Rețele de socializare

Economice

/VIDEO/ Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc, în instanță

Un magistrat de la Judecătoria municipiului Chișinău va ajunge pe banca acuzaților. Este vorba despre Oleg Melniciuc, cercetat într-un dosar penal pornit pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2013-2017, cât a fost președintele Judecătoriei sectorului Râșcani, judecătorul ar fi inclus intenționat date incomplete sau false în declarația de avere și venit.

ANASTASIA MIHĂLCEANU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, PROCURATURA ANTICORUPȚIE

Acesta a omis includerea în declarația de avere pentru anul 2016, a unui venit de 48 000 lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, a inclus intenționat în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10 000 lei decât îl declarase anterior. 

Totodată, procurorii au stabilit că judecătorul ar fi indicat în declarații că în 2016 și-ar fi cumpărat un automobil cu 450 de mii de lei, când de fapt, ar fi cumpărat autoturismul cu aproape 900 de mii de lei.

ANASTASIA MIHĂLCEANU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, PROCURATURA ANTICORUPȚIE:

Astfel, magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru perioada 2014-2016, venituri totale obținute în mărime de 1 444 958 de lei, s-a stabilit că pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri și servicii și retragere de numerar în sumă totală de 2 085 101 lei.

Astfel, procurorii au constatat că cheltuielile judecătorului sunt cu aproape 650 de mii de lei mai mari decât veniturile acestuia. Potrivit procurorilor, magistratul nu și-ar fi recunoscut vina. Dosarul magistratului a fost transmis judecătorilor, dacă instanța îl va considera vinovat, Melniciuc riscă  până la 15 ani de detenție.

Solicitat de Moldova Curată să comenteze încheierea urmăririi penale în privința sa, judecătorul a spus că nu vrea să facă nici un comentariu. Oleg Melniciuc se află în concediu de îngrijire a copilului până la 1 martie 2019. 

echipa.md

Economice

/VIDEO/ Escrocherie de milioane pe produse farmaceutice

Ar fi vrut să extragă din contul unei firme, gestionată de un businessman străin, 66 de milioane de lei, însă nu și-au putut duce planul la bun sfârșit.

Doi antreprenori au fost reținuți de procurorii anticorupție, unul dintre suspecți era, administratorul firmei pe care cei doi ar fi încercat să o deposedeze de bani. Procurorii anticorupție au stabilit că cei doi ar fi falsificat un contract datat cu anul 2006.

Din contractul fals, reieșea că firma gestionată de victimă ar fi angajat o altă firmă, administrată de unul dintre suspecți, să elaboreze un plan de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenția Medicamentului, în schimbul a peste 45 de milioane de lei.

ANASTASIA MIHĂLCEANU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, PROCURATURA ANTICORUPȚIE:

În continuarea realizării intențiilor sale criminale, folosindu-se de faptul că unul din învinuiți deține simultan funcția de administrator la firma care și-a asumat efectuarea serviciilor menționare, dar și gestionează o companie farmaceutică internațională, cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei, prin care noul debitor devenea compania străină. 

 După ce au încheiat cele două acte, unul dintre suspecți, l-ar fi dat în judecată pe antreprenorul străin pentru că acesta nu și-ar fi achitat datoriile.

Astfel, suspecții au cerut ca victima să întoarcă cele peste 45 de milioane de lei datorie, plus penalitățile – care, în sumă, depășesc 66 de milioane de lei.

ANASTASIA MIHĂLCEANU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, PROCURATURA ANTICORUPȚIE:

În consecința acțiunilor ilegale comune ale antreprenorilor, a fost blocat contul bancar al companiei străine și extrasă suma de 4 147 951,84 lei, în baza unui act executoriu. Drept consecință, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Când a înțeles că firma sa a dat faliment, omul de afaceri străin a denunțat cazul la procuratura anticorupție. Suspecții au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar dacă vina lor va fi dovedită, cei doi antreprenori riscă să-și petreacă următorii 15 ani după gratii.

echipa.md

Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ Clonau carduri bancare și extrăgeau banii

Clonau cardurile bancare și extrăgeau banii din conturile a zeci de persoane din UE. Cinci moldoveni au fost arestați pentru 30 de zile, suspectați de fabricarea și punerea în circulație a cardurilor bancare false.

După aproape doi ani de cercetări, ofițerii de investigații au deconspirat cine sunt membrii grupării și cu ce se ocupau. Potrivit forțelor de ordine, organizatorul, un bărbat de 33 de ani, falsifica cardurile într-un apartament din Chișinău, în care a improvizat o fabrică. Acesta primea informația de pe cardurile bancare ale unor persoane fizice, chiar în momentul când acestea introduceau cardurile în bancomat.

ALEXEI BACOȘ, ȘEFUL DIRECȚIEI DE INVESTIGARE A FRAUDELOR ECONOMICE, INI

Este o plăcuță care se aplică deasupra. Ea la prima vedere nu este vizibilă, corespunde în totalitate cu fața bancomatului, de aceea persoana când introducea cardul nu putea să bănuiască pe cineva.

BETA: Organele de cercetare au mai stabilit că suspecții ar fi clonat cardurile mai multor persoane din UE, care aveau sume mari de bani în conturile lor. Pe parcursul lunii octombrie, forțele de ordine au efectuat 25 de percheziții la domiciliile suspecților. În urma descinderilor au găsit mai multe utilaje tehnice folosite la copierea datelor și producerea cardurilor bancare false. Totodată, forțele de ordine au ridicat și 23 de mii de euro, 950 de dolari și 13 mii de lei.

În prezent, forțele de ordine încearcă să identifice toate persoanele care se află pe teritoriul UE, implicate în schema infracțională. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la opt ani de pușcărie.

echipa.md

Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ A cerut 12 mii de euro ca să mituiască un magistrat, dar și-a luat ei banii. Acum riscă să facă pușcărie.

Ar fi convins un bărbat că pentru bani ar putea să-i rezolve o problemă judiciară, dar nu s-a ținut de cuvânt, și a fost denunțată la CNA. O femeie din Chișinău a fost reținută de ofițerii anticorupție, suspectată de trafic de influență.

Forțele de ordine au început să investigheze cazul după ce un bărbat s-a adresat cu o plângere la CNA. Denunțătorul ar fi declarat că, timp de doi ani, femeia ar fi cerut și primit 12 mii de euro.

Suspecta i-ar fi promis că poate mitui un magistrat de la judecătoria Botanica, pentru ca acesta să-i confirme dreptul de proprietate asupra unui apartament din Chişinău. Bărbatul i-ar fi dat banii, însă suspecta nu și-ar fi respectat promisiunea. Mai mult, aceasta ar fi declarat că pentru a soluționa problema mai are nevoie de încă 22 de mii de lei.

Ofițerii și procurorii anticorupție au inițiat o cauză penală, iar pe 10 octombrie, au descins în biroul de serviciu al suspectei, de unde au ridicat mai multe procuri, titluri executorii, dar şi ștampile false.

Ulterior, femeia a fost reținută pentru 72 de ore. Dacă vina ei va fi dovedită, riscă până la șapte ani de pușcărie.

echipa.md

Citește mai departe

topul săptămânii