Rețele de socializare

Moldova

De sărbători, polițiștii de frontieră sunt la datorie, pentru ca cetățenii de peste hotare să ajungă mai repede la cei dragi

Având în vedere că zilele următoare mulți din conaționali vor reveni acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă, dar și mulți vor pleca în afara țări în vacanțele planificate, se vor estima creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport.

Publicat

În aceste condiții, la nivelul Poliției de Frontieră a fost adoptat un șir de măsuri care au menirea fluidizării traficului transfrontalier, prin simplificarea la maxim a procedurilor de control al trecerii frontierei, dar și de menținere a unui mecanism de supraveghere eficientă a frontierei.

Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. În punctele de trecere Leușeni, Sculeni, Cahul, Criva și Palanca, care va fi redeschis din data de 21 decembrie curent, vor fi delegați cu scop de gestionare corectă a activităților și acordare de ajutor practic, managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcțiilor regionale.

Pentru al doilea an consecutiv, va fi o prioritate confortul și operativitatea la trecerea frontierei de stat pentru familiile cu copii minori. Astfel că în punctele de trecere cu infrastructura dezvoltată, care de altfel și sunt cele mai solicitate, vor fi amplasate panouri care vor informa pe cei care au în mașini copii despre direcția de deplasare și din start poziționarea pe artera de control dedicată trecerii copiilor. În unele puncte de trecere este vorba despre pista Corpului Diplomatic sau în altele fiind o bandă de control suplimentară, amenajată special.


La fel, există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale, pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina.

”Asigurăm participanții la traficul transfrontalier că toate activitățile de competența Poliției de Frontieră vor fi bine organizate, astfel ca să garantăm un trafic civilizat și să nu predispună timpi mari de așteptare, ne vom mobiliza la maxim și vom trasa acțiuni concrete privind modul de cooperare cu celelalte entități cu atribuții la frontieră sau din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu competențe în asigurarea ordinii publice.” a precizat șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari, astăzi în cadrul unei conferințe de prese, organizate în Aeroportul Internațional Chișinău.

Din punct de vedere al recomandărilor pentru călători, în contextul fluidizării traficului transfrontalier, îndemnăm să se verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie, cu care se intenționează tranzitarea hotarelor țării. Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori, asigurați-vă că ați perfectat documentele acestora. În cazul unei călătorii cu mijlocul de transport, conducătorul auto trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Poliția de Frontieră nu verifică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.


În scopul evitării formării cozilor, instituția de frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele. În prezent sunt funcționale cu România 7 puncte de trecere, iar cu Ucraina – 33 de puncte de trecere.

În situațiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, călătorii pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), cât și în cazul în care sunt nemulțumiți de modul cum a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, puteți contacta LINIA FIERBINTE, 022 259 675, unde toate aspectele semnalate vor fi preluate și se va acționa în conformitate cu legislația.

Revenind la experiența anilor trecuți, în perioada sărbătorilor de iarnă se așteptă ca frontiera să fie tranzitată de peste un milion și jumătate de ori, dacă ne referim la trecerile de persoane, și până la 400 mii traversări mijloace de transport.


Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii