Rețele de socializare

În căutare

Recomandările Poliției pentru a evita cazurile de dispariție a copilului

Zilnic, Poliţia înregistrează de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor de la domiciliu sau forma de protecţie unde aceştia sunt plasaţi.

 

 


De la începutul anului 478 de copii au abandonat domiciliul sau forma de protecţie a copilului de unde aceştia au fost plasaţi, dintre care 251 de fete și 227 sunt băieți.

Dispariţia unui copil în condiţii alarmante impune, cu necesitate, acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei, în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame.

Ca urmare a activităților întreprinse de polițiști 332 de copii au fost găsiți în decurs de 24 ore, 89 copii timp de 48 ore și 118 copii au fost găsiți peste 48 ore.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sânt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

În această perioadă, au fost inițiate 23 cauze penale pentru exercitarea necorespunzătoare a obligaţiilor părinteşti, ceea ce se pedepsește cu amendă de la v 15000 la 25000 sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 120 de ore.

Pentru a evita dispariţia copilului, Poliţia recomandă părinţilor şi persoanelor în grija cărora se află aceştia:

Manifestați interes permanent faţă de situaţia copilului, încurajaţil să aibă încredere în puterile proprii şi menţionaţi orice îmbunătăţire în comportamentul său.

Fiți atenți la orice schimbare negativă în comportamentul copilului şi motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă.

Discutați cu copilul cât mai frecvent şi stabiliţi un set de reguli de comportament, atunci când se află în stradă.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!

Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil!

Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.

Dacă adulții vor reacționa agresiv și violent, există riscul ca copilul să fugă din nou.

Solicitați ajutorul specialiştilor din domeniul protecţiei copilului când sesizaţi că situaţia pare a scăpa de sub control (psiholog, profesori, poliţie, autoritatea tutelară locală/teritorială), care vă pot oferi suport în rezolvarea situaţiilor de impas.

În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat Poliţia, apelând serviciul 112 sau inspectoratele de poliţie teritoriale.

politia.md

Citește mai departe
Advertisement

Ediție TV

/VIDEO/ Adolescente căutate de poliție

Patru fete au vrut să îmbrace haine scumpe și au hotărât să le fure dintr-un butic. Intenția le-ar fi reușit, doar că acum sunt căutate de polițiști.

Adolescentele care apar în imagini sunt suspectate că au furat haine dintr-un magazin din centrul capitalei. Potrivit forțelor de ordine, fetele ar fi intrat în unul dintre buticuri și și-au ales mai multe haine, în valoare de peste 1600 de le.

După ce s-ar fi asigurat că nu sunt observate, acestea ar fi plecat fără să plătească. Administratorii magazinului s-au adresat la poliție, iar oamenii legii au pornit o cauză penală pentru furt. Persoanele care au recunoscut adolescentele din imagini sunt rugate să anunțe la numerele de telefon indicate pe ecran.


Dacă vor fi identificate și găsite vinovate, fetele, care nu pare să fi împlinit încă 18 ani, riscă amendă de până la 67 de mii 500 de lei sau până la patru ani privațiune de libertate. 

echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Pe urmele hoțului

Bărbatul care apare în imagini este căutat de poliție, suspectat că are la activ cel puțin trei furturi din locuințe.

Potrivit forțelor de ordine, suspectul ar fi intrat în mai multe locuințe din sectorul Râșcani al capitalei atunci când proprietarii nu erau acasă și ar fi furat bani, aur dar și alte bunuri de preț, care în total valorează peste 30 de mii de lei. Unul dintre cazuri a fost surprins de o cameră de supraveghere.

Din imagini se vede cum suspectul încearcă să găsească cheia potrivită pentru a deschide ușa unui apartament.  Ghinionul lu a fost ca proprietarul să fie acasă.


Suspectul, totuși a reușit să plece de la fața locului fără a fi observat. Cei care au recunoscut persoana din imagine sau cunosc locul unde s-ar putea afla sunt rugați să anunțe Poliția la 112 sau la numărul de telefon

069 239 594.

Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă amendă de până la 67 de mii de lei sau și-ar putea petrece următorii patru ani după gratii.

echipa.md

Citește mai departe

În căutare

O adolescentă de 15 ani din localitatea Bozieni, Hîncești, a ieşit din casă şi nu s-a mai intors pînă în prezent.

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Hîncești, Cristina Vicol, fata a fost văzută ultima dată în orașul Hîncești.

Actualmente, polițiștii cercetează cazul și întreprind măsuri de localizare a adolescentei. Cei care dețin informaţii despre locul aflării minorei sînt rugaţi să apeleze 112. „Pe data de 09.10, pe la orele 19, ea a ieșit din casă fără a anunța pe cineva. De atunci nu ştim nimic de ea. Nu a fost nicio influenţare negativă asupra ei pentru a se duce de acasă”, au comunicat rudele fetei.

noi.md


Citește mai departe

topul săptămânii