Rețele de socializare

Sociale

Sute de hectare de vegetație uscată au ars în toată țara

Ultimele 24 de ore au fost grele pentru pompierii din țară. Aceștia au intervenit la lichidarea a 39 de focare de vegetație uscată.

Potrivit pompierilor, incendiile au distrus circa 120 ha de vegetație. Cele mai multe focare au fost înregistrate în raioanele Căușeni, Ungheni, Criuleni, Șoldănești, Bălți, Fălești, dar și municipiul Chișinău.

În capitală incendii de vegetații au fost înregistrate în apropiere de cimitirul Doina din cartierul Poșta Veche, unde 20 ha de teren au fost deteriorate, dar și 25 ha de iarbă au fost distruse în localitatea Dobrogea, suburbie a municipiului.


Intervenția pompierilor a fost solicitată și în UTA Găgăuzia, iar angajații IGSU au lichidat mai multe incendii de iarbă la Congaz, Vulcănești și Ceadîr – Lunga. În urma incendiilor, nimeni nu a avut de suferit.

Pompierii atenționează că în condiții de umiditate redusă și vânt, focarele de ardere se pot răspândi cu repeziciune, afectând spații extinse.

echipa.md

Sociale

O victimă a autocarului răsturnat în Vrancea aduce acuzații grave companiei de transport

Noapte de coșmar, pentru cei 12 moldoveni care se întorceau din Italia, iar autocarul cu care se deplasau s-a răsturnat într-o râpă de pe un drum secundar dintre localitățile Haret şi Modruzeni, județul Vrancea din România. O femeie care se afla în autocar acuză șoferii și compania de transport de neglijență și ne-a povestit coșmarul prin care a trecut.

Femeia se întorcea din Italia împreună cu fiica sa, fiind pasagere al autocarului care s-a răsturnat. Ajunsă în țară, aceasta a decis să ne ofere în cele mai mici detalii informații necunoscute despre accident. Victima a solicitat să-i păstrăm anonimatul, din motiv că s-ar teme pentru viața sa și a fiicei, iar din această cauză îi vom zice în continuare Cristina X.

Interlocutoarea susține că autocarul era cu două nivele și se află în gestiunea companiei „MIATurism”. Vehiculul nu era echipat cu anvelope de iarnă, iar primul nivel, dar și jumătate din cel de al doilea era încărcat cu colete grele, pe care le colectaseră cei trei șoferi ai autocarului din mai multe orașe din Italia, fiind transmise de conaționalii noștri rudelor.


„În autocar eram 12 pasageri. Nivelul unu era plin până la refuz cu colete, printre care televizoare, un pat matrimonial dezasamblat, și multe altele. La picioarele fiicei mele erau niște baloane cu gaz care balansau. Am văzut că au zis la știri că autocarul a ajuns pe un drum secundar din  motiv că GPS-ul i-ar fi deviat pe șoferi de pe autostradă. Nu-i deloc așa, autocarul acesta care aparține firmei „MIATurism”, condusă de doi frați, Vasile și Nicolae Talmaci, fac cursele Italia-Moldova de mai bine de 20 de ani și șoferii știu drumul, nu au nevoie de GPS. Ei special au cotit de pe autostradă pe un alt drum secundar pentru că aveau de transmis ceva. În general, traseul lor din Italia spre Moldova, trebuia să fie prin Slovenia, dar ei au luat-o prin Austria. Autocarul este în cartea neagră, după ce nu o singură dată șoferii au comis mai multe încălcări. Chiar au fost prinși cu țigări și alcool de contrabandă în autocar. Recent au fost amendați la intrarea pe autostradă cu 900 de euro, iar amenda au plătit-o cash. Erau trei șoferi, dar nu patru așa cum ar fi fost normal să fie, și conduceau câte șase ore, dar nu patru cum ar fi fost normal, luând în considerație condițiile nefavorabile”, susține Cristina X.

Femeia a ținut să menționeze că atunci când au derapat de pe traseu, autocarul se deplasa cu viteză excesivă, iar la volan se afla un șofer tânăr, care era fratele unui altui șofer.

„Noi trebuia să mergem pe autostradă, dar ei au cotit special pe un drum secundar și avea viteză, iar într-o curbă a pierdut controlul volanului, autocarul a derapat de pe traseu și s-a răsturnat de vreo două ori într-o râpă adâncă. Coletele au căzut peste noi, barele patului matrimonial au spart podeaua și la fel s-au prăvălit  peste noi. Era un haos, un covor a căzut peste mine, îmi auzeam fiica cum striga la cineva să mă ajute, eu o căutam pe ea printre colete. Am trecut pe lângă cadavrul femeii care rămăsese blocată între scaune.Peste tot era numai sânge…Cei trei șoferi au ieșit ca șobolanii din autobuz și în loc să vină să ne ajute pe noi, au fugit să salveze banii și coletele de preț. Cu greu am ieșit din autocar, fiica striga că o să explodeze, căci tot drumul ăștia ne-au arătat filme cu tot felul de explozii și nebunii, unde mai pui că erau și baloanele celea de gaz ce stăteau la picioarele ei. Ne-am pomenit în câmp deschis, desculți, îmbrăcați în haine subțiri, răniți și speriați, iar șoferii urlau la noi „ștergeți-o de aici și nu ne încurcați”. Ei nu aveau nici o zgârietură și nu le păsa de noi. Tânărul care se afla la volan a fugit într-o parte și a început să aibă o criză de isterie. Se ținea de cap și striga că nu vrea să facă pușcărie, că are un copil etc”, povestește victima.

Cristina X. ne-a mai declarat că au fost transportați de către echipajele SMURD la spitalul din Focșani, unde li s-a acordat asistență medicală, după care au fost luați de un microbuz și aduși în Republica Moldova, dar fără bani și fără bagaje.

Cât am fost la spital, niciunul dintre cei trei șoferi, nici reprezentanți ai firmei, nici de la Ambasada nu a venit să ne vadă. Polițiștii ne-au luat declarații, iar pe la ora trei noaptea, în fața spitalului din Focșani a venit un microbuz de la București, un nu știu ce cunoscut de al șoferilor autocarului și ne-au adus în Republica Moldova. Așa cum eram, îmbrăcați în haine subțiri, fără bani și fără bagaje, despre care nu știm încă când le vom primi”, a precizat Cristina X.

Victima ne-a mai spus că făcuse în autocar cunoștință cu femeia care a decedat.

„Avea mai mult de 50 de ani, era vorbitoare de limbă rusă, luasem masa împreună cu ea și ne-a povestit că a fost în vizită la rude în Italia, iar acum se întorcea acasă. Mai mult nu știu nimic despre ea. Despre cealaltă femeie care se află în stare gravă, pasagerii ziceau că fost lovită tare la cap”, declară victima.

Cristina X. speră că autoritățile de la Chișinău se vor sesiza în legătură cu neregulile admise de compania de transport și că cei vinovați de accident vor fi pedepsiți. Totodată, ea intenționează să ceară companiei banii achitați pentru bilet, dar și despăgubiri morale pentru clipele de groază care i-a fost dat să treacă din cauza iresponsabilității șoferilor.

Am încercat să vorbim și cu Vasile Talmaci, directorul S.R.L MIA TURISM, compania în gestiunea căreia se afla autocarul, ca să vedem cum comentează cazul, dar și acuzațiile aduse de către victima accidentului, dar acesta nu a binevoit să răspundă la apelurile noastre insistente.

Reamintim că accidentul a avut loc în seara zilei de ieri, în județul Vrancea, iar în urma acestuia persoană a murit și alte alte șase au fost rănite.

Guvernul de la Chişinău a emis un comunicat în care se menționează că autoritățile moldovene vor acoperi cheltuielile pentru repatrierea femeii decedate, dar şi pentru întoarcerea celor șase pacienți internați la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon din Focșani.

deschide.md

Citește mai departe

Sociale

Schemă cu droguri deconspirată de poliție

Ofițerii Direcției Antidrog, cu suportul colegilor de la Centrul de Analiză a Informațiilor a Inspectoratul Național de Investigații, ofițerii de urmărire penală a Direcției de Poliție a mun.

