Rețele de socializare

Moldova

Articole vestimentare și trei acte falsificate depistate la frontiera de nord

Polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD au înregistrat patru tentative de transportare a bunurilor fără acte de proveniență și utilizare a documentelor neautentice. În cercetări sunt vizați doi conaționali și alti doi cetățeni ai Ucrainei.

Publicat

În urma unei informații operative echipa mobilă a stopat un BMW 525 D cu plăcuțele de înmatriculare moldovenești, care se deplasa pe traseul Briceni-Cotiujeni. Acesta era condus de cetățeanul R. Moldova, a.n. 1982, locuitor al satului Larga, raionul Briceni. În timpul documentării conducătorului auto, pe bancheta din spate a fost observat un lot de marfă, iar ulterior s-a depistat că și portbagajul era ticsit cu articole vestimentare pentru care moldoveanul nu a putut prezenta acte de însoțire a mărfii transportate. În scopul evaluării bunurilor și cercetării cazului sub toate aspectele legale, mijlocul de transport a fost reținut pe teritoriul sediului Sectorului Poliției de Frontieră Briceni cu întocmirea procesului verbal.

Alte două cazuri privind neveridicitatea a două procuri, eliberate și semnate de același notar lituanian, au fost semnalate în punctul de trecere Briceni – Rossoșani, pe sensul de ieșire din țară. Polițiștii de frontieră documentează doi cetățeni ai Ucrainei care s-au prezentat la linia de control la doar câteva minute diferență. Primul în vârstă de 38 ani se afla la volanul autoturismului Opel de model Astra-G, iar al doilea un tânăr de 31 de ani conducea mijlocul de transport Opel de model Vivaro. Ambele mașini erau înmatriculate pe teritoriul R. Lituania. Printre actele necesare pentru a fi prezentate la control, bărbații au oferit spre examinare și împuternicirile notariale în conținutul cărora puteau fi remarcate ușor greșeli uzuale din punct de vedere gramatical, care le completa pe cele de adresă incorectă și ștampila nevalabilă. Conform informațiilor deținute notarul indicat în procură și-a suspendat activitatea.

Încheie șirul ilegalităților un moldovean în vârstă de 30 ani care a prezentat pe lângă actul de călătorie, permisul de conducere eliberat de autoritățile ruse care s-a dovedit a fi falsificat. Incidentul a fost înregistrat în punctul de trecere Otaci, pe direcţia intrare în țară. Acesta era la volanul mijlocului de transport Mercedes 112 CDI înmatriculat în Republica Moldova. În timpul controlului de frontieră, cu ajutorul tehnicii special, s-a constatat că permisul de conducere semnala lipsa unor indici care confirmă originalitatea.


În toate cazurile, polițiștii de frontieră au întocmit procese verbale de ridicare a documentelor falsificate și trasmitere către expertiză. Persoanele riscă, conform art. 361 al. (1) CP al RM, amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

BORDER.GOV.MD


Moldova

Iresponsabilitatea costă: Nouă persoane au fost sancționate pentru că au dat foc vegetației uscate

Iresponsabilitatea i-a bătut la buzunare. Nouă persoane au fost sancționate, timp de o săptămână, pentru că au dat foc intenționat vegetației uscate.

Publicat

Mai exact, spun oamenii legii, este vorba de 5 oameni din raionul Fălești, trei din Rîșcani și unul din Bălți. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 19.000 de lei.

Mai mult, cinci dintre aceste persoane, pe lângă faptul că vor scoate bani din buzunar, vor trebui să facă și ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Oamenii legii totuși menționează că față de săptămâna precedentă, numărul încălcărilor a scăzut, atunci fiind amendate 23 de persoane. Potrivit IGSU, de la începutul anului aproape 1.200 de incendii de vegetație care au distrus peste 2.500 de hectare de teren.

În context, IGSU atenționează încă o dată cetățenii că focul în vegetația uscată poate fi extrem de periculos! Este important să se evite aprinderea focurilor în grădini, arderea gunoiului sau a crengilor și utilizarea focului deschis pentru curățenie.


Aruncarea țigărilor sau a chibriturilor aprinse pe iarbă uscată sau în zonele forestiere și agricole trebuie evitată cu strictețe. De asemenea, este crucial să fie monitorizați copiii și să li se interzică jocul cu focul sau alte surse de ardere.

În caz de situații de risc, oamenii trebuie să ceară ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Schema de spălare de bani prin „burse de valori internaționale”. Doi moldoveni au înșelat cu sute de mii de lei cetățeni străini

Au pus la cale o schemă de spălare de bani, prin care s-ar fi îmbogățit cu sute de mii de lei, iar acum vor fi obligați să răspundă pentru asta. Doi moldoveni cu vârste de 25 și 35 de ani sunt bănuiți de poliție că timp de câteva luni ar fi înșelat mai multe persoane cu sume mari de bani.

Publicat

Potrivit schemei, totul funcționa printr-un centru de apel din capitală, unde 50 de operatori ar fi contactat potențiali clienți din Rusia, Kazahstan, dar și din câteva state europene și i-ar fi convins să investească în acțiuni financiare de pe așa-numitele „burse de valori internaționale”. În realitate însă, banii investiți de către victime ajungeau în conturile administratorului centrului, dar și complicelui acestuia.

Mai mult, cei doi suspecți ar fi instalat un sistem de telefonie, prin care numerele de telefon de pe care apelau operatorii erau falsificate, iar platformele pe care erau invitați clienții, erau de asemenea gestionate de cei doi moldoveni.

În același timp, centrul de apel a fost înființat pe numele unei persoane interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.


Potrivit poliției, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. În timpul descinderilor, ofițerii de investigații au ridicat șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Oamenii legii continuă cercetările în acest dosar.

 


Citește mai departe

topul săptămânii