Rețele de socializare

Economice

/VIDEO/ Un student de la medicină, cercetat penal

Ar fi cerut opt mii de euro mită de la o fostă studentă de la medicină și i-ar fi promis că o va restabili la studii. Un cetățean al Israelului, student la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie riscă să ajungă după gratii, suspectat de trafic de influență.

În cel mai scurt timp suspectul va compărea pe banca acuzaților. Potrivit procurorilor anticorupție, tânărul ar fi promis că în schimbul sumei cerute va convinge persoanele responsabile de restabilirea la studii a studenților exmatriculați să restabilească ex-studenta în anul trei de studii.

Acesta a fost prins în flagrant, în timp ce primea o tranșă de cinci mii de euro de la prietenul fostei studente. Procurorii anticorupție spun că în cadrul audierilor, tânărul și-ar fi recunoscut vina, iar acum se află sub control judiciar.

Dacă procurorii vor reuși să-i demonstreze vina, studentul riscă o amendă de până la 150 de mii de lei sau ar putea petrece următorii cinci ani după gratii.

echipa.md

Citește mai departe
Advertisement

Economice

/VIDEO/ Corupție în justiția de la Orhei

Un procuror din Orhei și un avocat au fost reținuți în seara de 18 octombrie de către procurorii anticorupție, suspectați de luare de mită.

Pe lângă cei doi, suspectat de corupție mai este și un judecător din Orhei. Potrivit anchetei, procurorul  ar fi solicitat, prin intermediul avocatului, de la soția unei persoane învinuite de punerea în circulație a drogurilor,  3000 de euro, pentru recalificarea faptei penale și eliberarea inculpatului din arest.

Potrivit procurorilor anticorupție, magistratul de la judecătoria Orhei, care a examinat cauza penală respectivă, ar fi pretins de la soția inculpatului, prin avocat, suma de 2000 de euro, pentru a atenua învinuirea inculpatului, precum și a-l elibera din arest.  Astfel, în cadrul descinderilor procurorilor și ofițerilor anticorupție, în autoturismul procurorului a fost găsită suma de 3000 de euro. Procurorul și avocatul au fost reținuți pentru de 72 de ore, și sunt în arest la CNA.

Procurorul General a dispus pornirea urmăririi penale în privința procurorului și judecătorului. Procurorii anticorupție anunță că vor reveni ulterior cu detalii privind evoluția anchetei. 

echipa.md

Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ Corupție în sistemul educațional

Cei 5 profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău care ar fi luat mită de la studenți riscă să plătească cu propria libertate. Procurorii anticorupție au acumulat toate probele care ar demonstra vina suspecților. Dosarul de învinuire a ajuns deja pe masa judecătorilor.

Pe parcursul investigațiilor, forțele de ordine au stabilit că cei cinci dascăli cereau și primeau mită de la studenții care aveau restanțe. Mai mult, aceștia creau intenționat impedimente studenților care nu doreau să plătească pentru note, mai ales celor din ultimul an de studii și îi lăsau cu restanțe.

Pentru o notă de promovare, profesorii ar fi primit între 300 și 1500 de lei. Pentru a-i prinde în flagrant pe suspecți, mai mulți studenți le-ar fi transmis bani profesorilor, sub controlul procurorilor și ofițerilor anticorupție. Astfel, la sfârșitul lunii septembrie, profesorii au fost reținuți chiar în momentul în care primeau mita.

Potrivit procurorilor, cei cinci dascăli și-ar fi recunoscut vina și ar fi colaborat cu ancheta. Dacă vor fi declarați vinovați, dascălii riscă amenzi de până la 100 de mii de lei sau ar putea face cinci ani de pușcărie.

Totodată, aceștia nu vor putea ocupa anumite funcții publice pe un termen de până la cinci ani.

echipa.md

Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ A vrut să scape de pușcărie

Un bărbat din Cahul a ajuns în vizorul ofiţerilor şi procurorilor anticorupţie, după ce poliţistul, pe care acesta ar fi încercat să-l mituiască, a denunţat cazul la CNA. 

Potrivit forțelor de ordine, cazul a fost denunțat chiar de polițistul căruia suspectul i-a propus banii. Potrivit denunțătorului, bărbatul i-ar fi propus 500 de euro pentru ca acesta să mușamalizeze dosarul în care suspectul este cercetat penal pentru răpirea, maltratarea și amenințarea cu moartea a unei persoane.

Suspectul a fost reținut chiar în momentul când transmitea cei 500 de euro polițistului. Interogat, bărbatul și-ar fi recunoscut în totalitate vina. Pe numele lui, ofițerii CNA au pornit o cauză penală pentru dare de mită, iar suspectul este cercetat în libertate.

Dacă vina lui va fi dovedită, riscă amendă de până la 200 de mii de lei sau ar putea face până la șase ani de pușcărie.

echipa.md

Citește mai departe

topul săptămânii