Chișinău și procurorii Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, pe parcursul a 3 luni de zile, au documentat activitatea criminală a unui grup de persoane care au pus în aplicare o schemă infracțională de comercializare a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin aplicații electronice de comunicare.

În rezultatul investigațiilor au fost reținute opt persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani,  locuitori ai municipiului Chișinău și raionului  Căușeni, doi dintre ei  fiind studenți la o instituție de învățământ superior din capitală, doi anterior au fost condamnați pentru furt și conducerea în stare de ebrietate a mijlocului de transport.


Aceștia, au creat o schemă prin care au distribuit rolurile, unii camuflau drogurile în spații cu acces public, alții prin intermediul unei aplicații speciale de comunicare propuneau ofertele. Achitarea pentru droguri se solicita să fie efectuată prin intermediul terminalelor electronice de plată.

Astfel, suspecții  au creat două magazine online unde plasau informații despre tipurile de droguri și prețurile pentru anumite cantități, metodele de achitare și primire a drogurilor. Doar utilizatorii de încredere erau admiși în aceste grupuri închise, fiind limitat accesul persoanelor terțe.

Cumpărătorul primea rechizitele unui cont electronic de plată unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicația de comunicare electronică administratorului fotografia cu  bonului fiscal. Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia se identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu se vedeau, iar mesajele acestora erau șterse.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că, în perioada anului 2018, de către acest grup au fost comercializate droguri în sumă de peste 1 300 000 lei, iar în scopul camuflării activității criminale au fost utilizate mai multe conturi bancare precum și portmonee electronice de plată.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliul persoanelor reținute, polițiștii au depistat și ridicat mai multe tipuri de droguri, printre care pastile Ecstasy, marijuană, etnobotanice, precum și carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice, trei arme pneumatice deținute ilegal, dar și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De asemenea, au fost identificate peste 20 de adrese, locații cu droguri ascunse, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate și ridicate mai multe doze de droguri.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, ulterior le-a fost aplicată măsura preventivă sub forma de arest pe un termen de 30 de zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții  riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

echipa.md

 

Citește mai departe

Sociale

Verificările demarate de Poliția Capitalei și echipajele mixte continuă

Conform activităților proactive demarate de Poliția Capitalei la compartimentul prevenirea şi combaterea criminalității, consumul şi traficul de droguri, actele de huliganism, precum şi infracțiunile patrimoniale, polițiștii sectorului Buiucani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău de comun cu angajații Brigăzii de Poliţie cu Destinație Specială ,,Fulger” a IGP au descins verificări în localurile de agrement, baruri, cafenele, cluburi şi magazine alimentare cu regim de activitate prelungit care au o pondere mai ridicată în comiterea delictelor.

Polițiștii au verificat 21 de unități economice, unde s-au dus discuții cu administratorii localurilor de agrement și vizitatorii acestora au fost petrecute discuții în vederea neadmiterii abaterilor de la cadrul normativ legal.
Totodată în cadrul verificărilor, polițiștii au depistat că angajata magazinului alimentar din str. Alba Iulia, a comercializat băuturi alcoolice după orele 22:00, fără eliberarea bonului fiscal. În cadrul documentării forțele de ordine au constatat că cumpărătoarea este minoră de 16 ani.

Cazul dat este examinat prin prisma articolului 286 Codul Contravențional, agentul economic riscă să fie sancționat cu amendă de la 1 500 de lei la 5000 de lei.
Totodată pe strada I. Creangă, bărbat care fiind în stare de ebrietate și dădea dovadă de un comportament neadecvat, observând forțele de ordine a încercat să fugă. Bărbatul a fost reținut de polițiști cu suportul angajaților BPDS “Fulger”, fiind condus la inspectorat pentru documentare.


Individul s-a dovedit a fi locuitor a capitalei, în vârstă de 30 de ani, în privința căruia a fost întocmit proces- verbal în baza art.354 Codul Contravențional.

echipa.md

Citește mai departe

topul săptămânii