Rețele de socializare

Economice

/VIDEO/ Miezul corupției, în justiție

Doi magistrați vizați în dosarul de corupție au primit astăzi mandate de arest preventiv. Magistrații de la Buiucani au admis demersul procurorului și au emis un mandat de arestare pe numele judecătoarei Liubovi Brânza.

Iar pe numele Judecătoarei Ludmila Ouș a fost emis mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Amintim că, pe 23 octombrie, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut 10 persoane într-un dosar de corupție, printre care cinci magistrate: Ludmila Ouș, judecătoare la Curtea de Apel; Galina Moscalciuc, judecătoare la Curtea de Apel; Liubovi Brânză, judecătoare la Curtea de Apel; Victoria Hadîrcă, magistrată la Judecătoria sectorului Centru și Tizu Svetlana, o altă magistrată de la Judecătoria sectorului Centru. Totodată, au mai reținut un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar.

Potrivit procurorilor, magistratele ar fi pretins și bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii banilor de la persoanele interesate către magistrați. Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau “clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Potrivit procurorilor, cele 10 persoane au fost documentate începând cu luna august a anului curent. În imaginile video puse la dispoziție de către procuratura anticorupție se vede cum un magistrat număra mai mulți bani și îi împarte în plicuri pentru alți destinatari.

Judecătoria sectorului Buiucani a început astăzi să examineze demersurile procurorilor privind arestarea preventivă a celor zece suspecți. Cu mai multe detalii despre vom reveni în ediția din 25 octombrie.

Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General, Eduar Harunjen.

Economice

/VIDEO/ Percheziții la Gara de Nord

Percheziții la gara de nord, într-un dosar de luare de mită. Doi șefi de schimb, dar și un controlor de bilete, au fost reținuți, după ce procurorii anticorupție împreună cu ofițerii SPIA, au descins în dimineața de 23 aprilie la Gara de Nord Chișinău.  

Potrivit procurorilor, în perioada 2016 – prezent, șefii de schimb, dispecerii, controlorii de bilete și casierii de la ”Gara de Nord”, ar fi creat o schemă de extorcare a banilor de la operatorii de transport. Astfel, sub pretextul că pot crea impedimente în activitatea operatorilor de transport, aceștia ar fi pretins, acceptat și primit lunar în mediu câte de 45 mii lei.

În urma descinderilor, doi șefi de schimb, dar și un controlor de bilete au fost încătușați și reținuți pentru 72 de ore. Acum, aceștia sunt cercetați penal pentru luare de mită.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amenzi de până la 17 mii 500 de lei sau până la șapte ani de pușcărie, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii până la 7 ani.

echipa.md

Citește mai departe

Economice

Avocat din Chișinău condamnat pentru „aranjarea sentinţelor”. Vezi câți ani va sta după gratii:

Un avocat din Chisinău a fost condamnat pentru trafic de influenţă, cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari, la 3 ani şi 6 luni închisoare, cu privarea de dreptul de a activa în domeniul avocaturii timp de 5 ani. 

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a menţinut, fără modificări, sentinţa primei instanţe pe acest caz, respingând, astfel, contestaţia inculpatului.

Potrivit procurorilor, în perioada martie – iulie 2013, avocatul a pretins şi primit, în mai multe tranşe, suma de 8150 euro de la o persoană implicată într-un litigiu civil. În schimbul acestei sume, avocatul susţinea că poate influenţa magistraţii de la Judecătoria Botanica, Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie, dar şi experţii Centrului Naţional de Expertiză Judiciară, să emită decizii favorabile în privinţa clientului său.

Avocatul a fost surprins în flagrant, imediat după primirea ultimei tranşe de bani.

Decizia este definitivă şi executorie, însă cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ Contrabandă cu spirt moldovenesc

Ofițerii Direcției Investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu cei ai DP mun. Chișinău, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, au deconspirat o grupare specializată în comercializarea mărfurilor supuse acizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz şi contrabandă săvârșite în proporții deosebit de mari.

Activitatea infracțională a grupului a fost documentată începând cu anul 2018- prezent.

În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că, organizatorul grupării, un bărbat de 42 de ani, locuitor al oraşului Rîşcani, își desfășura activitatea ilegală  în locuri special amenajate  pe teritoriul orașului Rîşcani, mun. Bălți, precum și în alete localități ale țării. Membrii grupului   acţionând din interes material, în repetate rânduri procura de la o uzină din raionul Sângerei, alcool etilic în proporţii mari, iar ulterior fără careva acte de provenienţă îl  distribuiau ilegal pe teritoriul Republicii Moldova sau era  transportat  prin contrabandă în Ucraina.  Un litru de alcool era vândut contra 35 lei, cauzând un prejudiciu  de peste  6 milioane de lei.

Ca urmare, a acțiunilor speciale de investigații, la 19 aprilie curent, polițiștii  au reținut în flagrant trei persoane în momentul procurării a  800 de litri de alcool etilic de la fatorii de decizie ai uzinei de producere a alcoolului. Concomitent, forțele de ordine au descins la uzina de producere a alcoolului etilic, domiciliile suspecților și locațiile identificate care erau folosite în activitatea infracțională, fiind efectuate 12 percheziții.

În rezultatul acțiunilor demarate, au fost depistate și ridicate 46 000 litri alcool etilic, valoarea căruia pe piață este de peste 5 000 000 lei.

Totodată, în cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate peste 100 000 lei, înscrisuri de tip ciornă, telefoane mobile.

De asemenea, au fost reținute două persoane, inclusiv organizatorul, fiindu-le ulterior aplicată măsura preventivă, sub formă de arest pe un termen de 30 zile.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune, au fost ridicate trei mijloace de transport ale figuranților (valoarea cărora se estimează la peste 1 600 000 lei), obținute pe cale infracțională și folosite la săvârșirea faptelor ilegale.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea stabilirii tuturor persoanelor vinovate în comiterea infracțiunii date, precum și stabilirea persoanelor complici la infracțiunea dată.

Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia  riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.

echipa.md

 

Citește mai departe

topul săptămânii