Rețele de socializare

Moldova

Angajaţii SPIA au documentat noi cazuri de corupere activă

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, au documentat pe parcursul săptămânii trecute patru cazuri de corupere activă exercitată asupra angajaților Inspectoratului Național de Patrulare.

Publicat

Astfel, un caz de corupere activă a fost înregistrat și documentat în comun cu organul de urmărire penală al DUP a DGT Sud a CNA, la data de 29 mai curent, în municipiul Comrat.

Un bărbat care conducea o motocicletă fără numere de înmatriculare, fără permis de conducere și neechipat corespunzător a refuzat să oprească la semnalul inspectorului de patrulare, iar la sfârșit, după ce totuși a fost tras pe dreapta, acesta a încercat  să ofere mijloace bănești în sumă de 50 de dolari SUA angajaților INP, pentru a nu fi sancționat.

Alte cazuri au fost documentate de către ofițerii SPIA în comun cu angajații INP.


Astfel, la data de 30 mai curent, în orașul Strășeni, un conducător auto a propus inspectorilor de patrulare, mijloace bănești în sumă 2 000 de lei, pentru a nu fi documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare avansată de ebrietate.

Două incidente au avut loc la data de 31 mai  curent, în timpul patrulării echipelor  mobile din cadrul Batalionului de Patrulare Nord al INP. Inspectorii de patrulare au stopat unitățile de transport, în localitățile Grigorăuca, raionul Sângerei și Recea raionul Râșcani, pentru depăşirea vitezei de circulaţie. În timpul documentării contravențiilor, conducătorii auto au propus mijloace financiare a câte 200 de lei fiecare, pentru a nu le fi întocmite procese-verbale.

Pe numele suspecţilor au fost pornite cauze penale conform indicilor infracţiunii prevăzute de art. 325 alin. (1) Cod Penal (corupere activă), iar în cazul în care vina acestora va fi demonstrată în instanţa de judecată, ei riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și cu amendă în mărime de la 100 000 la  200 000 de lei.


Reiterăm că priorităţile de perspectivă ale SPIA în activitatea anticorupţie constituie: continuarea colaborării cu societatea, diminuarea efectelor corupţiei asupra sectorului privat; sporirea credibilităţii societăţii faţă de poliţie şi încurajarea populaţiei privind colaborarea cu organele poliţiei; asigurarea transparenţei şi informarea populaţiei despre activitatea poliţiei; instituirea unor garanţii eficiente reale pentru persoanele care cooperează cu autorităţile statului în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.

MAI.GOV.MD


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii