Rețele de socializare

În căutare

Recomandările Poliției pentru a evita cazurile de dispariție a copilului

Zilnic, Poliţia înregistrează de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor de la domiciliu sau forma de protecţie unde aceştia sunt plasaţi.

 

 

De la începutul anului 478 de copii au abandonat domiciliul sau forma de protecţie a copilului de unde aceştia au fost plasaţi, dintre care 251 de fete și 227 sunt băieți.

Dispariţia unui copil în condiţii alarmante impune, cu necesitate, acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei, în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame.

Ca urmare a activităților întreprinse de polițiști 332 de copii au fost găsiți în decurs de 24 ore, 89 copii timp de 48 ore și 118 copii au fost găsiți peste 48 ore.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sânt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

În această perioadă, au fost inițiate 23 cauze penale pentru exercitarea necorespunzătoare a obligaţiilor părinteşti, ceea ce se pedepsește cu amendă de la v 15000 la 25000 sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 120 de ore.

Pentru a evita dispariţia copilului, Poliţia recomandă părinţilor şi persoanelor în grija cărora se află aceştia:

Manifestați interes permanent faţă de situaţia copilului, încurajaţil să aibă încredere în puterile proprii şi menţionaţi orice îmbunătăţire în comportamentul său.

Fiți atenți la orice schimbare negativă în comportamentul copilului şi motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă.

Discutați cu copilul cât mai frecvent şi stabiliţi un set de reguli de comportament, atunci când se află în stradă.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!

Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil!

Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.

Dacă adulții vor reacționa agresiv și violent, există riscul ca copilul să fugă din nou.

Solicitați ajutorul specialiştilor din domeniul protecţiei copilului când sesizaţi că situaţia pare a scăpa de sub control (psiholog, profesori, poliţie, autoritatea tutelară locală/teritorială), care vă pot oferi suport în rezolvarea situaţiilor de impas.

În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat Poliţia, apelând serviciul 112 sau inspectoratele de poliţie teritoriale.

politia.md

Ediție TV

/VIDEO/ Bătut și jefuit de un necunoscut

Un bărbat din Bălți a fost bătut și jefuit de un necunoscut, în mijlocul străzii. Poliția din Bălți încearcă să dea de urmele suspectului. Totul s-a întâmplat în noaptea de 12 aprilie, la ora 01.30 pe strada Nicolae Iorga din orașul Bălți.

Potrivit poliției, victima ar fi sunat la 112 și ar fi declarat că un bărbat l-ar fi atacat și i-ar fi furat telefonul mobil, dar și banii pe care-i avea prin buzunare. Bărbatul le-ar fi povestit forțelor de ordine că în acea seară se afla într-un local din oraș. La un moment dat, suspectul ar fi intrat și el în acel local. Cei doi ar fi schimbat câteva vorbe, după care, victima s-a pornit acasă.

Suspectul, însă, l-ar fi ajuns din urmă și l-ar fi jefuit. Imaginile cu suspectul care intră în local au fost surprinse de camerele de supraveghere din bar. În acest context, poliția roagă persoanele care l-au recunoscut pe bărbatul din imagini și dețin informații despre locul unde s-ar putea afla să anunțe la 112 sau la numărul de telefon 069 134 933.

Confidenţialitatea surselor de informare este garantată.

echipa.md

Citește mai departe

În căutare

STRIGĂT DE AJUTOR: O tânără de 21 de ani a dispărut de două zile. Rudele disperate nu-i pot da de urmă.

O tânără de 21 de ani din Chișinău a plecat de la locul de muncă și de două zile nu a mai revenit acasă. Familia cere ajutorul oamenilor pentru a o găsi.

Sora tinerei dispărute a făcut o postare pe Facebook, în care a scris că tânăra lucra la grădinița Grădinița nr.46 de pe strada  Bernardazzi. Aceasta nu s-ar mai fi întors de la lucru, iar telefonul ei este deconectat.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, a declarat că astăzi, la ora 12.20, directoarea grădiniței unde lucra tânăra ar fi sunat la poliție și ar fi anunțat că mama și sora tinerei dispărute ar fi venit la grădiniță pentru a o căuta. La fața locului s-a deplasat inspectorul de sector. Acum rudele vor depune o cerere la poliție, iar forțele de ordine vor iniția căutările.

În acest context, persoanele careau recunoscut-o pe tânăra din imagini și cunosc locul unde s-ar putea afla sunt rugate să anunțe la 112 sau la numărul de telefon 060 607 120. Orice informație poate fi utilă. 

echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ A fugit cu 2.600 de EURO

Bărbatul ce apare în imagine este cătut de polițiștii sectorului Centru, pentru escrocherie.

Acesta în luna septembrie 2018, aflânduse pe str. V. Cheltuială, sub pretextul procurării și transportarea unui automobil de model ,,Mercedes ” din Republica Federală Germană în Republica Moldova, a însușit de la un tânăr în vârstă de 21 ani, bani în sumă de 2600 euro, însă până la moment nu și-a onorat obligațiile.

Astfel, persoanele care au recunoscut bărbatul din imagini sunt rugate să informeze neîntârziat poliţia la numărul de telefon: 069 252 555

Confidențialitatea surselor de informare este garantată.

Citește mai departe

topul săptămânii