate și l-a rugat să o adăpostească pînă dimineața, deasemenea a alertat și organelle de drept.


La fel la 20 martie la ora 16:07 medicul de serviciu a Spitalului Raional Șoldănești a comunicat că în urma investigației  medicale a stabilit că tânăra de 24 ani a fost violată.

Pe urme fierbinți, polițiștii din Șoldănești au stabilit suspectul de 29 de ani, care a fost reținut pe termen de 72 ore.


Pe cazul dat a fost pornit un dosar penal pe faptul viol, adică raportul sexual săvîrşit prin constrîngere fizică sau psihică a persoanei sau profitînd de imposibilitatea acesteia de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa. Așa gen de infracțiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Alte circumstanțe se stabilesc.


Grave

Prima sentință în dosarul Braguță. Un polițist și un deținut au fost condamnați la 4 și 5 ani de pușcărie

Un gardian de la Izolatorul de detenție preventivă din Chișinău și un deținut au fost condamnați cu executare, vineri, în dosarul morții lui Andrei Braguța. Alți trei foști deținuți și un gardian au fost condamnați cu suspendare, iar un gardian a fost achitat. Sentința a fost pronunțată de către Judecătoria Chișinău, după aproape cinci ore de deliberări.

Șeful de tură la Izolatorul de detenție preventivă, Igor Orbu, a fost condamnat la 4 ani cu executare, subalternul său, Aurel Șapteboi, a fost condamnat la 4 ani cu suspendare, iar gardianul Aurel Isachi a fost achitat.

Dumitru Tabureanu, care ispășește în prezent o pedeapsă de 8 ani de închisoare, a fost condamnat la 5 ani cu executare, iar Adrian Gogu, Boris Bolocan și Stanslav Mircea, care au stat în aceeași celulă cu Braguță, au prmit pedepse de 5 ani de închisoare cu suspendarea executării.

Instanța i-a găsit pe cei 6 condamnați vinovați de cauzarea leziunilor corporale medii, dar i-a achitat pentru tortură și tratamente inumane.


Amintim că procurorii au cerut între 8 și 9 ani de închisoare pentru polițiștii din izolatorul de detenție și între 9 și 13 ani pentru codeținuți. Procurorul pe caz a declarat că va decide dacă va ataca sentința după ce va primi decizia motivată.

Avocatul PromoLex, Vadim Vieru, care susține cauza părinților lui Andrei Brăguță, a declarat că sentința reprezintă o mică victorie, însă o va ataca în instanța ierarhic superioară. ”Nu putem spune că nu s-a făcut justiție, mai ales că a fost condamnat cu executare un polițist. Da faptul că toți au fost achitați pentru tortură reprezintă temei pentru a ataca sentința”, a precizat apărătorul.


Andrei Brăguță, în vârstă de 31 ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august, 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenţie. Mai multe secvențe video, dar și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului, arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului.

Actualmente pe rol se află încă două dosare penale în cazul morții lui Brăguță. Un dosae, în care 13 polițiști sunt învinuiți de moartea lui Brăguță, se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Vadim Vieru spune că examinarea dosarului decurge anevoios din cauza numărului mare de participanți.


Într-un alt dosar sunt învinuiți doi medici de la Penitenciarul nr.16. Lor li se incriminează că nu i-au acordat lui Brăguță asistență medicală calificată. Medicii au stabilit o diagnoză greșită tânărului torturat și l-au ținut în condiții inumane, din care cauză nu a fost tratată pneumonia, ceea ce i-ar fi provocat decesul.

Iurie Obadă, Judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice a fost demis din sistemul judecătoresc. La fel, și procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguță a fost eliberat din funcție. De asemenea, trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Brăguţă. Şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.


anticoruptie.md

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Femeie accidentată mortal, la Suruceni

Încă o tragedie pe traseul Chișinău-Leușeni. O femeie a murit, după ce a fost accidentată de un automobil. Șoferul declară că victima mergea pe drum și n-a putut evita impactul.

Tragedia a avut loc în noaptea de 19 iulie, în jurul orei 00:45, în apropiere de satul Suruceni, din raionul Ialoveni. Ofițerul de presă al IGP, Mariana Bețivu, a declarat că la volanul mașinii se afla un șofer în vârstă de 29 de ani, originar din localitatea Băcioi, având ca pasager pe soția sa în vârstă de 24 de ani. Aceștia se deplasau de la Chişinău spre Leuşeni, când, în apropiere de satul Suruceni, Ialoveni, a accidentat o femeie a cărei identitate nu a fost încă stabilită.

Victima în vârstă de aproximativ 40-45 de ani, se afla pe carosabil. La faţa locului s-a deplasat Serviciul de Urgenţă Ialoveni care a constatat decesul. Pe acest caz a fost pornit un proces penal, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs accidentul, dar și cine este femeia care a murit.

Dacă vinovăția șoferului va fi demonstrată, șoferul riscă ani grei de pușcărie.

echipa.mdCitește mai departe

Grave

GROAZNIC: Bebelușul de patru ani, care a căzut de la etajul trei, A MURIT la spital

Tragedie fără margini într-o familie din Bender. Bebelușul lor, de numai patru ani, care acum câteva zile a căzut de la etajul trei, A MURIT la spital. 

Medicii au constatat decesul micuțului în dimineața de 18 iulie, în jurul orei 05.00.

Amintim că, în data de 17 iulie, băiețelul a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Potrivit milițienilor din regiune, geamul ar fi fost lăsat deschis, iar micuțul s-ar fi sprijinit de plasa care protejează de insecte a ferestrei. Plasa nu ar fi rezistat greutății copilului, acesta s-a dezechilibrat și a căzut în gol de la etajul trei. Micuțul a fost preluat de o ambulanță și dus, de urgență, la spital, în stare de comă.

Din nefericire, leziunile grave suferite de micuț au fost incompatibile cu viața. Inima copilului a cedat.

echipa.md


 


Citește mai departe

topul săptămânii