Rețele de socializare

Moldova

Rezultatele comisiei de anchetă privind cazul decesului din strada Lech Kaczynski

Comisia de anchetă internă, instituită de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială, a evaluat toate probele de documentare, privind examinarea cazului decesului unei persoane înregistrat în mun. Chișinău, pe strada Lech Kaczynski 6/1, la data de 20 septembrie curent.

Publicat

Comisia a constatat aspectele, care au cauzat decesul pacientului, după cum urmează:

– Operatorul 112 nu a respectat Regulamentul de interacțiune între Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112, ceea ce a determinat o conduită eronată a cazului la toate etapele;

 


– A avut loc tergiversarea de alocare a resursei de intervenție (trimiterea ambulanței) de către serviciul substațiunii Asistență Medicală de Urgență (AMU) Centru a Dispeceratului pentru gestionarea apelurilor medicale de urgentă, iar medicul superior a Departamentului de dispecerat nu a asigurat manevrarea operativă a cazului conform celor șapte apeluri repetate;

 

– În rezultatul analizei documentației medicale și a notelor explicative a echipei AMU, dar și contrapunerea acestora cu datele GPS a ambulanței s-au depistat date raportate eronat, în special a orei de deplasare și de sosire a ambulanței la locul solicitării;


 

– Echipa AMU, ajungând la locul solicitării, au documentat de facto moartea clinică a pacientului, dar nu a inițiat acțiunile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală conform Protocoalelor Clinice Naționale. Adițional, medicul a avut o comunicare defectuoasă, lipsită de deontologie și etică medicală cu persoanele aflate care au apelat serviciul 112.

 


În acest context, în scopul evitării unor cazurilor analogice, membrii comisiei au recomandat necesitatea consolidării capacităților Serviciului Naţional Unic pentru Apelurile de Urgență 112 prin instruirea continuă a operatorilor pentru identificarea corectă a urgențelor medicale, aplicarea ghidului de recepționare a apelului de urgență și elaborarea unor algoritmi de clasificare a cazurilor în dependență de urgență.

 


De asemenea, administrația Centrului Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) urmează să revadă managementul serviciilor AMU, gradul de corespundere a competențelor profesionale ale echipelor medicale.

În același timp, se solicită elaborarea de programe și sisteme de monitorizare a echipelor AMU prin stabilirea cerințelor mai riguroase de monitorizare a acestora, inclusiv responsabilizarea pentru o comunicare eficientă și deontologică.

În rezultatul raportului Comisiei și a evidențelor documentate au fost dispuse sancțiuni disciplinare pentru responsabili ai serviciilor 112 și AMU, dar și pentru angajații care au produs erori în executarea obligațiilor de serviciu.

Astfel, mustrare aspră urmează a fost aplicată pentru medicul superior de la Departamentul Dispecerizare AMU, pentru vicedirectorul pe logistică CNAMUP, pentru secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Socială responsabil de Asistența Medicală, dar și pentru directorul Serviciului Unic de Urgență 112. Totodată, vicedirectorul responsabil de AMU Chișinău, dispecerul de la Departamentul Dispecerizare AMU și medicul din echipei AMU vizată au fost demiși.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a adresat o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze acest caz și prin prizma posibilă de responsabilitate penală.

Amintim că, un bărbat de 65 de ani a murit vineri seara, 20 septembrie, în cartierul Telecentru din mun. Chișinău în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la locul solicitării.

Moldova

Șantajatori deghizați în polițiști: Doi indivizi au estorcat de la un tânăr mii de lei și euro

Se dădeau drept polițiști și-l șantajau pe un tânăr cu dosare penale. Doi bărbați au fost reținuți, bănuiți de estorcare de bani.

Publicat

Totul s-a aflat după ce la poliție s-a adresat victima, un chișinăuian de 30 de ani, care a relatat că pe tot parcursul lunii februarie a fost șantajat de doi indivizi.

Suspecții au 35 și 45 de ani, și se dădeau angajați ai organelor de forță. Astfel, sub pretextul că ar putea iniția dosare penale împotriva victimei și l-ar putea priva de libertate, i-au cerut 4 000 de euro și 40 600 de lei. În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, suspecți au fost reținuți și conduși la inspectorat.

În urma perchezițiilor la domiciliile bănuiților, oamenii legii au depistat mai multe probe ce ar demonstra implicarea suspecților.


Ambii bănuiți au fost arestați pentru 30 de zile, iar conform legii, dacă vor fi recunoscuți vinovați de șantaj, riscă închisoare pe un termen de la 7 la 10 ani.

echipa.md

 


Citește mai departe

Moldova

Un șofer drogat a fost reținut în timp ce conducea mașina, în capitală. Testul a arătat pozitiv la marijuana

Un șofer drogat a fost reținut de inspectorii de patrulare în timp ce conducea mașina, în capitală.

Publicat

Totul s-a petrecut în seara zilei de 16 aprilie, pe strada Nicolae Testemițeanu, din cartierul Telecentru. Patrula de poliție ce monitoriza circulația rutieră în zonă, au observat un automobil ce se deplasa haotic.

Oamenii legii au stopat șoferul în vârstă de 22 de ani, care în timpul discuțiilor ar fi avut un comportament straniu, specific consumatorilor de droguri.

Ulterior, conducătorul auto a fost escortat la Dispensarul Republican de Narcologie, unde a fost testat la prezența de substanțe narcotice în organism. Rezultatul expertizei a demonstrat că șoferul era drogat cu marijuana.


Mașina a fost transportată la parcarea specială, iar investigațiile continuă.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

„Afacere” de familie: Un cuplu împreună cu o amică, suspectați că vindeau droguri în întreaga țară

 Afacere de familie. Un cuplu, dar și o amică de-a lor au fost reținuți de poliție, suspectați că vindeau droguri sintetice în întreaga țară.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, toți trei suspecți locuiesc în capitală și au 20, 22 și respectiv 35 de ani. Aceștia plasau drogurile sintetice de tip PVP, în vânzare în întreaga țară, prin intermediul aplicației Telegram. Clienții le transferau vânzătorilor bani prin intermediul terminalelor publice de plată, iar în schimb primeau fotografii cu locul unde sunt ascunse narcoticele.

Potrivit datelor preliminare, soția avea rolul de gestionare a aplicației Telegram, iar bărbatul și a doua femeie livrau drogurile în ascunzișuri.

În urma perchezițiilor au fost depistate droguri în valoare de 100.000 de lei, dar și cântare electronice pentru porționarea narcoticelor, accesorii pentru ambalarea și consumul de droguri, bani proveniți din afacerea ilegală, dar și telefoane mobile folosite la vânzarea drogurilor.


Oamenii legii menționează că în prezent, bărbatul este cercetat și într-un alt dosar pentru trafic de droguri, gestionat de procurorii sectorului Buiucani.

În prezent, bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, la fel ca și prietena de familie. Soția lui este cercetată în libertate.

Investigațiile continuă.


Citește mai departe

topul săptămânii