Rețele de socializare

Economice

/VIDEO /Rețineri la Spitalul de Urgență

Șeful garajului şi cel al secției economie de la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău au fost reținuți, în seara de 21 noiembrie, de către procurorii anticorupție şi ofiţerii CNA.

Bărbații sunt bănuiți că ar fi pretins mită de la un agent economic, care presta servicii de întreținere a transportului din cadrul Spitalului de Urgență. Potrivit procurorilor, agentul economic a semnat un contract de prestare a serviciilor de asistență tehnică pentru parcul auto de la Urgență, în valoare de 1 000 000 de lei, iar de curând, agentul economic urma să primească banii.

Astfel, șefii secțiilor economie şi auto ar fi pretins bani de la agentul economic sub pretextul că pot influența anumite persoane, să facă mai urgent transferul. Însă, pentru asta suspecții ar fi cerut 15 la sută din suma transferată de Spitalul de Urgență. Astfel, sub controlul CNA, bărbații au primit în câteva tranșe. Iar, în seara de 21 noiembrie, când transmiteau ultima tranșă de bani, ofițerii i-au reținut pe ambii șefi.

Acum, cei doi sunt reținuți pentru 72 de ore la CNA și sunt cercetați penal. Avocații suspecților nu au comentat reținerile. Purtătorul de cuvânt al spitalului  anunță că administrația nu a cunoscut despre astfel de scheme.

CRISTINA GOREA, PURTĂTOR DE CUVÂNT, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ

Este un caz regretabil pentru instituția noastră, chiar dacă în planul nostru de acțiuni au existat mai multe acțiuni de informare a angajaților noștri despre fenomenul corupției, realizate de comun cu CNA. Administrația nu a cunoscut despre astfel de situații și cu atât mai mult nu cunoaște nici numele agentului economic care prestează aceste servicii. Ancheta inițiata de către CNA va stabili dacă persoanele sunt sau nu vinovate.

 Dacă vor fi găsiți vinovați, ambii riscă să stea după gratii în următorii 7 ani.

echipa.md

Economice

/VIDEO/ Șapte mii de lei pentru un permis de conducere

Un bărbat din Bălţi riscă până la 6 ani de puşcărie pentru că a luat mită de şapte mii de lei pentru eliberarea unui carnet de conducere.

Banii au fost primiți de la o femeie care își dorea să obţină permisul. Potrivit denunțătorului, la începutul acestui an, bănuitul ar fi pretins si primit banii sub pretextul că ar putea influența funcționari din cadrul Secţiei de înmatriculare auto din Bălți.

Iar cei din urmă ar putea-o ajuta să susține examenele și să-i elibereze permisul de conducere.

În cele din urmă, ofiţerii CNA l-au reţinut pe bărbat pentru 72 de ore, care s-a ales cu un dosar penal. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de detenție sau o amendă de jumătate de milion de lei.

echipa.md

Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ Doi avocați reținuți pentru mită

Doi avocați din Chișinău vor avea și ei nevoie apărători legali, după ce au fost reținuți într-un dosar de luare de mită. Ofițerii și procurorii anticorupție au stabilit că cei doi lucrau împreună, și l-ar fi convins pe un inculpat că ar putea convinge magistrații de la Curtea Supremă de Justiție să mențină decizia Curții de Apel, prin care acesta a fost achitat într-un dosar de escrocherie.

În schimbul acestor servicii, avocații ar fi cerut cinci mii de euro. După ce a transmis banii, beneficiarul serviciilor ilegale prestate de avocați, i-a denunțat pe cei doi la CNA.

În cadrul anchetei, ofițerii și procurorii anticorupție au descins în birourile apărătorilor, unde au găsit și ridicat banii, transmiși, anterior, de către denunțător. Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, în izolatorul CNA.

Aceștia sunt cercetați penal pentru trafic de influență, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă amenzi de până la 500 de mii de lei, sau și-ar putea petrece șase ani după gratii.

echipa.md

Citește mai departe

Economice

Pretindea bani dându-se drept nepotul unui judecător

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a transmis în judecată cauză penală în privința unui bărbat din Chișinău, învinuit de comiterea infracţiunii de trafic de influență, pentru acceptarea şi primirea mijloacelor băneşti susţinând că are influenţă asupra persoanelor cu demnitate publică, pentru a-i face să îndeplinească acţiuni în exercitarea funcţiei sale în următoarele circumstanţe.

În perioada anului 2017, învinuitul, prezentându-se drept jurist și nepot al unui președinte de instanță judecătorească din Chișinău, susținând că îl poate determina pe acesta să influențeze adoptarea unei decizii favorabile de către judecători în interesele unui agent economic pe un dosar civil, pentru care a solicitat și primit suma de 3480 euro.

Învinuitul și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, încheind un acord de recunoașterea a vinovăției cu procurorul, iar dacă instanța de judecată îl va găsi vinovat, învinuitul riscă o amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

De menționat, că învinuitul a fost condamnat recent la 8 luni de închisoare, pentru comunicarea mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism (art.281 Cod Penal), pentru alertă falsă cu bombă la judecătoria Chișinău, sediul Centru, săvârșită în vederea amânării unei ședințe de judecată pe o cauză în care învinuitul promisese influențarea deciziei judecătorilor.

Citește mai departe

topul săptămânii