Rețele de socializare

Moldova

Destructurarea în premieră a unei grupări criminale de către o echipă comună de investigaţii

Astăzi, începând cu ora 12.00, procurorii PCCOCS vor participa în cadrul conferinţei de presă susţinute de către şeful-adjunct şi directorul Cartierului General Antidrog al Poliţiei Cehe, organizate la sediul instituţiei, în oraşul Praga.

Publicat

Subiectul conferinţei vizează destructurarea unei grupări criminale transnaţionale specializate în trafic ilicit de droguri.
În cauză, începând cu finele anului 2016, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a Republicii Moldova a documentat şi monitorizat activitatea infracţională a unei grupări criminale specializată în organizarea transportării şi comercializării ilegale a drogurilor în proporţii deosebit de mari, în special pastile Ecstasy, cocaină şi marijuană de tip hidroponic (crescută în condiţii de laborator) tranzitând mai multe ţări UE, cu destinaţia finală Republica Moldova.

Pentru prima oară în practica desfăşurării urmăririi penale, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a aplicat o procedură specială, semnând un acord cu Procuratura Republicii Cehe privind constituirea unei echipe comune de investigaţii, fapt care a permis implicarea în acţiuni de urmărire penală a instituţiilor de drept din ambele state şi efectuarea concomitentă a acţiunilor procesuale.

Este de menţionat că, colaborarea cu autorităţile Republicii Cehe a fost efectuată sub egida agenţiei Uniunii Europene care coordonează acţiunile autorităţilor competente din statele membre în domeniul cooperării judiciare împotriva formelor grave ale criminalităţii – EUROJUST.


Semnarea Acordului cu EUROJUST a fost una din priorităţile Republicii Moldova şi constituie o recomandare a experţilor europeni ca urmare a evaluării activităţii de combatere a crimei organizate şi cooperării internaţionale în materie penală, ceea ce facilitează esenţial eforturile organelor de drept în combaterea crimei transfrontaliere organizate şi posibilităţile acumulării probelor în spaţiul european.

În speţă, membrii grupării criminale destructurate s-au dovedit a fi cetăţeni ai Republicii Moldova şi Republicii Cehe, precum şi persoane cu cetăţenii ale ţărilor membre ale UE.

Procurorii PCCOCS, cu participarea colaboratorilor de poliţie din cadrul Direcţiei generale urmărire penală şi al Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP au stabilit traseele, persoanele implicate în contrabanda şi traficul cu droguri şi modalitatea transportării lor în Republica Moldova, care avea loc atât prin intermediul membrilor grupării, cât şi prin pachete expediate prin intermediul curselor de pe ruta Praga – Chişinău.


Pe durata urmăririi penale, de către grupul de urmărire penală a fost monitorizată transmiterea în RM a aproximativ 1000 pastile Ecstasy, marijuana, fiind desfăşurate mai multe percheziţii, soldate cu reţinerea a 3 persoane – cetăţeni ai Republicii Moldova, în privinţa cărora a fost dispus arestul preventiv.

Concomitent, pe parcursul lunii februarie 2018, în comun cu organele de drept din Republica Moldova, autorităţile Republicii Cehe au efectuat mai multe percheziţii în cadrul cărora au fost ridicate circa 13000 pastile Ecstasy, 1 kg de cocaină, 1 kg de MDMA, aproximativ 60000 euro, fiind sechestrate mai multe automobile utilizate sau provenite din comiterea infracţiunii. În rezultatul acţiunii au fost reţinute şi plasate în arest 14 persoane, printre care un cetăţean al Republicii Moldova.

Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, pentru comiterea infracţiunii de circulaţie ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, membrii grupului criminal organizat riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 până la 15 ani.


Cu detalii despre conferinţa de presă, inclusiv imagini foto/video, vom reveni în cel mai scurt timp.

PROCURATURA.MD


Moldova

Accident grav, la Durlești: O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital

Accident violent în orașul Durlești din municipiul Chișinău. O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Svetlana Scripnic, în dimineața de 28 martie, la ora 08:06 a parvenit informația pe faptul că pe strada păcii 29 s-a produs accident rutier  soldat cu deteriorarea vehiculelor și o persoană traumatizată.

Potrivit informațiilor primare obținute de la fața locului s-a stabilit că conducătorul automobilului de model Tesla, o femeie în vârsta 37 ani, deplasându-se pe drumul secundar nu a cedat trecerea vehiculului care se deplasa pe drumul cu prioritate și ca rezultat s-a ciocnit cu automobilul de model Renault, condus de un bărbat în vârstă de 34 ani. În urma impactului, Tesla a fost proiectată în automobilul de model Volvo care era parcat la marginea drumului.

În rezultatul accidentului, vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar șoferița de Tesla a fost preluată de serviciul medical de urgență.


Cercetările continuă.


Citește mai departe

Moldova

Urmărire cu implicarea a 5 echipaje de poliție: Șoferul încerca să scape pentru că e condamnat la 15 ani de închisoare

Urmărire cu implicarea a 5 echipaje de poliție. Șoferul se eschiva de oamenii legii, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

Publicat

Astăzi, în timpul monitorizării de către polițiști a circulației rutiere, pe str. A. Mateevici din capitală a fost observat un șofer care conducea neuniform un Renault.

La somarea de a stopa mașina, bărbatul de la volan a accelerat și a creat nenumărate situații de accident în trafic, continuându-și cu viteză excesivă deplasarea și efectuând manevre periculoase, ceea ce a creat și mai multe bănuieli polițiștilor.

Pentru stoparea acestuia au fost implicate 5 echipaje de poliție.


După jumătate de oră de urmărire bărbatul a fost reținut. Acesta are 43 de ani și este originar din Bubuieci.

Bărbatul se eschiva de organele de drept, după ce a fost condamnat pe teritoriul Republicii Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și fals în acte.

Acesta a fost condamnat și pe teritoriul României pentru contrabandă.


 


Citește mai departe

Moldova

Examen eșuat: O mașină pentru examinarea viitorilor șoferi a tamponat lateral un automobil ce aparține unei școli auto

Examen eșuat. Într-o intersecție din orașul Cahul, o mașină pentru examinarea viitorilor șoferi a tamponat lateral un automobil ce aparține unei școli auto.

Publicat

Totul s-a întâmplat în data de 26 martie, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu. Imaginile de la locul impactului au devenit virale, internauții făcând haz de necaz. Mulți dintre ei au scris în comentarii că cel mai probabil examenul auto a fost picat.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Cahul, Cristina Ciobanu, în urma impactului nimeni nu a fost rănit. Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele coliziunii și cine se face vinovat.


Citește mai departe

topul săptămânii