Rețele de socializare

Sociale

Dragoste de nepot: Un minor din Sireți refuză să plece de la bunei, deși a fost înjunghiat

Minorul de 16 ani, din localitatea Sireți, raionul Strășeni, care la sfârșitul lunii octombrie a fost înjunghiat de bunelul său, după ce nu a vrut să-i aducă vin, refuză să plece din familia buneilor, dar și să scrie plângere pe numele acestuia.

Copilul de 16 ani se află sub tutela buneilor din partea mamei, după ce părinții săi au divorțat și locuiesc separat. La data de 27 octombrie, minorul a fost internat în Spitalul Raional cu o plagă taiată în regiunea abdomenului, provocată de bunelul său.

Oamenii legii au stabilit că în ziua cu pricina, minorul se uita la televizor, iar  bunelul i-a cerut nepotului să-i aducă alcool. Nepotul l-a refuzat, iar bunelul, fiind deja sub influența alcoolului, a luat de pe masă cuțitul de bucătărie și i-a aplicat o lovitură în regiunea abdomenului.

Solicitată telefonic, Cristina Vicol, ofițerul de presă al IP Strășeni, a declarat pentru Deschide.MD că victima continuă să locuiască cu buneii și refuză să-i părăsească, chiar dacă s-a luat decizia ca acesta să meargă să locuiască în familia mamei sale.

„Familia în care a avut loc cazul nu a fost în vizorul oamenilor legii, iar alte acte de violență în familie anterior nu au fost înregistrate. Copilul continuă să locuiască cu buneii și refuză categoric să plece cu traiul în familia mamei. Cazul se monitorizează în continuare de inspectoratul de Poliție Strășeni”, a precizat Vicol.

Pe numele bărbatului a fost pornit o cauză penală, iar dacă vinovăția sa va fi dovedită, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 15 ani, însă copilul refuză să facă declarații împotriva acestuia.

Oamenii din localitate susțin că bărbatul care l-a înjunghiat pe minor nu ar fi rudă de sânge cu minorul, ci este concubinul bunicii acestuia.

deschide.md

Sociale

Ex-directorul filialei unei bănci comerciale deferit justiției

Procuratura Anticorupție anunță despre finisarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a ex- directorului filialei Dondușeni a unei bănci comerciale, pentru încălcarea regulilor de creditare, abuz de serviciu și însușirea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari în procesul de creditare a mai multor persoane din raioanele de nord a țării. 

Astfel, procurorii anticorupție și organul de urmărire penală al Inspectoratului de poliție Dondușeni au pornit și cercetat mai multe cauze penale pe faptul delapidării și însușirii mijloacelor financiare, în sumă totală de 1 893 955,16 lei, de la filiala băncii comerciale, de către persoane ce reprezintă conducerea băncii, cauze care au fost conexate într-o procedură unică.

La data de 24 august 2018 în legătură cu sustragerea învinuitei de la urmărirea penală, a fost dispusă căutarea acesteia, iar la 23.10.2018 învinuita a fost reținută, la moment fiindu-i aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara. În cadrul urmăririi penale aceasta nu și-a recunoscut vinovăția.

Totodată, procurorii anticorupție au sesizat Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA pentru identificarea mijloacelor bănești sustrase și recuperarea prejudiciului cauzat, fiind recuperate în acest sens bunuri în valoare totală de 1 063 255,5 lei.

Dacă instanța va găsi vinovat ex-directorul filialei băncii de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. art. 190 alin. (2) lit. d), 191 alin. (2) lit. d), 239 alin. (1), 361 alin. (1) și 335 alin. (1) Cod penal, aceasta riscă o pedeapsă cu amendă de la 500 – 20 000 u.c. sau cu închisoare de până la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Citește mai departe

Sociale

Doi hoți au furat safeul de la o stație PECO, dar s-au împiedicat de… ghinion

Ghinion pentru doi bărbați, care noaptea trecută au dat buzna într-o stație PECO și au furat un safeu. După ce au fost observați de paznic, au aruncat safeul și au dat bir cu fugiții. Incidentul a avut loc duminică, în jurul orei 21:10, în raionul Ceadâr – Lunga.

Solicitată telefonic, Mariana Bețivu, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, a declarat pentru Deschide.MD că, noaptea trecută un bărbat a sunat la poliție și a anunțat că două persoane necunoscute, au încercat să fure safeul de la o stație PECO.

„La fața locului, oamenii legii au stabilit că, două persoane a căror identitate încă nu a fost stabilită, au stricat geamul de la stația PECO din Ceadâr-Lunga, de unde au furat un safeu în care se aflau bani în sumă de 25 de mii de lei. Cei doi au fost observați de un angajat al stației de alimentare și s-au speriat. Făptașii au aruncat safeul și au fugit”, a precizat Bețivu.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru tentativă de jaf, iar polițiștii urmează să-i identifice și să-i tragă la răspundere pe cei doi hoți ghinioniști.

deschide.md 

Citește mai departe

Sociale

/VIDEO/Detectoarele de fum au salvat mai multe vieți omenești

Detectoarele de fum instalate de IGSU în comun cu autoritățile locale în cadrul Campaniei Naționale O casă protejată – O viață salvată a salvat mai multe vieți omenești.

Cel mai recent caz a avut loc în localitatea Grozești, raionul Nisporeni, unde o familie din patru membri cu un bebeluș în vârstă de două luni au reușit să supraviețuiască unui incendiu izbucnit în locuință.

Focul a început în prejma sobei, iar în câteva clipe fumul a cuprins odaia unde se aflau copii.

Detectorul de fum a alertat familia, iar aceștia au reușit să părăsească de urgență încăperea, fără de a avea de suferit.

Alate două cazuri de salvare a oamenilor au avut loc în localitatea Hârtopul Mare, din raionul Criuleni și Zberoaia, raionul Nisporeni.

Potrivit IGSU de la lansarea campaniei, de detectoare de fum au beneficiat peste 4337de familii din 27 de raioane ale țării. Scopul instalării acestor dispozitive este de a preveni incendiile și intoxicațiile cu monoxid de carbon emanate de la surse defecte de încălzire.

Campania națională va continua și în anul 2019, iar de ea pot beneficia oameni în etate, familii cu mulți copii și persoane cu nevoii speciale.

Citește mai departe

topul săptămânii