Rețele de socializare

Economice

/VIDEO/ A cerut 12 mii de euro ca să mituiască un magistrat, dar și-a luat ei banii. Acum riscă să facă pușcărie.

Ar fi convins un bărbat că pentru bani ar putea să-i rezolve o problemă judiciară, dar nu s-a ținut de cuvânt, și a fost denunțată la CNA. O femeie din Chișinău a fost reținută de ofițerii anticorupție, suspectată de trafic de influență.

Forțele de ordine au început să investigheze cazul după ce un bărbat s-a adresat cu o plângere la CNA. Denunțătorul ar fi declarat că, timp de doi ani, femeia ar fi cerut și primit 12 mii de euro.

Suspecta i-ar fi promis că poate mitui un magistrat de la judecătoria Botanica, pentru ca acesta să-i confirme dreptul de proprietate asupra unui apartament din Chişinău. Bărbatul i-ar fi dat banii, însă suspecta nu și-ar fi respectat promisiunea. Mai mult, aceasta ar fi declarat că pentru a soluționa problema mai are nevoie de încă 22 de mii de lei.

Ofițerii și procurorii anticorupție au inițiat o cauză penală, iar pe 10 octombrie, au descins în biroul de serviciu al suspectei, de unde au ridicat mai multe procuri, titluri executorii, dar şi ștampile false.

Ulterior, femeia a fost reținută pentru 72 de ore. Dacă vina ei va fi dovedită, riscă până la șapte ani de pușcărie.

echipa.md

Economice

Estorcau bani de la moldovenii de peste hotare. Grupare criminală, suspectată de 46 de cazuri de escrocherie. Liderul – arestat:

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice ai Inspectoratului Național de Investigații de comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale au reținut un membru a  unei grupări infracționale care estorca mijloace bănești prin intermediul rețelelor de socializare. Liderul grupării   s-a dovedit a fi un tânăr de 29 ani,  originar din raionul Drochia.

Victimelor le erau prezentate date și fapte care nu corespund realității, în scopul însușirii unor mijloace financiare.

În acest context, ofițerii de investigații au fost sesizați de către o femeie de 38 de ani din capitală, care a comunicat că,  la solicitarea suspecților a efectuat mai multe transferuri bănești, iar ulterior aceștia s-au eschivat de la restituirea mijloacelor financiare.

Potrivit materialelor cauzei penale s-a stabilit că, în intervalul de timp august 2018 – ianuarie 2019, suspectul cu complicii săi, folosind rețelele de socializare și diverse aplicații de mesagerie on-line, prin inducerea în eroare și prezentarea ca adevărată a unor fapte inexistente, au convins victima care la moment se afla peste hotarele țării să efectueze mai multe tranzacții bănești prin intermediul sistemelor de transferuri rapide în suma de circa 4000 euro.

La  14 mai 2019, ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice, de comun cu ofițerii Direcției Nord al INI și cu suportul angajaților BPDS Fulger, au efectuat percheziții la domiciliul suspectului pentru acumularea probelor pertinente și concludente. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior fiindu-i aplicat arest pentru 30 de zile.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei sau  închisoarea pe un termen de la 2 la 6 ani.

Astfel,  Centrului pentru combaterea crimelor informatice  a INI,  atenționează cetăţenii Republicii Moldova, mai mult  pe cei care lucrează peste hotarele ţării să atragă o atenţie sporită la solicitările de împrumuturi de bani prin intermediul conturilor odnoklasniki, facebook, vk, instagram, etc., inclusiv de pe conturile cu imagini ale persoanelor cunoscute, deoarece toate acestea sunt metode folosite de escroci, prin conturi clonate ale rudelor şi prietenilor.

În perioada anilor 2018-2019, angajații Centrului au documentat  46 de  cazuri de acest gen.

Citește mai departe

Economice

Primar din raionul Orhei, reținut pentru mită. Ar fi pretins 10% din suma unor contracte pentru lucrări de iluminare stradală.

Primarul comunei Selişte din Orhei a fost reţinut cu puţin timp în urmă de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de corupere pasivă. Edilul a intrat în vizorul CNA după ce a fost denunţat că ar pretinde 10 la sută din suma unor contracte în valoare de 190 000 de lei, prin care un agent economic urma să execute lucrări de iluminare stradală în trei sate: Selişte, Lucaşeuca şi Mana.

Potrivit materialelor cauzei, Primăria comunei Selişte a contractat un agent economic pentru efectuarea lucrărilor de iluminare stradală în trei sate ale comunei. Deşi serviciile au fost prestate fără întârziere, primarul ar fi creat obstacole neîntemeiate la achitarea plăţilor contractuale. Acesta ar fi condiţionat deblocarea banilor, cerând de la o persoană de încredere a agentului economic 10 la sută din suma totală.

Astfel, bănuitul ar fi pretins 13 000 de lei, ceea ce constituie 10 procente dintr-un contract în valoare de 130 000 de lei şi alte 6000 de lei dintr-un alt contract, în valoare de 60 000 de lei. Prin urmare, suma de 13 000 de lei a fost transmisă anterior sub controlul CNA, iar astăzi primarul comunei a fost prins în flagrant în momentul primirii celei de-a doua tranşe de 6000 de lei.

Pe numele lui a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 324, al. 2, cod penal – „corupere pasivă”, iar dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă   închisoare de la 5 la 10 ani, amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale, dar şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive de judecată.

Citește mai departe

Economice

Directorul Uniunii Conducătorilor Auto din Cimișlia, reținut pentru mită. Ar ficerut 1200 de EURO pentru două carnete de șofer.

Ar fi vrut să ajute doi soți să obțină permis de conducere, iar acum riscă  să ajungă după gratii. Directorul Uniunii Conducătorilor Auto, filiala Cimișlia, a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în dimineața de 17 mai, în timp ce ar fi luat 1.800 de euro de la cei doi soți care voiau să obțină permis de conducere.

Suspectul susținea că ar avea influență asupra angajațil or Secției Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto din Hâncești şi că-i poate determina pe aceştia să-i favorizeze la susținerea cu succes a examenelor de calificare auto pentru ambii soți.

Bărbatul a fost reţinut pe un termen de 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat riscă până la 6 ani de pușcărie.

Bărbatul nu-și recunoaște vina. Potrivit CNA, acesta figurează în altă cauză penală pentru trafic de influență, inițiată la sfârșitul lunii aprilie. 

echipa.md

Citește mai departe

topul săptămânii