Rețele de socializare

Moldova

Procurorul învinuit de tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în așteptarea sentinței

Instanţa de judecată a amânat de două ori pronunţarea sentinţei în dosarul procurorului Lilian Cociu, judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Procurorii cer doi ani de închisoare pentru acuzatorul de stat care este suspendat din funcţie pe perioada examinării dosarului.

Publicat

Ultima şedinţă de judecată programată în dosarul lui Lilian Cociu a avut loc la 21 ianuarie 2019, însă pronunţarea sentinţei a fost amânată, fără a fi explicate motivele. Şi la şedinţa anterioară, cea din 21 decembrie 2018, conform informaţiilor de pe portalul instanţei, judecătorul urma să anunţe sentinţa, dar, la fel, s-a răzgândit. „Instanţa a invocat motive excepţionale pentru amânarea pronunţării sentinţei”, a declarat după ultima şedinţă din dosar procurorul Ruslan Lupaşcu, care reprezintă acuzarea de stat în acest dosar. Acesta a solicitat aplicarea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru procurorul Lilian Cociu, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii timp de 5 ani şi de trei ani pentru poliţistul Victor Ababii, judecat pentru falsificarea unor acte procesuale.

Procurorul pledează nevinovat

„Dlui se consideră nevinovat. În principiu, avem mii de sentinţe de achitare a persoanelor în instanţele judecătoreşti, asta nu înseamnă că toţi procurorii care au investigat acele cauze penale urmează a fi puşi sub acuzare”, a declarat, după şedinţă, Ion Vâzdoagă, avocatul lui Cociu, refuzând să discute cu presa pe marginea cazului, dar precizând că clientul său se consideră nevinovat.

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a procurorului Lilian Cociu, învinuit de tragere cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în vara anului 2017. Împreună cu procurorul, pe banca acuzaţilor a fost trimis şi un poliţist, Victor Ababii, căruia i se încrimina falsificarea unor acte procesuale în dosarul de omor, contribuind astfel la tragerea neîntemeiată la răspundere penală a cetăţeanului Andrei Crăciun. În 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor al unei alte persoane, în apropriere de Durleşti, procurorul Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului şi a pus neîntemeiat sub învinuire o persoană, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acesteia în instanţa de judecată.


Ulterior, Andrei Crăciun a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai mult de 5 ani, acesta a fost achitat şi pus în libertate, după ce s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el. Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut, pentru aflare ilegală în detenţie, o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă încasată din bugetul de stat.

Dosarul, intentat în vara anului 2016

În momentul comiterii infracţiunii, Lilian Cociu, care activează în organele Procuraturii din 1998, era procuror în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, iar poliţistul Victor Ababii deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie Chişinău.

Procurorul General a iniţiat cauza penală la 22 iulie 2016, în urma constatării elementelor infracţiunii prevăzute de art. 306, Cod penal, pe faptul condamnării cu bună-ştiinţă a unei persoane nevinovate pentru o infracţiune excepţională, soldată cu urmări grave. La 7 martie 2017, procurorul general, în baza raportului procurorului Secţiei combatere tortură, Ruslan Lupaşcu, a înaintat un demers prin care solicita eliberarea acordului pentru a dispune suspendarea din funcţie a procurorului Lilian Cociu. În momentul în care a fost suspendat din funcţie, Cociu activa în funcţia de procuror al Procuraturii Chişinău.


Sentința urmează să fie pronunțată la data de 5 februarie.

zdg.md


Moldova

Iresponsabilitatea costă: Nouă persoane au fost sancționate pentru că au dat foc vegetației uscate

Iresponsabilitatea i-a bătut la buzunare. Nouă persoane au fost sancționate, timp de o săptămână, pentru că au dat foc intenționat vegetației uscate.

Publicat

Mai exact, spun oamenii legii, este vorba de 5 oameni din raionul Fălești, trei din Rîșcani și unul din Bălți. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 19.000 de lei.

Mai mult, cinci dintre aceste persoane, pe lângă faptul că vor scoate bani din buzunar, vor trebui să facă și ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Oamenii legii totuși menționează că față de săptămâna precedentă, numărul încălcărilor a scăzut, atunci fiind amendate 23 de persoane. Potrivit IGSU, de la începutul anului aproape 1.200 de incendii de vegetație care au distrus peste 2.500 de hectare de teren.

În context, IGSU atenționează încă o dată cetățenii că focul în vegetația uscată poate fi extrem de periculos! Este important să se evite aprinderea focurilor în grădini, arderea gunoiului sau a crengilor și utilizarea focului deschis pentru curățenie.


Aruncarea țigărilor sau a chibriturilor aprinse pe iarbă uscată sau în zonele forestiere și agricole trebuie evitată cu strictețe. De asemenea, este crucial să fie monitorizați copiii și să li se interzică jocul cu focul sau alte surse de ardere.

În caz de situații de risc, oamenii trebuie să ceară ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Schema de spălare de bani prin „burse de valori internaționale”. Doi moldoveni au înșelat cu sute de mii de lei cetățeni străini

Au pus la cale o schemă de spălare de bani, prin care s-ar fi îmbogățit cu sute de mii de lei, iar acum vor fi obligați să răspundă pentru asta. Doi moldoveni cu vârste de 25 și 35 de ani sunt bănuiți de poliție că timp de câteva luni ar fi înșelat mai multe persoane cu sume mari de bani.

Publicat

Potrivit schemei, totul funcționa printr-un centru de apel din capitală, unde 50 de operatori ar fi contactat potențiali clienți din Rusia, Kazahstan, dar și din câteva state europene și i-ar fi convins să investească în acțiuni financiare de pe așa-numitele „burse de valori internaționale”. În realitate însă, banii investiți de către victime ajungeau în conturile administratorului centrului, dar și complicelui acestuia.

Mai mult, cei doi suspecți ar fi instalat un sistem de telefonie, prin care numerele de telefon de pe care apelau operatorii erau falsificate, iar platformele pe care erau invitați clienții, erau de asemenea gestionate de cei doi moldoveni.

În același timp, centrul de apel a fost înființat pe numele unei persoane interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.


Potrivit poliției, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. În timpul descinderilor, ofițerii de investigații au ridicat șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Oamenii legii continuă cercetările în acest dosar.

 


Citește mai departe

topul săptămânii